Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dům se láme na kousky. Bučící kráva se ve víru zvedá do vzduchu. Traktory padají jako déšť. Těžký benzínový tanker se stává letadlovou bombou. Rozsáhlá ničivá přírodní síla devastuje vše a blíží se rychlostí 300 mil za hodinu. Tornádo udeřilo. Začíná vířící dobrodružství plné vzrušujícího napětí a skvělých speciálních efektů s Helen Huntovou a Billem Paxtonem v roli vědců stíhaných nejničivější silou přírody. Tito lovci bouří doufají, že pomocí elektronických senzorů získají dost informací na vytvořené lepšího varovného systému. Aby to dokázali, musí vražednému tornádu vstoupit do cesty. Honička začíná. (Universal)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (341)

lamps 

všechny recenze uživatele

Vydatná porce nefalšované hollywoodské zábavy, ve které se jede od úvodních minut pekelně přímočaře, ale zároveň zvládá udělat ze svých postav něco více než jen artefakty úctyhodného hrdinství (přestože k tomu už v závěru hodně směřuje). Mistr na adrenalin Jan de Bont a Steven Spielberg jako producent jsou tu zkrátka hodně cítit, navíc ruku v ruce se skvělými herci, ještě lepšími efekty a scénářem ne tak hloupým, aby lahodnou formu obrátil v bezcitnou a samoúčelnou audiovizuální onanii. Byť lacinější, pořád účinně omamné filmové umění... 85% ()

classic 

všechny recenze uživatele

Všetky filmy režírované de Bontom, sú pre mňa veľmi podpriemerné, i keď debut - Nebezpečná rýchlosť, je vskutku nadpriemerná, a ani tentokrát si lepší kameraman, ako režisér, neodpustil odkazy na filmy Stanleyho Kubricka, ako sú „2001 : Vesmírna Odysea, prezentovaná v kultovom, akčnom filme, kde sa premietala v jednom z kín, tentokrát som si všimol aj legendárne OSVIETENIE, premietané vo večernom, letnom kine, kde čoskoro plátno zmetie nevyspytateľné tornádo, tak som ani nemohol dopozerať film vo filme ! Poprípade prístroj, ktorý chce spapať TWISTER, sa volá podľa postavy z bravúrneho muzikálu - The Wizard of Oz, čiže toto sú obľúbené filmy Jana de Bonta” ? Ešte sa vrátim k citovanému : To mi až tak nevadí, pretože film sám o sebe, je veľmi hlúpy, s príšernými hereckými výkonmi, ale celkom dobrou vizuálnou stránkou, t. j. vizuálne efekty a zvuk, inak trochu sa čudujem, že to zarobilo také veľké peniaze, lebo by mi to skôr pasovalo odvysielať v niektorej z komerčných televízii, ako na velikánskom plátne, zrejme ľudia obľubujú katastrofické filmy, alebo som trebárs na vlastnej koži zakúsil, aký je to pocit pre úplne obyčajných Američanov, ktorí musia znášať takéto divoké, prírodné živly, bohužiaľ bolo mi to zdokumentované prostredníctvom, nie príliš dobrého filmového diela, kde si jeho režisér naivne myslel, že dokáže znovu a opätovne nadviazať na predchádzajúci snímok, a ani spolupráca veľkého SPIELBERGA, ma nedokáže obalamutiť, aby som bol trochu viac zhovievavejší ! Najviac oceňujem lietajúce KRAVY a TRAKTORY, inak ruky preč ! Sympatická „huntka” nedokáže sama utiahnuť celý film, a pritom ju doslova žeriem ! ()

Reklama

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Někteří vědci v zájmu své branže mají v životě co do činění s ohromnou šíleností a odvahou zároveň. Zvláště ti, co se snaží něco dozvědět o tornádech. Děj je vystavěn velice skromně, takže svojí jednoduchostí nenutí nikterak u toho přemýšlet. Skupinka vědců nahání tornáda. Důvodem je do takového výru dostat elektronické senzory, aby se na základě získaných údajů mohl vytvořit dokonalejší varovný systém. A to je vše. A tak tu jsou vidět neustálé honičky za takovými výry, nadšení a zklamání zároveň. Ale aby příběh přeci jen nebyl jen o tom, přidal scénárista osobní vazbu dvou takových vědců, kteří jsou manželé a mají před rozvodem. Film je po technické stránce v rámci možností 90. let a tak vizuální efekty podle toho vypadají. I po tolika letech stále lepší, než jaké předvádí novodobé filmy. V jednoduchosti je síla a zde to platí dvojnásob. Tento film mám ráda od mala. Do dnes nemohu tu úvodní scénu dostat z hlavy. I po letech se ráda k filmu vracím. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mam rád, pokaždý když je v tv tak se na něj musim podívat. Je skvěle natočenej, má spád a ani na chvilku nenudí, pořád se tam něco děje a ten nápad se sledováním a stíháním tornád je originální a ještě suprově zpracovanej. Dvě hlavní role by asi dokázalo zahrát víc neznámých herců, ale známá herecká tvář potěší a ještě film pozdvihne, ale to co se mi na tomhle filmu líbí nejvíc jsou triky, na svojí dobu jsou geniální a realisticky natočený, všechny ty tornáda, který ničej na co přijdou, lítající domy a krávy, který letěj kolem a bučej, teda nevim jestli to bylo chtěný, ale třeba ty létající krávy byly i vtipný. A i když to znám, tak jsem byl napnutej a to jsem to viděl už asi popátý ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Bill Harding se chce nechat rozvést s manželkou Jo, pracovat jako usedlý televizní meteorolog a užívat si poklidný život slušně vydělávajícího Amíka. Není však pouze zmanipulován svou novou přítelkyní psychologičkou Melissou? Setkání s Jo za přítomnosti větrné smrště totiž v Billovi probouzí dlouho potlačované pudy. Zase má duši kluka, který pronásleduje tornádo, z vědeckých důvodů se vrhá do jeho víru a hlavně cítí, že znovu naplno žije. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (50)

  • Pojmenování přístrojů se senzory Dorothy je nárážkou na stejnojmennou postavu z filmu Čaroděj ze země Oz (1939), která je do země Oz přenesena právě tornádem. (Elyon)
  • Na filmu pracovali mágové z Industrial Light & Magic. (Duoscop)
  • Explózia cisterny bola zle načasovaná a neporadilo sa ju natočiť na kamery. Režisér de Bont o tom štúdiu nepovedal a rozhodol sa scénu natočiť okamžite ešte raz, čo údajne malo stáť 500,000 am. dolárov. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Twisters přináší smršť do kinosálů

Twisters přináší smršť do kinosálů

22.07.2024

Katastrofický dobrodružný snímek Twisters, volné pokračování legendárního blockbusteru Twister z roku 1996, má nyní za sebou první víkend od svého nasazení do amerických kin, a jak se zdá, hlavy u… (více)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

05.05.2024

Světoznámý spisovatel a mimo jiné i filmový scenárista, režisér a producent Michael Crichton (1942–2008) nám v minulosti přinesl obří divácké hity jako Jurský park, Westworld a Twister, což jsou díla… (více)

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

14.04.2023

Studio Universal v současnosti chystá několik projektů, jimiž by rádo navázalo na své zajeté a osvědčené značky. Jedním z nich je tento týden oznámený a blíže nespecifikovaný příspěvek do světa… (více)

Reklama

Reklama