Reklama

Reklama

Marie Terezie - Série 1

(série)
Trailer 2

Epizody(2)

Obsahy(1)

Píše se rok 1723 a v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě je Karel VI., císař Svaté říše římské a král španělský a uherský, korunován králem českým. A právě zde začíná příběh jeho dcery, pozdější císařovny Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger). Příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek), nastoupení vladařské cesty, převzetí maďarské koruny i příběh šestnáctinásobného mateřství jedné z nejvýznamnějších žen v dějinách novodobé Evropy. V prvním dílu se, mimo jiné, můžeme těšit na šok, který konzervativnímu dvoru mladá Marie způsobila svým rozhodnutím provdat se z lásky. Tehdy nejspíše netušila potíže, které nastanou poté, co se Marie bude muset stát následnicí trůnu. Druhý díl filmu začíná převzetím trůnu a pokračuje vypuknutím válek o rakouské dědictví, které Marii donutily spojit se s významným uherským rodem Esterházy, kdy pro záchranu říše musela málem obětovat své manželství s milovaným Františkem.
Dvoudílný projekt je strhující historickou epopejí mapující životní osudy mladé Marie Terezie, jedné z nejvýznamnějších postav novodobé Evropy, která po více než 40 let úspěšně vládla říši, rozkládající se na území dnešních 12 evropských států. V uplynulém roce si Evropa připomněla 300. výročí jejího narození. Jde o naprosto unikátní koprodukci čtyř evropských veřejnoprávních televizí – České televize, rakouské ORF, Slovenské RTVS a maďarské MTVA. Celý projekt je o to prestižnější, že idea záměru, včetně námětu a scénáře, vznikla právě v České televizi a její kvalita přesvědčila významné evropské partnery o vstupu do realizace. Minisérie se odvíjí od dvou zásadních okamžiků v životě mladé panovnice – jedním je příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, druhým je nástup na trůn a získání uherské koruny. Film přibližuje nejen vztahy uvnitř habsburské rodiny, s matkou, sestrou a otcem, ale i s významnými dvořany habsburského dvora, jako například Evženem Savojským, Filipem Josefem Kinským nebo Bedřichem Harrachem. Film je zároveň monumentální obrazovou podívanou z naší historie, jakými jsou například korunovace Karla VI. českým králem na Pražském hradě, svatba s Františkem Štěpánem v augustiniánském kostele ve Vídni nebo korunovace Marie Terezie uherskou královnou v Dómu Sv. Martina v dnešní Bratislavě, ale i plesy a hostiny u císařského dvora nebo dámský jezdecký karusel v Hofburgu, plavba panovnice po Dunaji či žehnání rakousko-uherským armádám. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (300)

Slarque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co se od toho dalo vlastně čekat? Napsat scénář, se kterým by byly spokojené hned čtyři veřejnoprávní televize, musela být spíš diplomacie než umění. Pak se to svěří průměrnému rutinérovi, který natočí cokoliv, ale zřejmě nikdy to nebude mít žádný osobitý styl. Zbudou nám herci (částečně „vylepšení“ dabingem), kostýmy a výprava. Televize jsou spokojené, sledovanost byla vysoká. Že jsme se o slavné evropské panovnici vlastně skoro nic nedozvěděli, zřejmě nikoho netrápí... ()

argenson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vizuální stránka, kamera, výprava, kostýmy, tady je všechno v pořádku. Trochu to pokulhává v celkovém historickém pojetí, zásadní události jsou lehce upozaděny na úkor bulvárních scén, i když je fakt, že při frekvenci šestnácti porodů během dvaceti let to bez sexu evidentně nejde. Zamrzel všeobecný nešvar současných historických filmů, co se týče verbálního projevu. Naprostá ignorace květnaté barokní mluvy a naopak snaha o moderní slovník, aby to bylo in. Stejně tak mě osobně zamrzela i úloha mého oblíbence prince Evžena Savojského smrsknutá zde do zkratky zapšklého vrtošivého staříka. Jinak překvapivě dobrý Vojta Kotek, naopak dost nevýrazná a mdlá představitelka titulní role. Jako celek ale obstojný příspěvek k 300. výročí narození jediné ženy na českém trůně. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Námět zní hrozně veřejnoprávně, ale to nesmíte vědět, že vrcholem první epizody je zuřivý sex, během kterého se rozpadne postel. Česká televize opět lišácky maskuje druhořaodu melodramatickou komedii, která v žádném ohledu nemá co dělat s veřejnoprávní službou a patřila by rozhodně na komerční stanici nebo kabelovku. Bohužel výsledek vypadá jako horší film Filipa Renče, navíc s otřesným dabingem. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vypravne a kostymove zajimave. Vadí mi mluva jak z Blesku či Ordinace v Růžové zahradě. Predstavitelka mlade MT velmi dobre typove odpovida, i postava Evzena Savojskeho (bohužel tu je ukázán jen jako jednoznačně záporná intrikánská postava), naproti tomu Kotek a Stivinova nejhorsi. Točeno v protikatolickém duchu. Po třetím dílu hvězdička dolů, a po čtvrtém ještě další. Zůstává jen pachuť...blééééééééé!! ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

U filmu jsem se až nečekaně dobře bavil, a přestože šlo spíše o komorní záležitost postavenou na rozhovorech, vůbec jsem se nenudil. Jestli bylo v tomto snímku něco dokonalé, byly to jednoznačně kostýmy, ty se tvůrcům opravdu povedly. Nemohu se zbavit pocitu, že byl děj příliš zhuštěný, mám dojem, že si zvolené časové období zasloužilo přece jen o něco více prostoru, dva díly evidentně nestačily, a závěr byl proto vyloženě zkratkovitý a uspěchaný. Velmi slušný televizní počin. 4*- ()

Galerie (121)

Zajímavosti (24)

  • Kostýmy navrhoval renomovaný slovenský kostýmový výtvarník Ján Kocman. Niektoré si aj sám obliekol, aby zistil, ako sa v nich budú herci cítiť. Bol mierne prekvapený, keď si na vlastnej koži vyskúšal, že do barokových šiat sa bez pomoci neoblečie a ani sa z nich sám nedokáže vyzliecť. (krasomama)
  • V jedné scéně, kdy jede Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger) s uherským knížetem Mikulášem I. Josefem Esterházy (Adorjáni Bálint) a družinou přes les, si můžeme na jednom stromu všimnout modré turistické značky. To je naprostý nesmysl, protože první turistická trasa u nás byla vyznačena 11. května 1889 a vedla ze Štěchovic ke Svatojánským proudům. Šlo o červenou turistickou s rozšířeným prostředním barevným pruhem na úkor těch krajních. V současnosti jsou rozměry všech třech pruhů shodné (jako je tomu na záběru). (tommahol)
  • Postava dvorního doktora, Jeana Baptiste Bassana (Jan Budař), který byl u porodu všech 16 dětí, skutečně existovala, avšak pod jiným jménem. (klara.leb)

Reklama

Reklama