Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předlohou filmu je skutečný příběh o splněném přání dospívajícího hráče videoherní závodní série „Gran Turismo“ Janna Mardenborougha, jehož herní dovednosti a výhry ho dovedly až na dráhu skutečného profesionálního závodního jezdce. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 6

Recenze (351)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když si film pustíte s pocitem, že hru Gran Turismo znáte a tak tušíte nějaký na stopadesátý pokus průměrně zpracovaný herní příběh, můžete dojít k poměrně solidnímu osvícení. Já jsem popravdě netušil, o čem film je, a pak jsem byl velice mile překvapen tím, jak to tu tvůrci pojali. V podstatě totiž odvyprávěli příběh podle skutečné události. No a jelikož se režie ujal Neil Blomkamp, pojal to velice efektivně, nápaditě a poutavě. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Dynamické, živé, emotivní a technicky brilantní. Dějově sice šablonovité a dialogama úsměvně přímočaré, ale to vše přebijí fakt, že se jedná o skutečný příběh, kterému bychom neuvěřili, kdyby se nestal (!). Natolik vkusné a umné prolínání hráčských prvků do reálného světa, až z něj dělá do dnešního dne nejlepší a především nejsmysluplnější filmovou adaptaci videohry. Nesrovnávejme ho proto s dospělejšími a myšlenkovějšími, ale diametrálně odlišnými závodnickými dramaty Rush či Ford v Ferrari. ()

Reklama

Kudly4 

všechny recenze uživatele

PlayStation 1, Gran Turismo 2 - stovky strávených hodin u této hry a mnoho pěkných vzpomínek. Cílem bylo vlastnit Suzuki Escudo Pikes, touto károu, byla hra otočená. Každopádně, film se povedl. Jasně, jede to v té klasické šabloně, kdy je od začátku jasné, jak to celé dopadne. I přes to, to bylo ale místy dobře napínavé, vzrušující, emocionální (Djimon Hounsou), nechybělo tomu vlastně vůbec nic. A ten zvuk startovních semaforů, ach ty krásné, bezstarostné časy. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Gran Turismo jsem asi nikdy nehrál. Neměl jsem PlayStation. Need For Speed nebo Forza to bylo moje. Naštěstí nejde o adaptaci hry jako takové, ale spíše Rockyho v závodním prostředí. Navíc funguje na jedničku. Hlavně od pasáže s létajícím Nissanem nabere grády a nepustí. Bloomkamp se výživá v krásných záběrech na závodní trať a má všechno pokryté. Harbour drží po hromadě příběh a všechno to šlape. Parádní hudba. Jen ten Bloom mi tam úplně nesedí. Schulin  letí vzduchem… ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Když pominu, že představa nerd gamera, který se během týdnů chce rovnat profesionálním jezdcům, je roztomile naivní, tak musím s poklonou uznat, že si mě film od začátku získal a jsem víc než spokojen. A to říkám, jako NEfanda aut, GT a tohoto hobby obecně, takže pro kohokoli více zaangažovaného do aut a závodění je tohle dost možná jasná pětihvězda. Největší předností je totiž zcela jasně závodění, které je beze sporu natočeno sebejistě a pekelně dobře, kamera je výborná, nazvučení a tuning divák cítí ze sedadla doslova všude kolem sebe a všechny závody mají takový drajv, že jsem se napětím zarýval a skoro nedýchal - a znovu připomínám, že to se ani nepovažuju za cílovku filmu. Herecká trojka Bloom - Harbour - Madekwe jsou obsazeni s citem, emočně je film taky adekvátní žánru, vše ve filmu zkrátka funguje, jak má, a tohle vše dokonale doplňuje peckovní závody ve výplňových scénách. Obrovská adrenalinová jízda plná aut, akce a solidní hudby, která rve koule a u které vlastně celkem lituju, že jsem ji v kině vynechal. Při závěrečném zjištění, že jde o true based story (lol, fakt jsem myslel že tohle by se reálně stát nemohlo), musím zvednout hodnocení na plnou, protože tohle je šílenost:D Blomkamp je prostě jasná záruka kvality. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (36)

  • Postava Dannyho Moora (Orlando Bloom) je inspirována Darrenem Coxem. Cox byl bývalý manažer společnosti Nissan Europe, který v roce 2008 založil GT Academy, aby pomohl Sony PlayStation a umožnil hráčům závodních her stát se profesionálními závodními jezdci. (Johnny.ARN)
  • I když se příběh odehrává v letech 2011–2012, můžeme na záběrech vidět, že Jann (Archie Madekwe) hraje na konzoli PlayStation 5, jenž byla vydána až v roce 2020, a hra, kterou hraje, je „Gran Turismo 7“, jenž byla vydána až v roce 2022. (Martinjon3)

Související novinky

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

29.07.2023

Máme dva týdny od začátku herecké stávky a místo nějakých pozitivních zpráv nebo náznaků, že si chtějí zástupci studií sednout s odbory a domluvit se na férových kompenzacích tak, aby se celý byznys… (více)

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Gran Turismo nabírá obsazení

Gran Turismo nabírá obsazení

17.09.2022

PlayStation produkce filmů podle her se pomalu ale jistě rozjíždí na plné obrátky a jeden projekt, který nyní studio Sony prioritně tlačí před kamery, je závodní Gran Turismo. To před několika týdny… (více)

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

29.08.2022

Po úspěchu s komiksovou Umbrella Academy se showrunner Steve Blackman ujme na Netflixu rovněž adaptace populární hry Horizon Zero Dawn. Nebude na to navíc sám, po ruce bude mít ještě producentku… (více)

Reklama

Reklama