Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

Falko 

všechny recenze uživatele

Opät jeden z najlepsich filmov z 2. svetovej vojny tentokrat z bojov v Normandii. Samozrejme, ze so Spielbergovym Ryanom sa to neda porovnavat, ale na rok 1962 je to natocene s megalomanskou vypravou s obrovskym poctom hercov i nehercov bez trikoveho rozmnozovania tak, ako sa to podarilo Scottovmu GLADIATOROVI (2000) alebo Petersenovej TROJI (2004), kde taktiez prichadzali desiatky lodi, len v tomto filme to trik nebol a preto si ho vazim o to viac. Ak by som mohol rozdelit tento film na 2 casti, tak prvych 90 minut by som skratil tak na 45 minut, pretoze tam sa iba rozhodovalo o tom, ci zautocit a kedy a potom tam boli len tie nocne skoky s padakmi , ale druhu cast by som nechal nedotknutu. Nezabudnutelne zabery su z vtacej perspektivy, kde Nemci strielaju z lietadiel po beziacich vojakoch a este lepsia scena, kde asi 90 sekund nonstop bez strihu berie kamera taktiez z vtacej perspektivy utekajucich vojakoch a pritom sa stale vsade striela a vybuchuju granaty. Laicky divak si to mozno ani nevsimne a neuvedomi si, ze ake tazke bolo natocit na rok 1962 takyto zaber a preto si myslim, ze si dvoch Oscarov za kameru a specialne efekty tento film urcite zasluzil. Okrem toho bol nominovany aj za najlepsi film roka, avsak Oscara mu v tejto kategorii vyfukol iny vypravny film LAWRENCE Z ARABIE (1962)... 24.07.2010 _______ Robert Mitchum - (Brigádny generál Norman Cota) +++ Henry Fonda - (Brigádny generál Theodore Roosevelt Jr.) +++ Richard Burton - (Letecký důstojník David Campbell) +++ Sean Connery - (Pvt. Flanagan) +++ Rod Steiger - (Velitel torpédobroce) +++ Robert Wagner - (U.S. Army Ranger) +++ John Wayne - (Plukovník Benjamin Vandervoort) +++ Peter Lawford - (Lord Lovat) +++ Robert Ryan - (Brigádny generál James M. Gavin) +++ Hudba: Maurice Jarre +++ ()

janek85 

všechny recenze uživatele

Ha, další snímek z války, který mě moc nadchnul. Vylodění v Normandii, nádherný námět na vznik filmu, je jich sice moc, ale tenhle se mimořádně povedl. Oceňuji zbraně, uniformy a hlavně efekty, ty hodně přidaly na dokonalosti filmu. Dále pak i hudba na začátku měla takový bojový rytmus. Většina filmu z války je dobrých, ale tenhle považuji za jeden z nejlepších. 90% ()

Reklama

MATADOR 

všechny recenze uživatele

To, co se nátáčelo v šedesátých letech za válečné filmy, z toho jsem po každém shlédnutí v údivu. V '57 to byl Most přes řeku Kwai, v '61 to byly prozměnu Děla z Navarone a v '62 byl dokončen Nejdelší den, což každý člověk ví, co znamenalo datum, 6.června 1944 - vylodění v Normandii. Nejdelší den patří určitě k velmi dobrým válečným snímkům, přeci jen parádní bitvy a "rozdělení" filmu na více pasáží (nevyloďovali se jen američané a nebojovali sami se sebou) a tak film vydíme z více úhlů pohledu - německé, americké, britské. Každá z účastněných stran v ten den absolvovala úkoly, které vstoupily do historie a zde to máme vše na jedné hromadě, když už mluvím o hromadě, musím konstatovat, že v některých částech je to velmi chaotické a těžko orientující se. Ale přesto jsem se bavil a poučně sledoval. 90% (mé vysoké hodnocení je zvláště za dobu, ve které tento film vznikl). ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi slušně odvedená práce, která již patří k válečným klasikám. Historicky věrné, vlastenecké ale nepatetické a obstojně zahrané. Kromě toho souhlasím s woodym, že útok na ouisterhamské kasino s dělem uvnitř je jednou z nejlépe natočených válečných scén vůbec. Dovoluji si však opravit Geminiho: největší vojenská akce to nebyla, tou asi navždy (doufejme) zůstane Stalingrad. Update 15.2.2010: Tak jsem se včera s chutí podíval znovu a musim říct, že ten film prostě má svoje kouzlo. Takový Ryan je sice mnohem naturalističtější, člověk se ale nemůže ubránit pocitu, že je to jen na efekt. Co je stále překvapivé je celkové ladění filmu, který zdaleka neni tak patetický a na city působící, jako je tomu čím dál víc dnes. Tehdy byla válka ještě v živé paměti a lidi si pamatovali, že sentiment a hrdinné repliky si můžou dovolit v klidu po bitvě, ale ne během střílení. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Americká propaganda možná není tak in your face jako sovětská, ale otravná je stejně, ne-li víc. Tenhle film navíc postrádá spektákl, který by mít chtěl. Ale tak co chci, když se na to dívám den poté, co jsem viděl Vojnu a mír, která je co do filmařských kvalit někde naprosto jinde. Každopádně je tohle nuda na obstojné úrovni. Být fanoušek válečných filmů starého střihu, asi jsem shovívavějěí. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (51)

  • Jeden z prvních filmů z druhé světové války natočený Američany, ve kterém členové každé země mluví svým jazykem. (HellFire)
  • Během natáčení v Sainte-Mère-Église byla odkloněna doprava, zavřeny obchody a vypnuta elektřina, jelikož v této obydlené oblasti seskakovali parašutisté. I přes veškerou snahu dopadl nakonec pouze jeden parašutista do vymezeného prostoru na náměstíčko. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno