Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Kam čert nemůže nastrčí Glen Close. Tu bych nechtěl potkat na samotě u lesa ani ve dne natož v noci. Glen se do Majkla zakousla jak upír s blond trvalou, přisála jako přerostlé klíště. Banalitu příběhu spolehlivě přebíjí scénáristický mustr o predátorovi a oběti, který Hollywood vždy dokáže vytáhnout ze šuplíku na světlo a v nějaké obměně znova zručně zfilmovat._____Navíc nikdo neříká, že když je to banální, je to zároveň i nereálné. Pokud člověku náhodou ujedou nohy v nesprávné posteli, tak i v dosti mírnější podobně tohle může být hodně toxický proces… Ono je to vlastně horor ze života tahle ta tuctová historka, že… 70% Produkce: Paramount Pictures ()

tron 

všechny recenze uživatele

Mohlo by sa zdať, že Osudová príťažlivosť patrí do vlny erotických trilerov, odpálených úspechom Základného inštinktu, ale v skutočnosti vznikla päť rokov pred ním. V rámci stalkerských trilerov priemerná, ničím výnimočná, ale ani vyložene zlá fuška. So Škandalóznym odhalením (a samozrejme Základným inštinktom) asi najslabší film z Douglasovej "sexuálnej trilógie". A Glenn Close je pekne nesympatická. Vlastne to ani nie je erotický triler. Len triler. ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat správný erotický thriller. Napětí roste, emoce sílí, rozhořčení střídá vztek, touhu střídá touha po pomstě. A ten Hitchockovský závěr! Měl jsem jen jeden problém ... Glenn Close to sice zahrála přesvědčivě, bohužel i jako mladice vypadala jako Baba Jaga nebo špatně nalíčený transvestit, takže za sebe můžu říct, že bych na Douglasově místě klidně tomu pokušení odolal :D Jinak vřele doporučuji, jde o neprávem opomíjenou klasiku. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Fádní erotický thriller s pár silnými momenty (pro mě hlavně podřezané žíly a finále v koupelně - Glenn Close má prý ten nůž pořád ještě schovaný doma), připomínající ZAHRAJTE MI MISTY nebo MYS HRůZY. Filmový rok 1987 byl dost slabý, když tohle bylo jeho druhým nejvýdělečnějším filmem, hned po TŘI MUŽI A NEMLUVNĚ. Postava Glen Close inspirovala hovorový termín bunny boiler označující ženu, která se po rozchodu mstí. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že uvidim Jane Krakowski za mlada, ale ta se tam mihla hned na začátku asi na 10 vteřin a to byla její celá role. Místo toho jsem byl nucen koukat na škaredej xicht Glenn Close. Proč zrovna ona dostala roli femme fatale, je pro mě naprostou záhadou. To by musel bejt chlap asi hodně velkej zoufalec, aby si ho taková ošklivá a nesympatická pani omotala okamžitě kolem prstu. Film sám o sobě neni špatnej, ale ta Glenn Close mi tam prostě neseděla. A ještě ta finální scéna v koupelně je teda neskutečně blbá. Škoda, že tam radši nenechali ten původní konec. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (30)

  • Kolik je vlastně Gallagerově dcerce let? Matka v jednom záběru tvrdí, že pět, otec zase v jiném, že šest. (StevenW.)
  • V psychoanalytikmi preplnenom New Yorku sa tvrdilo, že 70% pacientov s manželskými problémami je filmom doslova posadnutých. (marlon)
  • Film vyšiel na 13 miliónov amerických dolárov a z toho 1,3 milióna “zhltlo“ natočenie jeho nového konca. V pôvodnej verzii mala totiž Alex (Glenn Close) spáchať samovraždu s nožom, na ktorom budú Danové (Michael Douglas) odtlačky prstov. Predpremiérové pokusné publikum však po premietnutí konca filmu divoko volalo po pomste, pričom nechýbali ani výkriky “Zabite tu štetku“. Pôvodná verzia s “harakiri“ naopak zožala veľký úspech v Japonsku. (marlon)

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama