Reklama

Reklama

Saw X

  • USA Saw X (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

John Kramer (Tobin Bell) je zpět. Dosud nejznepokojivější díl série Saw zkoumá nevyřčenou kapitolu Jigsawovy nejosobnější hry. Děj se odehrává mezi událostmi Saw I a II, kdy nemocný a zoufalý John cestuje do Mexika na riskantní a experimentální lékařský zákrok v naději na zázračný lék na rakovinu - jen aby zjistil, že celá operace je podvod s cílem podvést ty nejzranitelnější. Vyzbrojen nově nalezeným cílem se nechvalně proslulý sériový vrah vrací ke své práci a pomocí vychytralých, vyšinutých a důmyslných pastí obrací karty proti podvodníkům svým typickým niterným způsobem. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (280)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Americkej filmovej sérii "Saw" som akosi neprišiel na chuť. Videl som prvú časť, ktorá bola natočená v roku 2004, a potom som sa o to viac menej prestal zaujímať. Samoúčelná sadistická zvrhlosť ma nemala čím zaujať. V priebehu ďalších rokov som si občas predsa len sporadicky pozrel niektorú časť, ktorá sa ku mne náhodou dostala. Teraz po dlhšej prestávke som mal možnosť zhliadnuť v poradí desiaty diel, ktorý nesie názov "Saw X". Je to v podstate prequel dejovo sa navracajúci k udalostiam, čo sa odohrali po prvom pôvodom filme. To bol šikovný scenáristický ťah. No ja som z toho ani tento krát nebol nijak zvlášť nadšený. Stále dokola to isté a navyše sa to ťahalo skoro dve hodiny. To naozaj ešte niekoho baví? Ešte sa nájdu ľudia, čo na to idú do kina? Desať dielov je fakt zbytočne moc, no a vraj sa už pripravuje aj jedenáste pokračovanie. Načo? Nie je toho už dosť? Asi nie je, ale ja si od tejto série dám opäť na pár rokov pauzu. ** ()

castor 

všechny recenze uživatele

Za dvojkou až čtyřkou i jakousi snahou o svěží reboot (2021) vyčpělé hororové série stál režisér Darren Lynn Bousman. Společně s uječeným Chrisem Rockem to od kritiků i diváků naposledy solidně schytal. Producenti ale nehodlají o stále potenciálně výdělečnou látku přijít, o „nakopnutí“ se tak pokouší střihač řady dílů (i režisér dvou pokračování) Kevin Greutert. A z velké části se mu to i daří. Franšíza nejprve divákovi nutí jakési tklivé drama o umírání a záblesku naděje v podobě experimentálního lékařského zákroku. Jenže důvěřivého Johna Kramera není radno naštvat, tudíž to bude tým „odborníků“ hodně bolet. Jednička těžila z toho, že divák předem nic neví. Mixovala režijní invenci, nervní atmosféru a násilí. Další díly byly lacinější a lacinější. Bylo vidět, jak moc se na nich spěchalo, jak moc šlo zejména o zlaťáky z pokladen kin. To sice zůstává, nicméně první velké plus: ikonický Tobin Bell, druhé menší plus: snaha dodat mu lidskou stránku, třetí střední plus: gore scény a brutální pasti. To okolo je tradičně prázdné, samotný úvod (Kramer a jeho rakovina) zbytečně dlouhý, samotné mučení hříšníků s postupem času už utahanější. Trikaři a maskéři se znovu výborně vyřádili, finální vysvětlovačku si ale tvůrci mohli odpustit. Jedenáctý díl má nicméně cestu pečlivě umetenou. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepatřím ke skalním fanouškům série a upřímně řečeno celé mi to přijde na jedno brdo. Ale tady jsem se překvapivě bavil víc, než bych čekal. Samozřejmě mustr je stejný jako u předešlých dílů, ale tím, že je to pro Kramera hodně osobní, získává film trochu odlišný nádech. A to mě bavilo. Naví jeho hlavní oponentka v podání Synnøve Macody Lund byla fantastická svině, které nelze přát nic jiného než vraždu, smrt, zabití. Samotné procedury byly podány tématicky, byly nápadité a řádně brutální. Jedinou výtku mám k finále. To už bylo moc překombinované a zúčtování s hlavní záporačkou velmi neuspokojivé. Škoda. Ale v rámci celé série se i tak jedná o jeden z nejlepších dílů. Ne-li úplně nejlepší. 75% ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Po tolika letech je to tady a po předchozích snahách o modernizaci a hollywoodské zmainstreamování dvou předešlých dílů je tady ten starý dobrý Saw tak, jak jej známe. Teda možná s tím rozdílem, že ubylo špinavého kamerového filtru a místo skákání z jedné “trap scény” do druhé se X soustředil více na jednu místnost se čtyřmi osobami a kromě kvantity pastí jde spíše po kvalitě a předhazuje nám dost bohatý background všech obětí, takže o divákovu nenávist a satisfakci při jejich umíráních je postaráno. Stejně tak oceňuji první rozjezdovou 45minutovku, která odkrývá motivy Kramera a po které už se jde rovnou na věc a jede se naplno až do finále. Má to nápad, využívá se zde skvěle motiv Mexika, špinavá garáž i revenge ve stylu oko za oko, zub za zub a čím víc se film řítí ke konci, tím víc přidává na tempu. Největším potěšením je ale jednoznačně twist v závěru a doslova dechberoucí otočka, která šokuje jako svině, mění celou hru a po které jsem čuměl s otevřenou hubou. Celou dobu si film totiž jede na už tak dost zábavné vlně a tohle je pak nečekaná rána, která prostě rve koule a vnitřně jsem radostí řval jak malé dítě. Gore i pasti jsou důmyslné, máme zde Jigsawovy nápovědy ve formě jeho slovních metafor, Kramer dostává obrovský prostor na vývoj jeho postavy a kromě Amandy dojde i na mini-cameo Hoffmana, takže si film krásně odškrtne všechny divácké touhy naráz. Celou dobu jsem byl přesvědčen o silné čtyřce, ale za závěr nejde jinak než za plnou. Hororová událost roku a fan-service jako prase. Jo a MÁME POTITULKOVOU SCÉNU!!! ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zdejší spoilerová anotace prozrazuje vše podstatné, takže jen pár mých dojmů: Na vymýšlení sadistických brutalitek tentokrát tvůrci opět angažovali nějaké nadprůměrně zvrhlé a vyšinuté individuum, jen co je pravda. To myslím samozřejmě jako uznání. Ale na můj vkus zase příliš překombinovali už tak dost praštěný scénář a hlavně celý závěr totálně podělali účastí malého mexického kluka. Božínku jak na něj Jigsaw láskyplně valil ty svoje kukadla, myslel jsem že se mi to snad zdá. A "hra" s hlavní mrchou byla nějak příliš milosrdná ne? A uvítal bych nějaký (aspoň potitulkový) katarzní epilog o tom, jak to s ní dopadlo. Zaokrouhlím nahoru, protože jde o jednu z mých nejoblíbenějších filmových sérií, ale dojem mám teď trochu rozpačitý. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (19)

  • Medzi kritikmi ide všeobecne o zatiaľ najlepšie hodnotenú časť celej franšízy. Vo Variety napísali, že ide o „reálnejší film než boli mnohé filmy zo série v tom, že sa viac hovorí a menej mučí“. The New York Times popísal, že ide o „doteraz najlepší film série Saw“.  (Arsenal83)
  • Kameraman Nick Matthews povedal, že sa natáčalo tak, aby bola vzdaná pocta pôvodným častiam franšízy: "Myslím si, že pre Kevina a mňa bolo naozaj dôležité, aby sme mohli vzdať hold všetkým raným filmom. Milujeme to, že tie rané filmy majú pomer [1.85], milujeme to, že sú texturálne, že sú drsné, že majú tieto naozaj odvážne, žlté palety farieb, a chceme urobiť svoju prácu tak, aby sme sa na toto odkazovali, so všeobecnou temnotou a publikum to bude reálne a subjektívne pociťovať." (Arsenal83)
  • Pôvodne sa uvažovalo o vizuálnych efektoch, ktoré by omladili Tobina Bella a Shawnee Smith, pretože medzi ich smrťou v Saw III (2006) a týmto filmom prešlo 17 rokov. Greutert návrh zamietol: "V niektorých filmoch omladili postavy a vytvorilo to zbytočnú priepasť medzi postavami a publikom." (Arsenal83)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Reklama

Reklama