Reklama

Reklama

Mayday

  • USA Plane (více)
Trailer 1

Pilot Brodie Torrance je během bouře nucen přistát se svým letadlem na válkou zničeném ostrově na Filipínách. Brodie musí dostat cestující do bezpečí a vyřešit riskantní situaci, protože ho pronásledují nebezpeční povstalci. (HBO Max)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (247)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemné překvapení. Trošku jsem to i mohl očekávat, vždyť Richet natočil třeba skvělého Veřejného nepřítele č.1. Butlerovi role zase jednou sedla jako ulitá a k ruce má i charismatického, pro mě neznámého černocha, který ve druhé půlce ukáže, že zde nebude jen na ozdobu. Takže vážení přátelé, Butler nic rozhodně nebalí. Stále na to ještě má a je dobře, že tohlo Letadlo vůbec vzniklo. Za mě se jedná o poctivou práci. 70% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Skok o minimálně dvacet let zpět, aneb stárnoucí, ale pořád solidní ranař Gerard Butler tentokrát nehlídá hlavu státu, ale je kapitánem letadla druhořadé aerolinky, pasažéry osobně vítá na palubě, vtipkuje směrem k nim z kokpitu, zanadává si, že mu nějaký hlavoun přikáže proletět nepříjemnou bouří, aby firma ušetřila pár tisíc za palivo. Navíc do letadla neplánovaně nastoupí mezinárodně hledaný zločinec, ovšem dá se od začátku odhadnout, že bude kopat za správný tým. Zbytek se odehraje po nouzovém přistání na odlehlém ostrově plném nasupené party teroristů... Butler tentokrát není tak nekompromisní bijec, na to má druhé, ale samozřejmě stoprocentní srdcař, který svou posádku prostě nedá. K postavám si nicméně pražádný vztah nevybudujeme, takže je divákovi docela šumák, kdo přijde o hlavu (nejde si každopádně nevšimnout modelky Kelly Gale). I mezi kapitánem a vězněm chybí chemie. Co ale nechybí je průměrná akce, závěrečný vítězný potlesk na několika frontách, řada náhod, štěstíčka i neautentických situací. ()

Reklama

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento akčnák je skonštruovaný úplne zo známych častí, bez jediného prelomového alebo originálneho prvku. Ale film je schopný lietať nad svojou generickou pôdou tým, že čo najlepšie využíva svojich hercov a premisu. Režisér Richet pri tomto filme používa takmer výlučne ručnú kameru a mám z toho zmiešané pocity. Pomáha to pri chaotických sekvenciách zvýšiť nepokoj, ale tiež to bráni filmu, keď by sme mali vidieť výsledok bojových sekvencií a niekedy je to na škodu. 6/10 ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Letadlo nouzově přistane (CGI efekty přistání příšerný) na ostrově, který je ovládán povstalci. No, Gerald Butler se musí zachovat jako Rambo a dát do záchrany svých pasažérů úplně všechno. Průměrný, akční film, který jede podle zajeté šablony alá devadesátý léta. Neurazí to, ale ani nenadchne. Btw, fandil jsem zadrženému, upocenému černochovi, ten to nakonec celý zaslouženě vyhrál a nebýt jeho, moc daleko by tentokrát Butlérek nedošel. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Pohledné akční béčko se vším všudy.  Svou naivitou a spasitelským komplexem Butlerova superhera dokáže v některých chvílích i vykouzlit úsměv od ucha k uchu a po tomhle jsem si jistej, že Gerard by se bez problémů uchytil i v Bollywoodu, na taneček tu de facto taky došlo. Scénu s jeho sebeobětováním se  při záchraně rukojmích (Je to jediná možnost, já se jim musím vzdát a tak odvrátím jejich pozornost  - Ale to už neuvidíte svou rodinu... Vím, ale co oni a jejich rodiny!) si budu pamatovat a bavit se jí ještě hodně dlouho.  Akce je to však  jinak čistá jako křišťál a furt se něco děje, čili jako fanoušek žánru nemohu říct ani popel a kvituju i přes menší rozpočet slušně zvládnutý scény s letadlem.  A příště tedy prosím Titanic 2: Next generation....  Čtyři, ale pravítkovým nedoporučuju. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Kapitán civilního dopravního letadla ve skutečnosti nevítá v uličce pasažéry, to je práce vedoucí kabiny. Kapitán by měl být už zamčený v kokpitu a připravovat se s druhým pilotem na let, provádět kontrolu systémů a jiné. Obzvláště po 11. září 2001, kdy se změnily bezpečnostní předpisy, a dokonce i když jeden z nich jde na toaletu, tak se druhý musí zamknout. Kontakt s cestujícími je minimalizován. (PROCESOR)
  • Během bouřky nebo turbulence kapitán rozhodně neleze z bezpečí kokpitu, aby šel zkontrolovat cestující, to není jeho práce. Zaprvé se může zranit, ale hlavně v takto extrémní situaci se má hlavně věnovat pilotování. (PROCESOR)
  • Jednoho z kontraktorů vyslaných na záchranu cestujících hraje Pete Scobell, bývalý příslušník US Navy Seals. Dalšího z kontraktorů hraje Remi Adeleke, taktéž bývalý příslušník US Navy Seals. (Chilip)

Reklama

Reklama