Reklama

Reklama

Komediální drama Air od oceňovaného režiséra Bena Afflecka s Mattem Damonem v hlavní roli podnikavého manažera společnosti Nike, Sonnyho Vaccaroa odhaluje neuvěřitelnou spolupráci mezi tehdejším nováčkem Michaelem Jordanem a začínající basketbalovou divizí Nike, která díky značce Air Jordan způsobila revoluci ve světě sportu a současné kultuře. Dojemný příběh sleduje hazardní hru nekonvenčního týmu, který rozhoduje o kariéře a v němž jde o všechno a nekompromisní vizi matky, která zná hodnotu obrovského talentu svého syna, a basketbalového fenoména, jenž se stane nejlepším hráčem všech dob. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (256)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Hodně dobře se na to dívá a to je asi největší chvála, kterou může film dostat. Na rozdíl od mnoha dnešních hollywoodských produkcí jsem nikdy neměl nutkání dívat se na stopáž nebo odbíhat k jiné činnosti. Affleck se rozhodně vyšvihl jako skvělý režisér a je škoda, že film v kinech v podstatě propadl. O Jordanovi jsem před zhlédnutím filmu věděl leda to, že je to jeden z nejlepších basketbalistů světa a dělal reklamu pro Nike. Basketbal není sport, kterému bych věnoval jakoukoliv pozornost, ale to u sledování sportovních filmů není podmínkou. Air se šikovně zaměřuje jenom na strastiplnou cestu firmy Nike k získání Jordana, což bylo správné rozhodnutí. Vadilo mi jen, že nebyly nijak opodstatněny všechny ty řeči o geniálnosti Jordana. V 18 už o něm všichni mluvili, jako kdyby získal všechny tituly a ocenění světa. Spíš to smrdělo snahou o honitbu ega, aby podepsal deal. O peníze jde přece jen na prvním místě. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Kdo chtěl být toho času trendy, nosil na nohách tenisky Adidas nebo Converse. Do nelichotivého statusu chtěl šlápnout Nike, tehdy těžký outsider, jehož basketbalová divize skomírala s minimem procent zastoupení na trhu. „Stačil“ odvážný nápad hledače talentů i nemalé přispění neústupné matky budoucí basketbalové legendy. A pak už jen bojovat a nevzdat se. Prostě šéfové Nike zariskovali a postavili celou kolekci bot na jediné osobě. A přitáhli do tohohle byznysu zásadní sportovně-právní precedens. Hrdinové zvedají telefony, střídají kanceláře, zasedací místnosti a celé je to, no, trochu ploché. Okolnosti klíčové spolupráce jednoduše nejsou nijak zvlášť zajímavé, čekal jsem větší spád i nějakou zapamatovatelnou scénu. Takhle je to jen o slušné režii a slušných hercích, dobové nostalgii a zatraceně vydařeném soundtracku. Prostě jsem čekal rafinovanější látku, protože takhle je to zase to americké „ač nejsi nějak výjimečný, důležité je věřit, nepolevovat a jít si za svým…“ Neznamená to ale, že se netěším, co duo Affleck s Damonem přichystá příště. Silné tři, slabé čtyři. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Pěkný kozačky. By byly dobrý na mý mámě. Ben Affleck zkušeně využil malého slotu, který tady vznikl po úspěšném dokumentu The Last Dance, aby si mohl zase natočit pro chuť nějakou tu anachronickou žánrovku, které jsou ostatně jeho specialitou. Tentokrát je to takové to korporátní drama s vulgárními kravaťáky, co ve správný čas vsadili všechno na jednu kartu. Často si lidi myslí, že o kvalitách takových filmů rozhodují herci a scénář, přičemž se trochu zapomíná, jak důležitý je mít tyhle ukecaný dialogovky s hromadou postav, dobře nastříhaný, jak pracovat s pomlkami, časovými předěly a změnami nálad. A vzhledem k tomu, že tady to hlídal za kamerou Robert Richardson a stříhal to oskarový William Goldenberg, tak je z toho filmu ve výsledku větší podívaná, než by asi kdokoli čekal. Samozřejmě koho zajímá především to, o čem ten film je, ten by se měl jít léčit. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Už prvních pár minut úvodní titulkové sekvence mě spolehlivě přeneslo do roku 1984 (a to ten můj byl značně šedivější). Čekal jsem, že se to dá postavit na dynamických basketbalových záběrech a Michaelu Jordanovi. Což byly přesně ty věci, které ve filmu nejsou. Autoři zřejmě usoudili, že by oboje odvádělo pozornost od příběhu, který se rozhodli vyprávět. Tedy typické americké story o tom, jak prodat co nejvíce tenisek. Herecky to táhnou Matt Damon a Viola Davis, dokonce se tu po delší době objevily vypoulené oči a proříznutá pusa Chrise Tuckera. Natočeno je to citlivě, bez přehnaného patosu a s lehkostí komedie. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Príjemný film o zákulisných udalostiach o vzniku jednej slávnej botaskovej série. Koho to skutočne zaujíma? Mňa to teda za srdce nechytilo. Bolo zaujímavé sledovať ako to dopadne, ale komplet všetky postavy mi boli prakticky ukradnuté a nevidel som príliš dôvod fandiť jednému korporátu pred druhým v snahe pretiahnuť na svoju výplatnú pásku jednu budúcu športovú legendu. Takže to do veľkej miery zachraňoval sympatický casting. Hlavne môjho obľúbenca Chrisa Tuckera som zase po dlhšej dobe rád videl. Ale ako celok to je len film na jedno pozretie. 6/10. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (24)

  • V čase 34:05 je zobrazené pristávajúce lietadlo. Kryty motorov sú ale "vrúbkované" a pravdepodobne teda pochádzajú z Boeingu 787, ktorý sa začal vyrábať až v roku 2011. (MikaelSVK)
  • Film nemá klasické hudební pozadí – nahradily jej skladby daného období, jejichž názvy mají vztah k danému dění na plátně (mj. ZZ Top – „Legs“, Dire Straits – „Money For Nothing“, Cyndi Lauper – „Time After Time“ či Mike & Mechanics – „All I Need Is a Miracle“). Podobných písní zazní ve filmu na tři desítky. (Robbi)
  • Hoci sa film odohráva na predmestí Portlandu v Beavertone (kde sa nachádza centrála Nike), celé natáčanie prebiehalo v Los Angeles a okolí. (Arsenal83)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon chystají další film

Ben Affleck a Matt Damon chystají další film

22.06.2024

Úspěšná oscarová dvojice tvůrců Ben Affleck & Matt Damon (Dobrý Will Hunting, Poslední souboj) chystá po loňském zábavném dramatu Air: Zrození legendy další spolupráci. Dva letití přátelé by si… (více)

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

11.12.2023

V pondělí 11. prosince byly vyhlášeny nominace pro nadcházející 81. ročník slavnostního předávání Zlatých glóbů, které dosud každoročně pořádala Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (Hollywood… (více)

Reklama

Reklama