Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (307)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Námět je to zajímavý a i celkem dobře zpracovaný. Jenže já se prostě nedokážu přenést přes to cukrkandlové zpracování neprůstřelného hlavního hrdiny (hrdinů), který kosí nepřátele pouhým pohledem. O jednu generaci mladší Noc lišky, která má (alespoň zpočátku) obdobný námět, je mnohem zajímavější, neboť vypjaté situace dokáže odlehčit humorem. Tady nepřátelé hynou po stovkách a hlavní hrdina si pořídí šrám na ruce. Mno, to už zavání humorem. Ale i přes tento značný nedostatek nelze filmu upřít napětí a slušné tempo. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Mierne netradičná vojensko-špionážno-akčná tímovka, ktorá sa neuberá cestou tradičnej schémy "zoznamovanie - výcvik - bojové nasadenie", ale vrhá diváka rovno do akcie. To slúži hlavne k zneisteniu diváka - nepoznáme postavy (a popravde povedané, počas filmu sa o nich ani bohviečo nedozvieme, lebo sú to len ploché a veľmi vlažne zahrané figúrky v komplikovanej špionážnej hre), ale práve preto dobre funguje to zneistenie, že kto je vlastne dobrý, kto špión a kto dvojitý špión. Hodinu a pol nebudete mať ani o jednom z hrdinov šajnu, či je dobrý, alebo stojí na strane nacistov, a pramení z toho fajn nervozita. Záverečná hodinka sa zmení na nonstop akčné peklo, počas ktorého Clint skolí viac ľudí ako vo všetkých "dolárovkách" a "dirtyharryovkách" dokopy. K tomu treba pripočítať nádherné exteriéry - ten zámok na alpských úbočiach je proste parádny. No a hlavne je tento film príjemnou lekciou z dejepisu kinematografie - už viem, na čo sa dívali Lucas a Jeffrey Boam, keď písali scenár Poslednej krížovej výpravy ;-). ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

A je to tu zase... Tešil som sa ako malý (naposledy som to videl ako malý), úvodnú hodinku tu a tam s chuťou pomľaskoval, lenže potom prišiel "akčný záver" plný nezmyselných rozhodnutí, samoúčelných hlúpostí pre efekt, zbytočne prehnaných scén... A vôbec - akýže vojnový film! Lacné špionážne dobrodružstvo, ktoré má síce veľmi slušnú (rozumej pekne zamotanú) zápletku, akonáhle sa to však začne rozmotávať, je to každou ďalšou minútou slabšie a slabšie. Nechýba ani posledné "prekvapenie", ktoré som teda pekne odzíval, lebo bolo jasné, že niečo ešte lacnejšie sa udeje. V tomto smere film naozaj vygradoval. ...Ako celok neponúka Where Eagles Dare viac, než slabšia bondovka. Vlastne iba kvôli tomu dávam 3 hviezdičky - v rámci bondovskej série by to dajme tomu bol (aj vzhľadom na rok vzniku) slušný priemer. Jediným nesporným kladom a svetlou spomienkou v temnote ledabolého písania a filmárčiny zostáva pútavý Richard Burton so svojim vyzretým a "ľudským" herectvom (ale aj on bol vo finále prinútený skočiť si z jednej lanovkovej kabínky na druhú... to už mu uveriť nešlo, nehovoriac o tom, čo viedlo k tomu, že sa tam dostal a ako tam zafungoval a ... ach jaj!). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu velice dobrý film s nádhernými kulisami, ale nečekejte válku jako takovou. Vše se prakticky odehraje v onom zámku, nebo teda spíše Orlím hnízdě a když už se nějaká akce urodí tak spíš díky přestřelkám, kterých je dost, ale na svojí délku by jich mohlo být poněkud více. A to je právě to, co mi na filmu vadilo, její délka a k tomu zmatenost, která právě oné délky s radostí využívá. Ale což, přesto je film Kam orli nelétají velice povedené, řekl bych, spíše válečné drama, které z historie čerpat má co a na svojí dobu je natočené se vší zručností, kterou neméně skvěle podporují slušné herecké výkony hlavně dvouch hereckých jmen: Richarda Burtona a Clinta Eastwooda. I když si ale vzpomenu na Kubrickovi Stezky slávy, mohlo to akčně i tak být o něco lepší a vyspělejší. --- Někteří lidé mají 6. smysl. On má 6. 7. a 8. Proto je nejlepší ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Lepší než veškerá má očekávání. Tohle není válečný film. Tohle je dokonalé mistrovské dílo Briana Huttona. Richard Burton jako nevyzpytatelný velitel, Clint Eastwood v roli pomocníka, který děla to, co má a ještě něco navíc, skvělé prostředí a pomalé vyprávění děje. Navíc - zamotanost nad zamotanost. Zamotanější rozuzlování jsem ještě neviděl. Délka naštěstí vůbec nevadí, příběh a atmosféra vás vtáhnou do děje, jako by jste byli jedním z aktérů a to si zaslouží za pět. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Richard Burton chtěl do Eastwoodovy role původně Richarda Egana. (džanik)

Reklama

Reklama