Reklama

Reklama

V temnotách

  • Velká Británie Out of Darkness (více)
Trailer 1
Velká Británie, 2022, 87 min (Alternativní 84 min)

Šest lidí hledá nový domov v kruté krajině, ale pronásleduje je děsivý nepřítel. (HBO Max)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (94)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zpočátku docela otrava, když seznamovací půlhodinka s tlupou pravěkých lidí působí jako nutné zlo, ale jakmile se přepne do survival módu, tak je to paráda. Nádherně natočené, atmosférické, napínavé. A v závěru se ukáže, že Out of Darkness není jen očekávaná pravěká variace na Predátora, ale že má ten příběh i nějaký smysl a že je dobře konceptuálně vymyšlený. Hrdiny bych si ideálně představoval o level zdrchanější, nepůsobilo to na mě stoprocentně autenticky, ale na módu a péči o tělo lidí před 45 tisíci lety odborník nejsem, takže více neřeším. Každopádně první dobrá letošní žánrovka. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Survivor z Doby kamenné, ve kterém skupinka pralidí před čímsi zdrhá. Exteriéry jsou parádní, o tom žádná. S kostýmy jsem neměl problém, protože vím houby, co se tenkrát nosilo a totéž platí o účesech. A problém jsem neměl ani s herci. Potíž byla v tom, že to bylo monotónní. Pračlověci jsou sice neustále v pohybu dopředu, ale jakoby se točili v kruhu. Běh, řev, běh, řev, oheň, běh, řev. Občas někdo odpadne, sem tam dojde na nějaké pnutí uvnitř skupiny, ale nic z toho na mě neudělalo valný dojem, pokud nepočítám jednu urvanou čelist. No a co se vyústění týče, tak něco podobného se dalo předpokládat a vlastně by mi to nevadilo, ale v kontexu toho, co se dělo předtím, mi to úplně nesedělo. Jako debut slušné a oceňuji odvahu s dobovým zasazením, ale ten tanec kolem toho zase tolik nechápu. 55% ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Celkem realistická odpověď na otázku, proč člověku trvalo tak dlouho, než se přemnožil, kolonizoval předlohu glóbusu a přestal požírat svoje mrtvé kamarády. Zdejší prehistoričtí obyvatelé sice zjevně znají holicí strojky, mluví podezřele moderně a nosí precizně padnoucí kožené oblečky, tvůrci kolem nich ale celkem schopně křešou atmosféru i napětí a postarali se o to, aby závěr filmu byl zajímavější než jeho úvod (což je vždy výhra). Bubákování ve tmě tvoří paradoxně nejnudnější složku filmu (temný les - cosi se pohne - vyděšené tváře - temný les - cosi se pohne - vyděšené tváře), mnohem zajímavější je celkový primal fear koncept (pudový strach z nepoznaného v časech, kdy byl pro člověka nepoznaný téměř celý svět) a jeho zdárné vyjádření. Kořeny všech válek, vyhlazování a emocemi znetvořených dilemat v oblasti poznávání mají kořeny hluboko v pravěku a jejich jednoduchost je pro demonstraci uvedeného ideální. Uvítal bych produkčně i obsahově bohatší remake. P. S. V komentářích k nalezení hotová esence pojmu "papouškování" - o horor tu totiž jde až v poslední řadě a smysl přirovnávání k Predátorovi chápe patrně jen ten, kdo s ním přišel první. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Název V temnotách je skutečně jeden z nejvýstižnějších názvů pro daný film, jelikož skutečně tak polovina filmu se odehrává opravdu jen ve tmě, tudíž je vidět úplný hovno, no a ta druhá polovina, ve které něco vidět lze, tak ta se raději měla odehrávat ve tmě též, protože ta zas za hovno stojí. A z toho tak nějak plyne můj dojem z tohoto snímku, který mě tak moc nebavil, až mi i těch pouhých osmdesát minut stopáže připadlo dlouhých jako nějaký tříhodinový film ze života brouka chrobáka. Na mě prostě Out of Darkness nezapůsobil snad ani v jednom ohledu nikterak zábavně, zajímavě, či jakkoliv výrazně. Naprosto nesympatické postavy tu zkrátka jen běží od nikud nikam, pořád jen čumí do tmy a otáčejí se za nějakými divnými pazvuky a pohyby rychlými jako kdyby tam lítal Flesh, no a v závěru pak tvůrci vyrukují s tak pitomou pointou, že jsem nevěděl, jestli se smát, nebo brečet. Z hororových prvků tu jinak nefunguje také nic, sem tam se sice objeví nějaký ten krvavější efekt, ale nic, co by stálo vyloženě za zmínku a napětí ze zvuků ze tmy vyděsí asi také jen už málokoho. Abych ale jen tak drsně nekritizoval, tak vzhledem k minimálnímu rozpočtu lze určitě ocenit vizuální pojetí snímku a atmosféru, které dosahují velice slušné kvality, jinak ale zkrátka sorry, jako pokus o něco nevšedního dobrý, nicméně za mě se bohužel opravdu jedná jen o zcela neúčinnou a nezábavnou podívanou. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Naprosto šílený herci, otravný dialekt a vlna klišé vedoucí k neuvěřitelně předvídatelné pointě. Ten film není špatný v tom, že by byl hloupý, nebo viditelně levný, ale je to jen šíleně nesympatický, otravný a nudný 45 tisíc let starý road trip s naprosto jednoduchou a dementní pointou. Můžete maximálně ocenit přírodu, práci s kamerou a skvělou hudbu. Jinak je to opravdu jen otravný a nudný žvást. Něco jako Valhala s Mikelsenem. Nedávám tyhle nudný blbosti. 20%. ()

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v okolí Gairloch ve Skotsku a děj se odehrává před 45 000 lety. Film tak odpovídá historii, ve které se první lidé objevili v severozápadní Evropě. (chaometic)
  • Podle slov režiséra Andrewa Cumminga, byl jazyk Talo pro herce extrémně náročný. Jazyk byl kombinací arabštiny a baskičtiny a vypracoval jej lingvista Daniel Andersson. (chaometic)

Reklama

Reklama