Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dům se láme na kousky. Bučící kráva se ve víru zvedá do vzduchu. Traktory padají jako déšť. Těžký benzínový tanker se stává letadlovou bombou. Rozsáhlá ničivá přírodní síla devastuje vše a blíží se rychlostí 300 mil za hodinu. Tornádo udeřilo. Začíná vířící dobrodružství plné vzrušujícího napětí a skvělých speciálních efektů s Helen Huntovou a Billem Paxtonem v roli vědců stíhaných nejničivější silou přírody. Tito lovci bouří doufají, že pomocí elektronických senzorů získají dost informací na vytvořené lepšího varovného systému. Aby to dokázali, musí vražednému tornádu vstoupit do cesty. Honička začíná. (Universal)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (332)

Legas 

všechny recenze uživatele

Pokud se dokážete přenést přes velkou nadnesenost filmu, čeká vás divoká honička za tornády všeho druhu. Viděl jsem o nich několik dokumentů a některé věci ve filmu jsou podle skutečnosti, ale velice často jsou v rámci dramatičnosti samozřejmě přitažené za vlasy. Jan De Bont umí, triky jsou na dobu přímo revoluční a banda tornádolovců dostatečně šílená (tzn. sympatická). ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film bol pre mňa v minulosti symbolom komerčných, amerických filmov vysielaných našimi televíziami. Ani ako dieťa som nedokázal prehliadnuť tie naivné a trápne scény. Vizuálne efekty boli podľa mňa ako na hojdačke a nominácie na Oscara mali podľa mňa hlavne kvôli tomu skvelému víru vzduchu. Dej mal spád, ale tie citové vzťahy, klišé, hlúposť a celková naivita mi znechutili film. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Julie, musím končit, lítaj tu krávy !!" ;) Ze spojení de Bont, Crichton nemohlo vzejít nic jiného než naprosto nadčasová dechberoucí adrenalinová jízda nejen pro milovníky bouřek, po pár minutách je průměrnému divákovi i průměrnému psychiatrovi jasné, že tentokrát spojení honit se za tornádem neznamená žádnou metaforu, která na vás to obrovské nadšení, jak ze strany tvůrců, tak i hlavních postav, prostě přenese jako málokterý jiný film a ještě vám až neskutečně zvedne náladu !! Helen Hunt se mi snad nikdy nelíbila tolik jako zde, v mé oblíbené pochoutce z KFC dochucené tradičně skvělým ostrým soundtrackem Marka Manciny i na svoji dobu úžasnými triky !! A tak Twister z dílny režiséra naspeedovaných akčňáků a fenomenálního kameramana Jana de Bonta platí za moji jasnou letitou srdcovku, velmi originální, svižnou i vtipnou záležitost, která nevědomky pomohla na svět celé řadě naprosto zhovadilých následovníků s tornádem v názvu, jednu z nejvýjimečnějších v rámci krystalických akčních béček, paradoxně se spoustou ne zrovna béčkových herců, což jména jako Helen Hunt, Bill Paxton či Phillip Seymour Hoffman jasně dokazují !! ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Inteligentné, plné života a svižné dobrodružstvo s veľmi sympatickou ústrednou dvojicou postáv (a hercov). Akurát je otázne, koho zaň pochváliť. Asi všetkých do rovnakej miery. Produkčná ruka Stevena Spielberga z filmu sála každým pórom. Režisér Jan de Bont zúžitkováva kameramanské schopnosti a team od vizuálnych efektov tvorí krásne tornáda. Práve ony sú predsa hlavnými hrdinami filmu! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle byl můj první tornádovej film. poprvé jsem se z něj dozvěděl o šílencích - Lovcích tornád. A taky poprvé jsem ve filmu viděl létat krávy. Technické zpracování bylo na svoji dobu téměř dokonalé, děj však nijak nevybočoval ze schématu amerických katastrofických filmů. Ovoněno a ozvláštněno to bylo po všech těch požárech, sopkách a zemětřeseních jen tím Twisterem. Přesto budu hodnotit tehdejší optikou a mým údivem v kině. * * * * ()

Galerie (105)

Zajímavosti (50)

  • Natáčanie malo pôvodne prebiehať vo Veľkej Británii a Kalifornii, režisér de Bont ale trval na tom, aby sa natáčalo na autentických miestach v štáte Oklahoma. Natáčalo sa aj v malom meste Wakita, ktoré bolo ústredným vo filme. Natáčanie sa potom neskôr presunulo do Iowy, pretože ročné obdobie v tom čase dosť zmenilo topografiu Oklahomy. Dotáčky a pretáčky sa už potom realizovali v Kanade. (Real Tom Hardy)
  • V Industrial Light & Magic dali dohromady kratičkou ukázku k Twisteru. Šlo o minutový záběr, studio ho vidělo a řeklo: „Ok, tohle chceme natočit.“ V té době ještě nebyl k filmu hotový žádný scénář. (Duoscop)
  • De Bont v záchvate hnevu udrel kamerového asistenta, keď nestihol natočiť, čo bolo potrebné. Don Burgess aj so svojimi ľuďmi následne jednoducho odkráčal z pľacu, čo zvyšok štábu šokovalo. (Real Tom Hardy)

Související novinky

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

05.05.2024

Světoznámý spisovatel a mimo jiné i filmový scenárista, režisér a producent Michael Crichton (1942–2008) nám v minulosti přinesl obří divácké hity jako Jurský park, Westworld a Twister, což jsou díla… (více)

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

14.04.2023

Studio Universal v současnosti chystá několik projektů, jimiž by rádo navázalo na své zajeté a osvědčené značky. Jedním z nich je tento týden oznámený a blíže nespecifikovaný příspěvek do světa… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

22.12.2022

Když na jaře roku 1996 dorazil do kin blockbuster režiséra Jana de Bonta s názvem Twister, jeho vír zábavy doslova zbořil kina. Snímek s velmi štědrým rozpočtem 92 milionů dolarů díky svému poutavému… (více)

Reklama

Reklama