Reklama

Reklama

Kostlivec

  • USA The Boogeyman (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Středoškolačka Sadie Harper a její mladší sestra Sawyer se vzpamatovávají z nedávné smrti své matky a od svého otce Willa, terapeuta, který se potýká s vlastní bolestí, se jim nedostává příliš podpory. Když se u nich doma nečekaně objeví zoufalý pacient hledající pomoc, zanechá za sebou děsivou nadpřirozenou bytost, která se přiživuje na rodinách a živí se utrpením svých obětí. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (207)

dubinak 

všechny recenze uživatele

Já se obecně držím názoru, že je velké umění vytvořit nadprůměrně kvalitní adaptaci podle předlohy Stephena Kinga. A ve většině případů to dopádá právě asi nějak jako v případě The Boogeymana: průměrně. Herecky je to přijatelné, atmosféra celkem šlape, příběh je opravdu opravdu jednoduchý, možná až moc. Proto vás tam nemá v podstatě co překvapit. Jedná se zde akorát o funkčnost, což z řemeslného hlediska lze potvrdit a jinak je to pak už jen o tom, jak rychle se vám tenhle kousek vypaří z hlavy. U mě to šlo upřímně poměrně rychle, takže tak. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

The Boogeyman trpí obvyklým problémem "wanovských" hororů, tedy tím, že postavy mimo zápletku neexistují. A to i přesto, že tady se zrovna opravdu strašně moc snaží, aby tomu tak nebylo. Nicméně těžké téma tragické ztráty matky film není schopný dostat hlouběji pod kůži, protože musí pracovat s klišovitými hrdiny a podzápletkami jako "překvapivě dospělá malá holčička, která ví víc než ostatní, ale nikdo jí nevěří, protože je malá holčička" (TM), dospívající dívka z okraje kolektivu, která se musí postavit svému strachu či otec, který svou uzavřeností kryje svoji slabost a musí se naučit se své rodině otevřít, pročež doposud poslouchá věty jako "máma by věděla, co dělat". Film samotný má jinak obvyklé parametry křesťanského filmu, kde bubák je vlastně alegorií krize víry v důsledku nějaké ztráty, která se dá překonat pokorou a znovu stmelenou rodinou, akorát onoho Boha zde zastupuje terapie. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Po dlooooouhé době zase jednou sice sériový, ovšem poměrně vydařený kousek, jenž opět úsměvně irituje zdejší hororové exprdy a jiné esoterické nudofilní psychotiky, protože je svižný, zábavný, atmosférický, přímočarý, hezky bubavý a s docela povedeným strašhovadem. Kousek, který sice dost nepokrytě parazituje na výborném, a jak jinak než místními rozumbradáči a sračkofily krutě nedoceněném Darkness falls, avšak vzhledem k solidní exekuci a de fuckto svěží modernizaci výše zmíněného vše velkoryse odpouštím. A se starou, kulantní Štefanovou povídkou, tenkrát to ještě uměl, to má společná jen jména a v podstatě to na ni pouze autorsky navazuje. Tudíž je ten tasemnicový marketing s připisováním kreditů vypsanému a vyhořelému dědkovi veskrze nedůstojný. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch podařenějších hororů posledních let. Výběr herců nic moc a paradoxně by se dalo říct, že čím menší herečka, tím lepší výkon. Velké plus tohoto hororu je hlavně to, že se bez zbytečného úvodu a keců jde rovnou na strašení. Atmosféra a hra světel a stínů kupodivu skvěle funguje. Strašák se mi rovněž moc líbil. Byl nesmírně roztomilý. Jen za český překlad filmu jako Kostlivec, by měl někdo přijít o život. Diváci, kteří používají české názvy se s diváky používajícími originální názvy nemají šanci domluvit, o jakém filmu je vlastně řeč. Nehledě na to, že překlad "Kostlivec" nedává ani sebemenší smysl. [70 %] ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Jak vytrhnout velrybě stoličku a tatínka dostat do polepšovny. Jako povídka do Creepshow - Plíživý děs by to bylo skvělé, byť na Kingův „Prám“ to nemá. Ale na celý film to je zbytečné. Navíc celé téma je mnohem lépe zpracováno v románu Kinga, který byl u luxusně adaptován jako seriál: Outsider. Chci vrátit z kina třetinu vstupného, protože třetinu filmu jsem měl zavřené oči. Mám rád horory, ale pokud je to celé založené jen na lekačkách, tak to je jako s pálivým jídlem. Trocha to okoření, ale hodně znamená, že to jídlo pak nemá žádnou vlastní chuť. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Film sa natáčal v New Orleans. Natáčacie obdobie trvalo od 21. februára do 13. apríla 2022. (Arsenal83)

Související novinky

Hugh Grant a horor od studia A24?

Hugh Grant a horor od studia A24?

11.06.2023

Scenáristům Scottu Beckovi a Bryanu Woodsovi se v roce 2018 podařilo výrazně prorazit díky úspěšnému a chválenému Tichému místu a letos poslali do kin nejen svůj společný režijní počin pod názvem 65,… (více)

Reklama

Reklama