Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dům se láme na kousky. Bučící kráva se ve víru zvedá do vzduchu. Traktory padají jako déšť. Těžký benzínový tanker se stává letadlovou bombou. Rozsáhlá ničivá přírodní síla devastuje vše a blíží se rychlostí 300 mil za hodinu. Tornádo udeřilo. Začíná vířící dobrodružství plné vzrušujícího napětí a skvělých speciálních efektů s Helen Huntovou a Billem Paxtonem v roli vědců stíhaných nejničivější silou přírody. Tito lovci bouří doufají, že pomocí elektronických senzorů získají dost informací na vytvořené lepšího varovného systému. Aby to dokázali, musí vražednému tornádu vstoupit do cesty. Honička začíná. (Universal)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (330)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film bol pre mňa v minulosti symbolom komerčných, amerických filmov vysielaných našimi televíziami. Ani ako dieťa som nedokázal prehliadnuť tie naivné a trápne scény. Vizuálne efekty boli podľa mňa ako na hojdačke a nominácie na Oscara mali podľa mňa hlavne kvôli tomu skvelému víru vzduchu. Dej mal spád, ale tie citové vzťahy, klišé, hlúposť a celková naivita mi znechutili film. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Jan de Bont se nebojí výzev a je to znát. Přiznejme si, že Twister byl jeden z mála filmů o tornádech, který vypadal aspoň trochu věrohodně. Některé trikové scény sice jsou trochu kýční, ale možná to tak vnímáme jen my, kteří létající krávy a cisterny moc často nevídáváme. Huntová a Paxtonem sekundují tornádům důstojně, dialogy nejsou debilní.... Co víc by ještě mohl člověk od akčního filmu chtít? Hlubokomyslné plky, když kolem vás lítají domy, by byly něco navíc a asi bych takovým dialogům věřil míň, než té lítající krávě. Takže dobrý. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Mancina: 1. Humans Being - Van Halen ,2. Virtual Reality - Rusted Root ,3. Talula [BT's Tornado Mix] - Tori Amos ,4. Moments Like This - Alison Krause & Union Station ,5. Darling Pretty - Mark Knopfler ,6. Miss This - Soul Asylum ,7. Broken - Belly ,8. Love Affair - K.D. Lang ,9. How - Lisa Loeb & Nine Stories ,10. Melancholy Mechanics - Red Hot Chili Peppers ,11. Long Way Down [Remix] - Goo Goo Dolls ,12. No One Needs To Know - Shania Twain ,13. Twisted - Stevie Nicks & Lindsey Buckingham ,14. Respect The Wind - Edward And Alex Van Halen, ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nevyzpytatelný nepřítel, u kterého chce skupinka meteorologů (spíš bláznů) rozluštit jeho tajemství. Když se spojí scénárista Crichton, producent Spielberg a režisér De Bont, může to být docela divoké. Bill Paxton chce rozvodem uzavřít tak trochu živější kapitolu svého života, jeho skoro exmanželka Helen Hunt ale nelenila a podle jeho návrhu sestrojila mašinu na výzkum tornád. A chce ji vyzkoušet v praxi. Tomu bude těžké odolat. Spielberg šetřil miliony na nejhvězdnějších hercích, aby je narval do speciálních efektů. A vyplatilo se. Berme to tak, že je to bezmála dvacet let, co tenhle hit proletěl kiny, respektive se v nich velmi pevně usadil. A vydělával. Věrohodnost filmového tornáda bylo tehdy a vlastně i dnes mimo chápání běžného diváka. Vzduchem létají domy, kombajny, traktory i krávy. Scénář se držel univerzálního schématu, moc toho nevymýšlel, prostě šel přímočaře kupředu. S emocemi mu to moc nešlo, vztahy mezi postavami nás také zrovna nezaujmou. Ale zato akce je svižná, přehledná a kolikrát docela zábavná. Tři až čtyři hvězdy.. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

To byly časy, když ještě Jan de Bont uměl točit a naprosto zaslouženě byl považován (byť jen na chvilku) za jednoho z nejlepších akčních režisérů vůbec. Twister je brilantně vyvážený mix zdravé nadsázky, skvělé akce a nějaké té romantiky navrch. Rodinnou atmosféru bez problémů obstarává velice zručně poskládané herecké osazenstvo, jemuž dominuje civilní dvojice Bill Paxton, Helen Hunt. Vizuální efekty jsou ohromující (létající kráva je legendární), stejně jako zvuková mixáž. Závěrečná scéna s gigantickým vírem je absolutně strhující. Klišé a lehká šablonovitost se nám samozřejmě v takovémto letním hitu vyhnout nemohou, ale pokud jich je přiměřeně, pak není problém. A Twister je přesně ta krásná, lehká a příjemná komerční zábava pro široké divácké spektrum. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (49)

  • De Bont v záchvate hnevu udrel kamerového asistenta, keď nestihol natočiť, čo bolo potrebné. Don Burgess aj so svojimi ľuďmi následne jednoducho odkráčal z pľacu, čo zvyšok štábu šokovalo. (Real Tom Hardy)

Související novinky

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

05.05.2024

Světoznámý spisovatel a mimo jiné i filmový scenárista, režisér a producent Michael Crichton (1942–2008) nám v minulosti přinesl obří divácké hity jako Jurský park, Westworld a Twister, což jsou díla… (více)

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

14.04.2023

Studio Universal v současnosti chystá několik projektů, jimiž by rádo navázalo na své zajeté a osvědčené značky. Jedním z nich je tento týden oznámený a blíže nespecifikovaný příspěvek do světa… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

22.12.2022

Když na jaře roku 1996 dorazil do kin blockbuster režiséra Jana de Bonta s názvem Twister, jeho vír zábavy doslova zbořil kina. Snímek s velmi štědrým rozpočtem 92 milionů dolarů díky svému poutavému… (více)

Reklama

Reklama