Reklama

Reklama

Sisu

Trailer 1

Obsahy(1)

Na sklonku druhé světové války najde osamělý prospektor (Jorma Tommila) v divočině Laponska na severu Finska bohatou zlatou žílu. Když se s nově nalezenou kořistí vydá na cestu do nejbližšího města, narazí na ustupující oddíl nacistických vojáků vedený nelítostným obersturmführerem SS (Aksel Hennie), který chce zlato zabavit pro svůj oddíl. Bohužel pro celou vojenskou jednotku se nejedná o obyčejného kopáče, ale o mýtickou „armádu jednoho muže“, která ztělesňuje kvintesenci finského pojmu „sisu“ – blyštivou formu odvahy a nepředstavitelného odhodlání čelit, byť i drtivé přesile. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (489)

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $-miliónov║ Tržby USA $7,220,495║ Tržby Celosvetovo $11,056,621▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Tak už aj Fíni sa zbláznili, ďalšie bláznivé drsné vojenské dobrodružstvo s vyšinutým kopačom zlata, ktorého je neradno nasrať. Tarantino je určité hrdý, že takéto úlety ako z jeho súdka vznikajú. Pobavilo v rámci medzí. /70%/ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Sejmi rezidenta. Laponska.. Konkrétně veterána Korpiho, jehož pes sice vypadá jak jehně, ale on sám není žádný beránek. Má totiž sisu větší jak Mirek Topolánek! Trailer nabízel lákavou podívanou na sisu-osinu v nacistických arsche, ale kdo mohl tušit, že je to tak nějak všechno. Helander nepokrytě okrádá jiného zloděje (od fontu názvů epizod až po hroudy Au svítící do obličeje jak otevřený kufr na Vincenta Vegu), ale v tom penzu fyzikálních anomálií, násilí, krve a zpomalených záběrů mě ten způsob nadsázky docela míjel. Jinak předpokládám, že tenhle snímek byl přílohou k žádosti Finska o vstup do NATO.. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Láska ke splatteru a John Wickovský kult osobnosti v luxusním finském podání. Krásně syrová řezanice která nikam nespěchá, každý brutální kill a každý nasraný škleb hlavního démona z pekel, živoucího ztělesnění všeho Finska, se tu náležitě vychutnává. Členění do kapitol a krásně přepálené gore evokují Tarantina, ale ten právě ten pomalejší styl filmu evokuje spíš spaghetti westerny. A všechna čest autorům že zvládli takovouhle stylovku, a ne jen prázdné exhibování bezuzdného násilí a nekorektnosti jak se to v podobných filmech nezřídka děje. Jen humoru by mohlo být trochu víc, hlavně v první půlce, která se místy vleče až trochu moc. Ale poslední třetina, kdy už náckové konečně jenom zoufale utíkají a je jich stále míň a míň, ta už je perfektní. 8/10 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

KRAVINA. České slovo, které nejde přeložit.  Znamená nezměrnou pitomost a nepředstavitelnou blbost. --- Co jsem to teď proboha viděl? Přeci jsem se z toho grepovýho birellu nemohl ožrat! To bylo opravdu šílený! Obsah všechno poctivě vykecal - tímto zdravím Falcon, takže si divák může říci, že jej nic nemůže překvapit. Ale to je vedle jako finská jedle. Podle obsahu by jeden mohl hádat, že jde o válečný snímek, tak jako já na prvopočátku já. Ale Jalmari Helander viděl o druhé světové maximálně tak nějaký kreslený dokument a to ještě jen trochu. Žvejkal při tom asi nějaký ty jejich houbičky a lišejníky od sámského šamana a napadlo ho natočit pořádnej finskej válečnák. --- Film je o finským Jacku Londonovi, kterej s Dášeňkou poklidně rejžuje zlato kdesi v divočině v Laponsku. Poté, co najde zlatou žílu vše naloží na koníka a vydá se i s neprůstřelnou rejžovací miskou a nezbytným krumpáčem zpátky do civilizace. Jenže zuří válka a cestu mu skříží jednotka ustupujících Němců a esesáků. Ti jedou na skutečně prapodivných strojích. Kolonu vede americký náklaďák GMC, kterému pro efekt někdo z filmařů na chladič nalepil logo Mercedesu. Tank, který jede v koloně za ním je ruský poválečný T55 a většina válečných fajnšmekrů už v tuto chvíli začne mít nekontrolovatelný třas celého těla. To je signál od mozku tuhle KRAVINU včas vypnout. Kdo neodolá a rozhodne se pokračovat dál, je to jen na jeho riziko. Prozradím jen aniž bych spoileroval, že finský Jack London je bývalý finský Rambo a jelikož mu partička Germánů zlato sebere, tak ho to opravdu dost doslovně nasere. Chuck Norris má smrtící kopy, Rambo luk s šípy, MacGyver švýcarák a náš finský Jack London má krupáč. A pak se začnou dít věci! V jednu chvilku jsem dostal i záchvat smíchu, to když rozkazům naučení němečtí vojáci skákali do jezera v plné polní s holínkami a v helmách. To asi aby se jim lépe chodilo po dně... Vrcholem bylo ovšem když osádka tanku kouká do mapy a tu zabere kamera když do ní velitel dělá kroužek. A ta mapa je mapou, kde je Poprad, Velký Slavkov atd... :-). To si tedy Germáni hodně zajeli... ! :-) No, jak to důstojně zakončit... Eh-.  Úlet. Třikrát destilovaný! Na konci se jeden přistihne jak kouká opravdu soustředěně na závěrečné titule, zda se tam někde u scénáře neobjeví jméno Tarantino. Ne že by to bylo tak dobré, ale ty kapitoly a ten až westernový nádech lecos připomenou z minula... Každopádně KRAVINA. Dávám za 2 hroudy zlata a chci jen velký bankovky! * * ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Situace je daná. Máme finskou krajinu, finský zlato, který vykope neskutečný finský hovado na který jsem po celou dobu nevěřícně zíral a skupinu bloumajících nácků s tankem, autama, finskejma děvkama, když je pro dramatizaci děje potřeba, přiběhne na scénu ještě finský pes. O hovadu se během filmu dovíme jen to, že se mu říká Kostěj nesrmetelný a že sám zabil 300 rusáků, škoda, že mezi nima nebyl Putin. Sám kostěj se rovněž uráčí promluvit a to když cítí potřebu nám sdělit, že zlato je těžší než peníze. Takže to podstatný víme a můžeme se oddávat krásnému kočkovaní mezi kostějem a náckama. Během tohoto kočkování je odděleno spoustu hlav i končetin od těla, ale dočkáme se scén i z jiných oblastí jako třeba potápění nebo chirurgie. Tohle je zkrátka žánrovka, která nemá v našich kinech obdoby, zajímavá, nápaditá, zábavně drsná, žádná velkolepost, ovše perfeketně napsaná a hlavně natočená žánrovka, která v sobě nemá součesnej filmovej mor "hlavně abych nezašel moc daleko" tenhle film si prostě jde jak chce a působí při tom hrozně sympaticky. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (17)

  • Hlavný hrdina povie počas filmu 2 vety. (Johnny.ARN)
  • Podľa režiséra slúžili ako veľké inšpirácie pre film americký akčný film Rambo z roku 1982 a skutočný fínsky vojenský ostreľovač Simo Häyhä. (Arsenal83)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama