Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles (více)

Obsahy(1)

Sir Charles Baskerville nie je len tak niekto. A má dobrého priateľa, detektíva Sherlocka Holmesa. Charles má zvláštne postavenie v rodine anavyše jeho usadlosť sužuje krvilačný pes, ktorý v bažináchj číha na tie správne obete... (oficiální text distributora)

Recenze (95)

lemonova 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť: Ian Richardson je síce typovo výborný Sherlock, ale spôsob, akým hrá, mi absolútne nesedí: je milý, príjemný, až potmehúdsky, skrátka také slniečko... a doktor Watson aj s detektívom Lestradeom mi pripadali až príliš prostoduchí "ňoumové".. ani réžia mi nesadla, nemôžem preto zdieľať všeobecné nadšenie. (Napriek skromnejšiemu vyzneniu mi napr. verzia s Jeremy Brettom pripadala zaujímavejšia a atmosférickejšia.) ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Pro toho, kdo nade vše miluje knižní předlohu, je tento snímek věrným vyobrazením slavného Doylova příběhu s vynikajícími scénami ze zamlžených blat, s originálními a svéráznými detektivními postupy geniálního Holmese a s atmosférou, která by se místy dala krájet. Vůbec nevadí, že zub času už trošičku zapracoval. I díky výborně zobrazenému a strašidelnému přízraku je film působivý pořád. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Za mě povedená adaptace. Má silnou atmosféru, dostatečně zajímavé postavy, dobře graduje, po filmařské stránce to je slušné i mimo rámec televizního filmu a je zde i spousta dobrých nápadů po všech stránkách. Navíc Ian Richardson opravdu působí jako Sherlock Holmes a Donald Churchill zase opravdu jako Watson. A i ty tajemné scény jsou celkem solidní, nakolik už celkem zestárly. Má to i svá slabší místa a ne vždy to šlape tak dobře jak by mělo, ale jinak jsem spokojený. 4* ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Podle mě nikoliv nejlepší zpracování slavného příběhu. Samozřejmě, setkání a propojení Martina Shawa s lehounce prošedivělými spánky a Glynis Barber je opravdu pikantní, Dalimil Klapka, Ilja Prachař, Ilja Racek, Zlata Adamovská, Antonín Molčík, Jan Skopeček, Stanislav Fišer či Jiří Štěpnička v dabingu (Filmové studio Barrandov dabing, 1986) jsou skvělí, ale filmu hrozně moc chybí atmosféra, a z močálů a blat trčí jevištnost a studiovost na sto honů. V tomhle byl mnohem lepší Fisherův film z konce 50´s s Peterem Cushingem a André Morellem. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Zpracování tohoto příběhu Arthura Conana Doyla je opravdu mnoho a tento snímek řadím k těm lepším, i když ne absolutně na špičku. Herecké obsazení je výborné a český dabing Dalimila Klapky, Iljů Racka a Prachaře či Jiřího Štěpničky je vynikající. Atmosféra temných blat na mne působila hrůzostrašně, zejména když se utopil ten kůň. Dnes s odstupem času a vývojem techniky, je patrné studiové provedení temných močálů, ale snímek je klasikou, která si své kouzlo určitě uchová. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Snímek soutěžil na Mezinárodním filmovém festivalu Fantasporto o hlavní cenu v kategorii nejlepší film. (Terva)
  • Ian Richardson si kromě slavného detektiva zahrál i jeho reálný předobraz. Postava Sherlocka Holmese je inspirována učitelem Arthura Conana Doylea, doktorem Jeremy Bellem. Ten Doylea inspiroval svými brilantními dedukcemi, inteligencí a občasnou výpomocí policii. V pětidílné minisérii Vražedná místa si právě porstavu Dr. Bella zahrál představitel Holmese z tohoto filmu, Ian Richardson (Wishkah)
  • Snímek je natočen na motivy stejnojmenného románu Arthura Conana Doyla. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno