Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předlohou filmu je skutečný příběh o splněném přání dospívajícího hráče videoherní závodní série „Gran Turismo“ Janna Mardenborougha, jehož herní dovednosti a výhry ho dovedly až na dráhu skutečného profesionálního závodního jezdce. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 6

Recenze (353)

verbal 

všechny recenze uživatele

Videjko, dávající falešnou naději všem závislým kompulzivním smažákům degenerativních her, že jednou třeba neskončí jako totální vypatlanci s psychickými poruchami, tiky v oku, skoliózou a atrofií shrbení nad monitorem a s gamepadem přirostlým k prackám, ale budou se možná moci jako totální vypatlanci a štětky automobilek zmrzačit či zabít v nějakých hnusných kraxnách při naprosto zbytečných a nudných závodech. Videjko, zjevně zaplacené dnes k prdeli nezadržitelně mířící a sepsi rychle podléhající firmou Hnissan, jež se ve snaze pojebat mocnou Toyotu bláhově odevzdala do zcela nekompetentní a poruchové náruče podřadné žabožroutské automobilky s pičou ve znaku, čímž si dobrovolně nasypala písek do nádrže. A tak tu máme labutí plíseň v podobě dvouhodinové marketingové kolekce těch nejžluklejších a nejpřitroublejších klišé a patosů, osazenou navíc ke všemu tomu neštěstí jako vždy veskrze gumovým Orlandem Blow s kouřící hlavou, a zejména pak až nesnesitelně nesympatickým a totálně koženým uzenáčem s Brežněvovským obočím a hlasem, jako když serete do trombónu, jemuž celou hrací dobu intenzivně přejete, ať už se někde konečně fatálně vymastí nebo mu vypnou proud ke konzoli. Nasraně druhé, odstoupíte – li od přemrštěných požadavků alespoň na nějakou tu elementární mimiku a nelobotomizovaný děj, napajcujete se nějakými širokospektrálními optosympatiky a nezapomenete si nazout dlouhé gumáky pro brodění se sračkovitým kýčem, je to vcelku pěkně natočené, poměrně svižné, Davča Přístav dává místy šarmantně zapomenout na ty dva výše zmíněné ochrnuté paňácy a pro naše lůzry a hnoje to mile okořenili nechtěnými onomastickými tumory. Když totiž zavřete oči a každou chvíli slyšíte „Šuline vylez!“, „Vidím šulina!“, „Drž šulina za sebou!“, „Protáhni se mezerou kolem šulina!“ nebo „Zůstaň před šulinem!“, máte pocit, že čumíte na reportáž z focení nového progresivního homokalendáře před motorárnou firmy Bukkaki. Tudíž jen nepatrně vinně potěšené hnusné tři s varováním, že to tu leštiči džojstyků prozatím vyhonili do zcela irelevantních čísel. A příště bych chtěl vidět skutečný příběh o tom, jak nějakého závisláka na Volání dutých přijali po konzolovém rekordu do NAVY SYSELS, dali mu do ruky emšestnáctku a on vyhladil celý ISIS. Teda až na dvě hadrové hlavy, ale i tak to na hrobku vítězů stačilo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Preteky so spaľovákmi, joj, to budeme musieť po uplatnení grín dílu čoskoro zakázať, inak by sa Marxova brada dosť zježila. Našťastie tu išlo o dosť rýchle autá a tak film nestráca tempo, lebo ani nemôže. Zároveň je však klišoidný a predvídateľný, čo samozrejme neznamená, že nemôže pobaviť. Svojimi zábermi však film viac než realitu pripomína reklamu na play stationovú hru. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Jann vs. Šulín (sorry, musel som). V druhej polovici je to prehnane patetické, ale zas herci sú sympatickí (Orlando Bloom sa definitívne prehral do úlohy fotrov, David Harbour je solídny drsný mentor) a postavy fajn, takže to až tak nevadí. Hoc jedným dychom musím dodať, že prinútiť Djimona Hounsoua (Djimona Hounsoua!) plakať, to je číre zverstvo. Závodné scény v pohode, na zadok ma neposadili, ale raz za čas sa tvorcom podarilo prísť s originálnou chuťovkou na oživenie (parádny moment, v ktorom v hrdinových predstavách dôjde k rozmontovaniu vozidla, alebo zábavný okamih, v ktorom mechanik stráca kľúčovú súčiastku). Za mňa to dopadlo oveľa lepšie, než som čakal, ale k zázraku to má ďaleko. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Když pominu, že představa nerd gamera, který se během týdnů chce rovnat profesionálním jezdcům, je roztomile naivní, tak musím s poklonou uznat, že si mě film od začátku získal a jsem víc než spokojen. A to říkám, jako NEfanda aut, GT a tohoto hobby obecně, takže pro kohokoli více zaangažovaného do aut a závodění je tohle dost možná jasná pětihvězda. Největší předností je totiž zcela jasně závodění, které je beze sporu natočeno sebejistě a pekelně dobře, kamera je výborná, nazvučení a tuning divák cítí ze sedadla doslova všude kolem sebe a všechny závody mají takový drajv, že jsem se napětím zarýval a skoro nedýchal - a znovu připomínám, že to se ani nepovažuju za cílovku filmu. Herecká trojka Bloom - Harbour - Madekwe jsou obsazeni s citem, emočně je film taky adekvátní žánru, vše ve filmu zkrátka funguje, jak má, a tohle vše dokonale doplňuje peckovní závody ve výplňových scénách. Obrovská adrenalinová jízda plná aut, akce a solidní hudby, která rve koule a u které vlastně celkem lituju, že jsem ji v kině vynechal. Při závěrečném zjištění, že jde o true based story (lol, fakt jsem myslel že tohle by se reálně stát nemohlo), musím zvednout hodnocení na plnou, protože tohle je šílenost:D Blomkamp je prostě jasná záruka kvality. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Do you really think you're going to take a kid who plays video games in their bedroom, and you're going to strap them to a two hundred mile an hour rocket? It'll tear them to pieces." Rozhodně nejsem cílovka. Závody a tratě není můj šálek kávy. Ale videohry ano. GT je jeden z klenotů u modré stáje a všichni víme jaké má kvality. Moc bych si přál, aby se točily takhle kvalitní adaptace videoher. Neill Blomkamp totiž umí a umí převést adrenalin i na plátno. Za celou dobu film nevypadne z tempa. Má šťávu, má říz. Archie jako hlavní postava moc sympatií nehýří, ale skvěle to doplňují Bloom a fantastický Harbour. Ten se snad hodí do každého filmu. Romantická linka by možná šla zkrátit, aby film nemusel mít přes dvě hodiny. Ale to je detail. Emoce fungují a hudba taky. A stejně jsou nejdůležitější scény z trati. Ty na jednu stranu fungují na plátně parádně a na druhou stranu si říkám, že by to šlo sestříhat trošičku lépe. Ty delší závody mají náboj, ty kratší mají ještě rychlejší střih. Film mě bavil od začátku do konce, jako popcornovka GT nezklamalo. Po řemeslné stránce je to kvalitní áčková produkce. Ale když to srovnám s deseti lety starými Rivaly (2013), tak je to nebe a dudy. Po všech stránkách. Navíc nevím jak by GT fungovalo na televizi v obýváku. Tohle je film pro kina. Ale jak už zaznělo na začátku, já nejsem cílovka. U Forzy vždy sáhnu po Horizon nikoliv po Motorsport. [Imax] (74 %) ()

Galerie (35)

Zajímavosti (36)

  • Rozdíl mezi 3. a 9. místem v Le Mans v roce 2013 činil 13 kol, takže chyba v zastávce v boxech by je nepoložila tak hluboko a nebylo by možné ho dohnat. (Johnny.ARN)
  • Postava Mattyho Davise v podání Darrena Barneta je volně inspirována Brianem Heitkotterem, který v roce 2011 vyhrál spolu s Jannem Mardenboroughem GT Academy. (Johnny.ARN)
  • Na ceduli v boxové uličce je napsáno: „Circuit de Catalunya,“ a to na německém Hockenheimu. Catalunya (Katalánsko) je však ve Španělsku. (Johnny.ARN)

Související novinky

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

29.07.2023

Máme dva týdny od začátku herecké stávky a místo nějakých pozitivních zpráv nebo náznaků, že si chtějí zástupci studií sednout s odbory a domluvit se na férových kompenzacích tak, aby se celý byznys… (více)

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Gran Turismo nabírá obsazení

Gran Turismo nabírá obsazení

17.09.2022

PlayStation produkce filmů podle her se pomalu ale jistě rozjíždí na plné obrátky a jeden projekt, který nyní studio Sony prioritně tlačí před kamery, je závodní Gran Turismo. To před několika týdny… (více)

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

29.08.2022

Po úspěchu s komiksovou Umbrella Academy se showrunner Steve Blackman ujme na Netflixu rovněž adaptace populární hry Horizon Zero Dawn. Nebude na to navíc sám, po ruce bude mít ještě producentku… (více)

Reklama

Reklama