Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will a jeho mladší bratr Jacob vyrostli v bídě a utrpení. Když dospěli, zvolili si velmi neobvyklý způsob obživy – stali se z nich odborníci na zaklínadla, čarodějnice, strašidla a jiné stvůry. Navštěvují ponuré vesnice, pečlivě zapisují strašidelné legendy a za úplatu jsou ochotni nestvůry zlikvidovat. Ve skutečnosti však pouze zneužívají pověrčivosti vesničanů, aby z nich vytáhli peníze. Žádné stvůry totiž neexistují, vždy jde o zinscenované představení, které sami připraví.  Zatímco z Jacoba vyrostl učenec s bohatou fantazií, Will upřednostňuje bohémský způsob života. Sice spolu vycházejí, nikdy však nezapomněli na dávný spor. Když byli ještě malí, jejich sestřička vážně onemocněla. Jacob tehdy dostal za úkol prodat krávu, aby měli na lékaře. Jacob ji ale vyměnil za „kouzelné“ fazole. Will Jacobovi jeho naivitu i po patnácti letech neustále připomíná. Bratři netuší, že jejich podvodné kousky byly odhaleny. Francouzský generál Delatombe je nechá sledovat a následně i zatknout. Domnívá se, že Will a Jacob nejsou jedinými podvodníky v oboru, podle něj v okolí praktikují špinavé triky také další šejdíři, kteří mají na svědomí zmizení devíti děvčátek. Delatombe má pro Willa a Jacoba návrh: Pokud se jim podaří odhalit podvodníky a najít zmizelé dívky, budou omilostněni. Bratři nemají na vybranou, pod dohledem Delatombova italského poskoka Cavaldiho vyrážejí do akce. Místní obyvatelé jsou zoufalí. Je jisté, že zlo pochází z nedalekého začarovaného lesa... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (648)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No teda cekal jsem vic, jelikoz to natocil Terry Gilliam. Coz je v podstate ten nejvetsi problem. Od Terryho proste clovek ceka neco vic. Celej film je ladenej dost do temna a souhlasim, ze je trochu podobnej Sleepy Hollow, ale na tu nema. Dej je docela jednoduchej (jedna neprava carodejnice, zatceni, jedna prava carodejnice), ale je celkem sviznej a nenudi. Hodne se povedlo ozvuceni, jako vriskani a podobne a spolu s celkovou temnotou snimku a slusnou hudbou to dela vybornou atmosferu. Triky jsou na docela slusny urovni a pomahaj tak vytvaret atmosferu, i kdyz treba vlk by sel urcite udelat lip. Z hercu me nejvic zaujal Peter Stormare, ten byl naprosto dokonalej. Cesky herci, i kdyz tu jsou jen chvily, jsou docela v pohode a nepusobi tu, tak jako v jinejch filmech, jako pest na oko. Cekal jsem vic, ale zabava je to slusna. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Co může být pro režiséra pohádky horší, než selhat na poli vypravěče? Snad jen být Don Quijote sedící na kulhavé Rocinantě scénáře a bojovat s Weinsteinovic větrnými mlýny.. Autorský trademark takřka nečitelný, herecká esa + lykantrop Hanák tápající v příběhovém balastu, nevyužití původně zamýšlené balkánské hudby a jeden taliánský taneční mistr, jehož gestikulaci zřejmě Stormare odkoukal v italské sérii A. Burton měl Ospalou díru, tohle byla bohužel jen Díra.. Bez ohledu na producentské zásahy - pocit, že Gilliam je pro mě zajímavější v seriózní rovině, trvá.. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný film na zaplácnůtí devadesáti minut. Nic extra, ale ani nic špatného. Prostě taková průměrná podívaná... Docela dobrá atmosféra a celkově je to v pohodě. Rozhodně ale nejde o nic nadprůměrného nebo výjimečného, jak si někteří myslí. Vykopnout režiséra se nevyplácí. S Terrym by to mohlo být mnohem lepší. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný komediální pohádkový horor, tak by šlo asi nejjednodušeji odpovědět na otázku, co je tento film za žánr! Mnoho lidí na tento mix žánrů nadává a film jim připadá jako nesourodý mišmaš. Já si naopak myslím, že Gilliam zde spojil od všeho to nejlepší a to nenásilně. Vizuálně nádherné avšak občas silně váznou speciální efekty. Příběhově do jisté míry přeplácané, ale vzhledem k notoricky známým grimmovským pohádkám nikoli nepřehledné. Na Gilliama ale poměrně málo nápadité. Přesto výborné! ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ač se námět jevil gilliamovský až běda, jeho zpracování do obnošeného a skrznaskrz nezajímavého scénáře s neobyčejnou důsledností vyfiltrovalo vše, co by šlo za hranici prvního plánu. Na Gilliama tak zbyla sice vizuálně poutavá, ale zoufale bezobsažná rozprávka o dvou bratrech, kteří loví falešná strašidla, až se jednou ocitnou tváří tvář skutečnému nadpřirozenu. Díky režii nevznikla úplně odsouzeníhodná konina, avšak navzdory tomuto faktu nenabídou Grimmové o mnoho víc než opulentní výpravu, slušné triky, nezajímavou hudbu, průměrné výkony hlavních postav a dobré výkony některých postav vedlejších (zkušení gilliamovci Stormare a Pryce, skvělá Bellucci). Namísto karnevalu kdesi na nejisté hraně racionality a iracionality, namísto oslnivé imaginace a filmových kouzel, kterými Gilliam vládne jako málokdo, tak zbývá jen typický Hollywood s chatrným scénářem, barevnými kulisami a pár dobrými (leč na Gilliamovy poměry slaboduchými) gagy. Chápu, proč Terry zažil nejhorší natáčení své kariéry... neboť z něj vzešel jeho nejhorší film. Tři hvězdičky za nezměrné a marné úsilí udělat z prdu kuličku. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Během natáčení si režisér Terry Gilliam našel čas i na návštěvu představení proslaveného divadla Sklep. Tomáš Hanák (otec Angeliky) vzpomínal, jak "přišel po natáčení, unavený, překládal mu dvorní pythoní tlumok Petr Palouš. Hráli jsme samozřejmě The Best Of Sklep. Bavil se, občas zdříml a vyhřezl mu jazyk. O přestávce jsem ho prosil, ať jde, proboha, hned spát, což svatosvatě slíbil! No a po představení s námi ještě poklábosil. Společné foto visí na nejčestnějším místě divadla, u kumbálu se smetáky." (NIRO)
  • Když Jacob (Heath Ledger) "přiletí" se stříbrnou sekyrou do věže, padne tváří na zem a sekyra taky. V tu chvíli se předmět nepřirozeně prohýbá, což dokazuje, že je z gumy. (Fevas)
  • Scénu se živým lesem napsal Terry Gilliam původně pro Zloděje času (1981), kde se ale nakonec neobjevila, podobně jako když ji chtěl uplatnit později v Brazil (1985). (imro)

Související novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (více)

Reklama

Reklama