Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Za velké pozitivum lze zajisté považovat absenci patosu, dále to, že američtí vojáci nebyli pohádkové bytosti a jejich protivníci se jimi nenechali s prostoduchostí sobě vlastní pobít jen tak pro radost. Za negativum bych považovala to, co vyčítám i filmu Hoří v Paříži? Přehršel hereckých hvězd je zajímavá v nějaké estrádě, ve filmu ztrácí význam, pokud všechny dostanou takřka zanedbatelnou roli, aby nedocházelo mezi slavnými umělci ke zbytečným třenicím. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější film z druhé světové. Film má výbornou dějovou linii a nevšiml jsem si, že bych se někdy byť jen trochu nudil. Vše je dotaženo až do konce což je, vzhledem k několika režisérům, skutečně obdivuhodné. O hercích a jejich výkonech se tu rozepisovat nebudu, myslím, že jména toho řeknou dost - John Wayne, Robert Mitchum, Bourvil, Richard Burton, Sean Connery, Henry Fonda ci Rod Steiger. Prostě se zde sešli ti nejlepší a na filmu to bylo znát. Dále se mi líbil náhled jak na spojeneckou tak na německou stranu fronty a hláška německého důstojníka: " To se bude novinářům skutečně líbit, prohrajeme válku, protože vůdce si vzal prášky na spaní" mi bude v uších znít ještě hodně dlouho. Kamera je zde také nekompromisní, zvláště záběry zničených budov a nebo samotné vylodění ale i jině scény jsou díky tomu velice realistické. Mnoho lidí tento snímek nezná a tak považují za vrchol kinematografie 2. světové Spielberguva Ryana, ale myslím, že po shlédnutí tohoto filmu, by to nebylo tak jednoznačné. 90% ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Presne ten typ vojnového veľkofilmu, aký nepotrebujem. Remeselne dobre zvládnutá, pre diváka čo najpríťažlivejšia a najnenáročnejšia kapitola z dejín, stránka za stránkou, komplikovanejšie či menej jasné pasáže vypustené, širší kontext rozhodnutí prehliadaný. Nič extra proti, ale inak zaslúžene zastaralá záležitosť. [50%] ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Reálny deň: Keď si chcete naštudovať tému vylodenia v Normandii, nemusíte siahať po knihách, stačí vidieť tento film. Nevyznám sa v tom, možno ma tvorcovia zavádzali, ale neverím, že by to tak mohlo byť. Natoľko detailne spracovaná rekonštrukcia nejakej udalosti sa vo filme nevidí často a keď už hej, treba mu za to priznať istú dávku edukatívnej hodnoty. Navyše to musela byť pre celý štáb neskutočná fuška. Kvantá bojových scén, nevynechávajúcich ani demoláciu okolia, museli v tej dobe znamenať nevídané množstvo vynaloženého úsilia (oscar za efekty bol teda celkom na mieste). Hviezdny deň: Film mal toľko postáv, že osobnosti ako Richard Burton alebo Henry Fonda vôbec nemali mnou očakávaný dostatok priestoru. Na druhej strane by sa dal rozdeliť najskôr na pasáže kedy hrá prím John Wayne, kedy Robert Mitchum a na prestrihy medzi taktizujúcich nacistov a francúzskych civilistov čakajúcich v tichu pred búrkou. Ľudský deň: Dialógy postáv medzi streľbou a inými ničivými zvukmi zrejme tvorili "len" vyjadrenie ľudskej roviny, v ktorej sa malo ukázať, že pod uniformou sú to všetko zraniteľní jedinci, snažiaci sa prežiť navzdory okolitému dianiu ("chcel by som vedieť, čo znamená bitte, bitte"). Čo síce bolo vidieť, ale nemám to filmu za zlé. Rušivá mi prišla skôr trochu zbytočná postava Seana Conneryho, ktorá pôsobila až komicky a mala asi pre zmenu zobrazovať charakterovú rôznorodosť vojakov. Najdlhší deň: Vskutku náročný film. Občas som si vravel, že môže držať v napätí počas celej stopáže iba zarytých fanúšikov vojnových filmov. A občas strhol aj mňa. Za odvedenú prácu si určite zaslúži plné hodnotenie, ale ja som len obyčajný civil z inej doby, ktorý nepíše históriu, ale čsfd komentár a hovno o tom vie. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Musím dát pět hvězdiček, přestože Nejdelší den je velice nevyrovnaný film - naprosto fantastické momenty (chybný seskok nad obsazeným městečkem, samotné vylodění, několik scének s La Resistance nebo Bourvillem, obsazení mostu britskými Commandos) se střídají s opravdu hodně nepovedenými. Za ty pak mohou především překvapivě naivní filmařské postupy a herecké projevy (především někteří američtí a němečtí herci jsou dost dřevění, i ti slavní, Britové bez výjimy super), které mi těžce zaváněly 40. léty a filmy s Oldřichem Novým. Nejsem expert na dějiny filmu, ale řekl bych, že v šesté dekádě 20. století se už točilo moderněji a "reálněji". Hmm. Ovšem obrovským kladem je fakt, že Němci mluví německy a Francouzi francouzsky, což k celkové uvěřitelnosti naopak velmi přispívá. Skutečně, nebýt mnohdy dost umělých, strojených dialogů a hereckých výkonů, možná by si tenhle film i zasloužil označení "velkolepá freska". Přesto je to mimořádně pozoruhodný počin, který by mohl klidně sloužit jako povinné školní promítání (přestože jde o válečný velkofilm, na plátno vyteče jen pár kapek krve), ale na ty nejlepší ze svého oboru (Příliš vzdálený most) nestačí. Slabší pětka. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (51)

  • Maršál SSSR G. K. Žukov o filmu řekl: „Byl jsem na rozpacích, když jsem zhlédl Nejdelší den. Tento film, jehož námětem je skutečná historická událost, ukazuje nepřítele mnohem silnějšího, než ve skutečnosti byl. Politické zaměření tohoto filmu je samozřejmě pochopitelné, ale přece jenom je třeba znát míru.“ (Spinosaurus)
  • Richard Burton hraje postavu důstojníka RAF. Burton skutečně za druhé světové války sloužil v RAF. (liebgott)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama