Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Artuš a jeho rytíři kulatého stolu poctivě bojují za slávu římského císaře. Jeho oddíl hlídá Hadriánův val a bojuje s Brity, vedenými tajemným Merlinem. Jejich patnáct let dlouhá služba je téměř u konce, ale lstivý biskup Germanius má pro ně ještě jeden úkol. Pokud ho úspěšně dokončí, pak získají svobodu. Mají doprovodit do bezpečí za Hadriánův val rodinu bohatého římského šlechtice Maria Honoria, k jehož domu se blíží mocné saské vojsko vedené krutým králem Cedrikem a jeho synem. Mise to bude sebevražedná a Artuš i jeho rytíři to vědí. V Honoriově domě Artuš objeví malé vězení, z kterého osvobodí pohanku Guinevere, která se zalíbí Artušovi, ale i Lancelotovi. Cesta přes hory je náročná a musí přespávat v lese. Tam zprostředkuje Guinevere setkání Artuše a Merlina. Artuš si myslí, že jde o zradu, ale ukáže se, že mu Merlin nabízí spojenectví proti Sasům a připomíná mu, jak vlastně získal svůj slavný meč. Artuš spojenectví přijímá... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (649)

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle film není vysloveně špatný. Neděje se v něm nic co by mně popuzovalo. Jen jsem byl překvapen, když jsem uviděl konečné titulky. Řekl jsem si "A to je všechno?" Film o takové postavě jako je král Artuš, by neměl rozhodně vypadat, takhle nízkorozpočtově, protože tato postava v sobě skrývá obrovský filmový potenciál. Tomu se bohužel tvůrci ani nepřiblížili. V historickém filmu by měly být kvalitní válečné scény a tady? Tady jsou na úrovni Xeny. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad zkusit zpracovat legendu o Artušovi způsobem, jak to mohlo ve skutečnosti být. Bohužel právě scénář je největší slabinou filmu, mohla to napravit režie, kdyby právě ta nebyla tím druhým největším záporem. Film, který sám o sobě není špatný, jen je naprosto ve všech ohledech tuctový. Jediným opravdu výrazným kladem je Zimmerova hudba. Sice je to zase jen úprava a variace jeho předešlých věcí, ale stále to ve filmu na plno funguje. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Vypadalo to jako sázka na jistotu, ale Fuqua si na jednoduché báchorce o králi Artušovi brutálně vylámal zuby. Příběh je nekonzistentní, herci jsou prkenní, motivace postav nejasné a tempo tragické. To nejsou ideální přísady a okopírovat prvky, které fungovaly u Statečného srdce a Gladiátora, skutečně nestačí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Diváci, ktorí tvorcom KRÁĽA ARTUŠA vyčítajú voľné narábanie s históriou, by boli mimo. Keby... Keby si túto jamu nevykopali sami tvorcovia v čele s producentom Bruckheimerom. Už ten šialený úvodný preslov sa tvári ako hodina dejepisu! To je úsmevné už preto, že nie je doložené, či kráľ Artuš vôbec žil. Wtf. Ak však prižmúrime oko nad barbarskou nevzdelanosťou a rozhodneme sa film brať ako „rozprávku“, budeme milo prekvapení scenárom ukazujúcim okrúhly stôl, Lancelota či Merlina v iných polohách, než sme bežne zvyknutí. K tomu zručná akcia (zamrznuté jazero), sychravá výprava, zmysel pre humor (Ray Winstone: „Najradšej mám číslo tri“), tímová práca (v družine nestojí Artuš na prvom mieste), hudba, bizarný zloduch (Stellan Skarsgård) a predovšetkým ako odušu spasenú hrajúci Clive Owen. Jeho múdremu a rozvážnemu Artušovi zhltnete vetné konštrukcie, aké by menej zaujímavému hercovi neprešli. Tvorcovia volia plytké dialógy o slobode, tolerancii, viere, priateľstve, hrdosti, osude atď., ale tieto potencionálne zápory zatlačujú do úzadia nádherné kone s fŕkaním sa rútiace rozľahlou krajinou, sokol, lukostrelci, pôvabne zababraná Keira Knightleyová, udatné činy atď. Diváci každopádne nadšení neboli, snímka s rozpočtom 120 miliónov celosvetovo zarobila ledva 203. ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Čakala som ďaľšiu rozprávkovo-romantickú verziu chronicky známeho príbehu,ale bola som veľmi prekvapená.Toto je vážny historicko-dobrodružný vypravný epos s výbornymi bojovými scénami,nádhernou hudbou z pera geniálneho Hansa Zimmera a slušným hereckým obsadením.Nebudem sa vyjadrovat k toľko kritizovanej réžii,pretože podľa mňa to ani zďaleka nebolo tak zlé a mám pocit,že sa tu všetci len opakujú jeden po druhom.Clive Owen je síce herecky trochu nevyrazný (a nemám na mysli len tento film), Keira Knightley tam ani nemusela byť a Artuš si tú trochu sexu mohol kľudne užiť s menej drahou herečkou,ale inak som bola s hereckým obsadením spokojná.Mám rada Raya Winstona,Stellana Skarsgarda a Maddsa Mikkelsena,sú to chlapi ako majú byť.Nadhrerné exteriéry v lone panenskej prírody,skvelé kostýmy,kvalitne prezentovaná atmosféra temného stredoveku-to všetko dokopy si žiada minimálne štyri hviezdičky. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (37)

  • Ivano Marescotti (Germanius) nevedel vôbec po anglicky. Jazyk sa musel učiť súčasne s tým, ako sa učil text svojej postavy. (misterz)
  • Finální bitva se dle historiků odehrála někdy okolo roku 495-516. Jména velitelů nejsou známa, ale některé soudobé historické kroniky uvádí jako velitele keltů jméno Artuš či Arthur (ve filmu Clive Owen). Pozdější výzkum ukázal, že keltským velitelem mohl být Ambrosius Aurelianus, některými označován jako základ pro legendu o králi Artušovi, a saským velitelem by mohl tedy být Aelle ze Sussexu, král jižních Sasů. (ajaxx)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Kdo vycvičí krále Artuše?

Kdo vycvičí krále Artuše?

22.07.2014

Idrise Elbu nejspíš znáte jako televizního detektiva Luthera nebo jako drsňáka Heimdalla z comicsáren Thor a Thor: Temný svět. Objevil se i v monstrózní sci-fi Pacific Rim, momentálně pak rozjímá nad… (více)

Reklama

Reklama