Reklama

Reklama

Monstrum

(seriál)
Trailer 1
USA, (2022–2024), 9 h 53 min (Minutáž: 45–63 min)

Hrají:

Evan Peters, Richard Jenkins, Niecy Nash, Michael Learned, Molly Ringwald, Karen Malina White, Penelope Ann Miller, David Barrera, Shaun Brown (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(11)

Obsahy(1)

Usvědčený zabiják Jeffrey Dahmer (Evan Peters) za víc než deset let zavraždil sedmnáct mladých kluků a mužů. Jak to, že tak dlouho dokázal unikat spravedlnosti? (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (338)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Povedené drama o jednom masovém vrahovi. Povedené v hereckých výkonech, kde Evan Peters jednoznačně exceluje. Povedené ale i v psychologii hlavní postavy, které to divákovi nezjednodušují. Naopak. Chvílemi na mě tenhle seriál působil skoro jako nějaká podrobně rozepsaná charakteristika jednoho magora. Kdo, proč, za jakým účelem. Jen těch deset dílů je na podobné téma přeci jen docela dost. Kratší by to klidně být mohlo a divák by o nic zásadního nepřišel. Natočeno je to ale tak sofistikovaně, že ačkoliv tu nechutností příliš není, více jak tři díly naráz divák prostě nedá. Hodně náročné na sledování. Nicméně věřím, že daleko náročnější to muselo být pro Evana, který se role zhostil tak, jako nikdo jiný. ()

COF_666 

všechny recenze uživatele

Hutná atmosféra od prvních minut. Pomalé tempo, které místy připomíná Zodiaca. Pocity beznaděje, úzkosti a strachu, propojené se vzdálenými zvuky porcujících se lidských těl. Škoda, že tomuto monstru nevydrží síla po celých deset dílů. Hlavně v poslední třetině ztrácí tempo. ()

Reklama

ancientone 

všechny recenze uživatele

Dahmer je jeden z tých audiovizuálnych počinov, pri ktorom máte pociť, že recenzie naň by mali písať klinickí psychológovia a nie filmoví publicisti. V rovine štýlua rozprávania ide o príjemnú spomienky na (nie tak dávne) netflixové série, ktoré vo vás ostali dlhšie ako týždeň (Narcos, Midnhunter). Výborná práca s napätím, dramaturgická precíznosť pri uchopovaní kľúčových scén a retrospektív je okamžite stiredaná kráčaním po tenkých ľadoch v oblasti psychologizácie hlavnej postavy, resp. vo vykresľovaní portrétu Dahmera a doby, v ktorej kontexte fungoval. Miestami sa zdá, akoby seriál s Dahmerom sympatizoval a vykresľuje ho ako útlocitného nesmelého introverta, ktorého proste likviduje jeho necitlivé a konzervatívne okolie. Týmto mostíkom sa dostávame aj k portrétu konzervatívnej, homofóbnej a rasistickej Ameriky 70. a 80. rokov. Seriál akoby Dahmera ospravedlňoval, miestami s ním takmer chápavo sympatizoval a zo všekého vinil vplyvy okolia. Škoda, že to netočil Rob Zombie. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

No asi takhle, obvykle tyhle divácké hity Netflixu ignoruji, ale v tomto případě samozřejmě zvědavost nakonec zvítězila, protože sériový vrah žeano. A i když mě to bavilo a místy mi to přišlo natočené obstojně (byť nějak nechápu ten trend, kdy každou epizodu točí jiný režisér), stejně jsem se nemohl ubránit dojmu, že je to strašně natahované, a hlavně mám taky docela problém s tím, jestli si taková látka skutečně zaslouží zfilmovat, protože souhlasím s názorem, že vůči pozůstalým obětí je necitlivé oživovat staré rány, a celkově mi to přijde jako cynické zpeněžení lidské krvelačnosti (kterou samozřejmě reflektuji i u sebe - dokonce chápu i lidi, podle nichž se ten seriál držel zbytečně při zemi co se týče zobrazení nějakých nechutností - zájemci o tento druh podívané se musí poohlédnout jinde, osobně jsem si při sledování vzpomněl například na šílenost U Zlaté Rukavice). Prostě pokud si vybavuji dobře, tak jsem dosud o existenci zrůdy jménem Jeffrey Dahmer nikdy neslyšel, a nemám pocit, že by mi rozšířením povědomí o jeho zločinech Netflix nějak obohatil život, spíš je mi z toho zle, protože mě u toho napadá, kolik takových magorů po světě běhá dosud neodhalených, což je prostě hrozná představa. Celkově mě ten seriál uvrhl uvrhl do dost neradostných myšlenek, a nejsem si úplně jistý, že je zdravé něco takového sledovat. ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

1. série - 80 % Naprosto geniální herecká jízda Evana Peterse. Muselo to být nechutně náročné takovou postavu ztvárnit. Zde asi není moc co psát. Příběh, který je více méně přesně podle skutečných událostí je drsný, nechutný a i hodně smutný, protože stačilo málo a nemusel by být počet obětí tak vysoký. Co cením je, že seriál jde cestou spíše atmosféry, vysvětlování, jak mu to mohlo procházet a dopadu na rodiny, než, že bychom tu měli nechutný krvák, kde by bylo vše vidět. Přesto bych to viděl spíše na osm dílů, nežli to natahovat do deseti. Jinak ale v rámci seriálu spokojenost. I když to není drsné, psychicky je to hodně náročné a ne každý to může zvládnout. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (21)

  • Wisconsin byl prvním státem, který zrušil trest smrti v roce 1853. Bez ohledu na brutalitu jeho počínání tak nemohl tento trest být uplatněn i přesto, že si ho sám Dahmer (Evan Peters) přál. Po odsouzení tak strávil nějakou dobu v ochranné izolaci, následně byl na zbytek svého trestu převezen do státní věznice. (NiWi)
  • Všechny mužské postavy v seriálu používají stejný typ dioptrických brýlí. (Dvojirakri)

Související novinky

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

30.03.2023

Kdybyste si měli tipnout nejsledovanější premiéru Netflixu v letošním roce a třetí nejlepší start v historii streamovací služby vůbec, pravděpodobně byste to neuhodli. Co víc, podobný úspěch nejspíš… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (více)

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

09.10.2022

Před necelými třemi týdny na největší streamovací službě vyšla nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera. Její titulní postava, pro niž se označení „zloduch“ zdá jako zcela nedostačující,… (více)

Reklama

Reklama