Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden život je britský životopisný film o britském humanitárním pracovníkovi Nicholasi Wintonovi. Film sleduje Wintona, který se ohlíží za svou minulostí, kdy pomáhal skupinám židovských dětí v Němci okupovaném Československu, aby se mohly ukrýt a uprchnout v letech 1938-39, těsně před začátkem druhé světové války. (Vertical Entertainment)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (139)

Tosi 

všechny recenze uživatele

I když jsem se nedozvěděl téměř nic o samotném Nicholasi Wintonovi, jen to, že to byl jak sám o sobě řekl, obyčejný člověk, tak jde o velmi dobré a dojemné drama. No ale jak vidno, i obyčejný člověk zvládne neobyčejné. Chvílema film možná ztrácel údernost a napětí, ale i tak je cennou připomínkou odvahy jednoho chlápka. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TĚCHTO OSM DĚTÍ JSTE ZACHRÁNIL?“ … „NE, JE JICH TROCHU VÍC …“ Film plnej Československa a lidství… Ten příběh známe všichni, ale vidět ho takhle „na živo“ – to je jinej level. Nejedná se o žádnej další „Schindler List“. Jde „jen“ o fajn vyprávění, končící strhujícím dojemným závěrem, kterej vás chytne jen tak, jak moc si uvědomíte sílu onoho konání… a jestli máte víru v dobrý skutky…  /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Film je založen na knize „If It's Not Impossible…The Life of Sir Nicholas Winton“, kterou napsala jeho dcera Barbara Winton v roce 2014. 2.) Anthony Hopkins byl osloven právě na její na žádost. Ten po přečtení scénáře roli přijal. 3.) Thx za titule „saurix“. ///                         PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

Reklama

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Příběh o obyčejném člověku, který dokázal ten nejmimořádnější počin, a tím je záchrana lidského života. Já tleskám a skáču nadšením, i když jsem věděl, o co konkrétně půjde, jelikož tato událost je mi velice dobře známa. Anthony Hopkins samozřejmě nezklamal a byla to sázka na jistotu. Líbilo se mi i obsazení Johnnyho Flynna, který je ve filmu skutečnému Wintonovi podobný. Taktéž oceňuji, a co je za mě velmi důležité, práce a pomoc Wintonových kolegů, kterým se až takovému uznání nedostalo, nebo jsou dodnes spíše opomenuti. Především jde o postavu Trevora Chadwicka nebo Doreen Warrinerovou, ale třeba i Wintonovu matku Babette. Všichni se musí poprat s byrokracií, přesvědčovat úředníky, sehnat prostředky, peníze, ale to hlavní co hraje proti nim, je čas, a toho je setsakramentsky málo. Čeká nás tak napjatá a dramatická podívaná, která dokonale vylíčila tehdejší situaci. Již legendární scéna v pořadu That's Life, no co k tomu říct, můžete si hrát na drsňáky jaký chcete, ale tady si připravte balení kapesníků, protože to je neskutečnej emoční nápor. Nakonec bych rád podotkl, není to dokument, nečekejte nějaký rozsáhlejší globální pohled. Cílem tohoto filmu je ukázat lidskost v tom nejvyšším světle. Lidskost, která dokáže přesáhnout samotné naše chápání, kdy jen hrstka lidí, která by nemusela vůbec nic, udělá to nejdůležitější a nejcennější, a to je, jak jsem se zmínil na začátku, zachránit někomu život. To se panu Wintonovi a ostatním bezesporu podařilo a tento snímek je toho krásným odkazem. Vřele doporučuji kouknout na dokument Síla lidskosti: Nicolas Winton. Otázkou jen zůstává, kolik takových hrdinů je dodnes zapomenuto a jejich činy nespatřily světlo světa ? ()

castor 

všechny recenze uživatele

Skromný Nicholas Winton se jako hrdina nikdy necítil a o jeho zápalu během 2. světové války dlouhé dekády nikdo nic nevěděl. My dnes ale samozřejmě dobře víme, že v letech 1938 a 1939 organizoval v tehdejším Československu odjezdy židovských dětí do Velké Británie a obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici. Mladý londýnský makléř tehdy zachránil 669 židovských dětí. Nejprve se tak stárnoucí, celoživotní humanista Anthony Hopkins dostane během vyklízení pracovny ke svému starému albu, díky kterému ve vzpomínkách pronikne (a my s ním) do předválečných let, kdy coby mladý idealista překonává byrokratické překážky a bojuje za životy nevinných. Umně vyvážené flashbacky do předválečného období jsou fajn, ale to hlavní se dostaví až v přítomnosti Hopkinse, který opakuje, že za celým záchranným úsilím nestál zdaleka sám. Samozřejmě nechybí dojímající se tváře, tklivá klavírní hudba a nezbytný patos, který vyvrcholí idylickým (možná) čajem o páté u bazénu. Ale snést se to dá. Každopádně víc bych ocenil dokreslení onoho Wintonova zápalu. Motivace pomáhat OK, ale přeci jenom... tady se asi dalo zapracovat víc. Poučit z minulosti jsme se evidentně dostatečně nedokázali, ale od toho to posuzovat tady asi nejsme. Důstojný, solidní kus, jen těch aktuálních 86 % je docela dost přehnaných. ()

Kamas 

všechny recenze uživatele

Reálný příběh Nicholase Wintona jsem znala, účastnila jsem se i podpůrných akcí pro získání Nobelovy ceny míru, bohužel naše hlasy pro něj vyslyšeny nebyly. A to se dožil  úctyhodných 106 let. Jsem ráda za další odkaz na jeho čin v podobě tohoto filmu. Pro mě, ale bylo toto filmové ztvárnění zklamání. Působilo to spíš jako hraný televizní dokument. V tomto směru je mnohem lepší dokument Síla lidskosti - Nicholas Winton (2002). Anthony Hopkins roli zahrál skvěle, ale některé scény z minulosti a dialogy loučivších se matek se svými dětmi mi přišly studené a neosobní. “Holčičky seďte, vaši bratranci přijedou příštím vlakem, ano?” Určitě by pomohla hlubší sonda do života místních židovských rodin a jejich pohnutek a zoufalství při řešení dilema, zda se navždy rozloučit se svými dětmi a zachránit jim tím život, nebo být s nimi i cestou do transportu. ()

Galerie (206)

Zajímavosti (13)

  • Napriek prevažne pozitívnym recenziám v The Guardian napísali, že "film Wintona zradil" a že "nedokáže zachytiť to, čo bolo na Wintonovi skutočne inšpirujúce".  (Arsenal83)

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Reklama

Reklama