Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předlohou filmu je skutečný příběh o splněném přání dospívajícího hráče videoherní závodní série „Gran Turismo“ Janna Mardenborougha, jehož herní dovednosti a výhry ho dovedly až na dráhu skutečného profesionálního závodního jezdce. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (350)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Což o to, příběh je to vlastně zajímavej a originální. Ale v tomhle napulírovaným naleštěným kabátku mi z celý tý pohádky bylo lehce šoufl.  Prostor pro herce pak v téhle Nissan-Playstation souloži prakticky nebyl a byť mi čítanková moudra  ve stylu "vyděržaj pyjaněr" příliš nevadí, tady mi hned naskakovaly nedávno znovu zhlédnutí Transformeři. Na skládačky tu koneckonců taky došlo a Schulin na beton jezdil v Bumblebeem, když už ne na dráze, tak doma v pokojíčku určitě..  To vám zas byl záporák "drsnej" jak... a já to řeknu!  drsnej jak David Prachař!  Těžce generační film (starý lůzry pochopitelně nevyjímaje), kde je nejzajímavější  onen fakt, že v tom honění se, místy  i za vítězstvím, autoři úplně pozapomněli zvednout varovný moralizující prst a bez uzardění perou do děcek amorální poselství: "Hrej jak o život, na všechno ostatní ser a někam to dotáhneš!"  To se musí ocenit alespoň  jednou hvězdičkou. Jinak jako závodní film to stojí za, ehm, Gran Turismo,  abych tedy nebyl sprostý. ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Skutečně dobrých filmů z prostředí automobilových závodů není překvapivě tolik. Většinou se závodění bere jen jako takové zpestření a fanoušci motorsportu se pak v kině trochu nudí (nebo někdy nejen trochu). Občas ale přijde výjimka, třeba povedený "Le Mans ´66" nebo dnes již klasický snímek "Rivalové". "Gran Turismo" tuhle řadu opravdu důstojně prodlužuje, mimochodem, není žádná náhoda, že i tady bude 24 hodin v Le Mans hrát důležitou roli a vy se zase budete obávat, jestli to tenhle jezdec zvládne. Tvůrci snímku "Gran Turismo" vlastně tak trochu rezignovali na děj, plastičnost postav či hluboké psychologické analýzy. Servírují nám prostě závodění se vším všudy. Ale pokud vás rychlá auta baví, pak ani víc nepotřebujete. I když, přiznejme si, některé výplně natahující čas by si mohli odpustit. Velkou dynamiku celému příběhu dodává skutečnost, že je postaven na reálném základu. Jann Mardenborough sice obrovskou díru do světa motosportu neudělal, ale musí se mu přiznat jedna věc: byl první, kdo se ze simulátoru vypracoval až za volant závodního auta. Dnes už patří příprava na simulátorech k běžnému tréninku každého závodníka a třeba jezdci F1 díky němu načítají trať. Režisér Neill Blomkamp se tak trochu pokusil udělat filmový simulátor závodění. Vše ve filmu "Gran Turismo" se totiž točí kolem závodů a rychlých aut. Madekwe si v hlavní roli není úplně nejjistější a je mu mnohem bližší poloha nerda za konzolí než závodního jezdce. Naopak skvělou ruku při castingu měli s obsazením role Orlando Bloom a David Harbour jako Salter vypadá, že mu svět závodění není cizí. /80%/ ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Na Districtu 9 mě bavilo, jak Neill Blomkamp „měnil“ žánry, nebál se tak ani ošoupaných béčkových vod, ve kterých lítaly lidské končetiny, a z řady na první pohled obyčejných scén často vysekl něco nadprůměrného. Netuším, co ho vedlo k tomu, aby se nechal zlákat k prvoplánovému áčkovému projektu, který je povrchní, kostrbatý, plný klišé a absolutně předvídatelný. A má toporného hlavního hrdinu. Pokud něco potěší, tak oldschoolově tradiční podání a neuvěřitelnost jednoho životního osudu. Mnohé je sice vycucané z prstu, ale to klíčové, že jistý Velšan Jann Mardenborough skutečně z pohodlí svého pokojíku skočil od simulovaného volantu až do sedačky závodního speciálu, je totiž pravda. Ve vypulírované reklamě na produkty několika značek jde o tradiční rockyovský příběh, kterak se podceňovaný outsider dostane na vrchol. Ale nic navíc k tomu nedostaneme. Chyběl mi nápad i energie, napětí se rovnalo asi tak tomu, zda si Pavlík z předškoláků už konečně sám zaváže tkaničky. Hry nepařím, Schumachera nebo Häkkinena jsem na zdi fakt nikdy neměl, a to, že je výsledek technicky bezchybný, by asi mělo být léta páně 2023 samozřejmostí. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Blomkamp a povedená videoherní adaptace! Blomkamp natočil po Disctrictu 9 svůj druhý nejlepší film a moc se od Gran Turisma nečekalo. Trailery byly průměrné, všichni známe prokletí videoherních adaptací a tedy samotný výsledek je více než uspokojivý. Fanoušek závodních filmů bude rozhodně spokojen, už jen proto, že podobné žánrovky moc často nevznikají. Příběhově samozřejmě nejde o nic převratného, ale jde o sympatický pravdivý příběh, který má srdíčko, příjemné postavy, emoce, napětí i správný drive s adrenalinem. Hlavní hrdina je skvělý hráč videohry, který dostane možnost závodit v reálném autě proti profi hráčům, ovšem bude muset projít tvrdým tréningem a nebude to zadarmo. Archie Madekwe se nejvíce předvedl v seriálu See, tady má tedy první pořádnou roli a zhostil se jí slušně. Nejlepší na celém filmu je David Harbour, který má jednu z nejlepších rolí v kariéře, který má za úkol hráče připravit na reálný "Fight" a je ho radost sledovat. Velkým plusem jsou i samotné závody, které jsou napínavé, mají skvělou kameru, když dojde na bouračku je efektní a nepříjemná, funguje rivalita mezi ostatními hráči a finální závod Le Mans je opravdu adrenalinová a strhující jízda. Několikrát se mi při filmu ocitly i slzy na krajíčku, s čímž jsem vůbec zde nepočítal. Bavilo mě to neskutečně, rozhodně bych film zařadil do hvězdné závodnické Trojky Le Mans, Rivalové, Gran Turismo. Rozhodně si film pustím ještě jednou. 8.5/10. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Dramaticky (dramaturgicky) dobre zvládnutý film, plný zaujímavých vizuálne pekných grafických zážitkov. Jemne problematické sú už výkony hercov a tak isto vysoká predvídateľnosť deja, napriek tomu, že som spomenul kvalitne dobre zvládnutý film dramaticky, tak ide vo svojej podstate hlavne o gradáciu deja. Z tých hereckých výkonov, ale príjemne prekvapil výkon Davida Harboura. Film má tak isto výbornú hudbu, ktorá podtrhuje atmosféru a zopár vtipných situácii ala hlášok pre hráčov počítačových hier. Ak ste hry nikdy nehrali, nejaký ten žargón z nich nemusíte pochopiť. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (36)

  • Oficiálním partnerem filmu byla společnost Michelin, která poskytla všechny potřebné pneumatiky na všechna filmová vozidla, například Pilot Sport 4S nebo Pilot Sport Cup 2 R. (Johnny.ARN)
  • Když Jann (Archie Madekwe) na začátku běží na kvalifikační závod, sundá si boty a hodí je za herní židli. Během závodu, když je nad ním překryté auto, stojí jedna z jeho bot vedle něj před křeslem. (Johnny.ARN)

Související novinky

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

29.07.2023

Máme dva týdny od začátku herecké stávky a místo nějakých pozitivních zpráv nebo náznaků, že si chtějí zástupci studií sednout s odbory a domluvit se na férových kompenzacích tak, aby se celý byznys… (více)

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Gran Turismo nabírá obsazení

Gran Turismo nabírá obsazení

17.09.2022

PlayStation produkce filmů podle her se pomalu ale jistě rozjíždí na plné obrátky a jeden projekt, který nyní studio Sony prioritně tlačí před kamery, je závodní Gran Turismo. To před několika týdny… (více)

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

29.08.2022

Po úspěchu s komiksovou Umbrella Academy se showrunner Steve Blackman ujme na Netflixu rovněž adaptace populární hry Horizon Zero Dawn. Nebude na to navíc sám, po ruce bude mít ještě producentku… (více)

Reklama

Reklama