Reklama

Reklama

Pomsta je zábava, když se jí ujme dvojnásobný držitel ceny Akademie(R)* Mel Gibson v roli drsného Portera. Odplata je svižná a vtipná směs akce a filmu noir. Snímek režíroval držitel Oscara za L. A. Přísně tajné Brian Helgeland a podílel se také na scénáři, jež je adaptací románu Donalda E. Westlakea. Ten už posloužil jako předloha pro klasiku Point Blank, která vznikla ve spolupráci Jon Boorman/Lee Marvin. Když Portera podrazí vlastní kumpáni, ukradnou jeho podíl v hodnotě 70 tisíc dolarů a nechají ho napospas smrti, zbývá jen jeden způsob, jak věc vyřešit: Porterův způsob. Jeho vendeta postaví spoustu podrazáků před hlaveň pistole. Zkorumpovaní policajti. Pouliční gangy. Bezpáteřní křiváci. Šéfové podsvětí. Všichni, kdo stojí mezi Porterem a jeho sedmdesáti tisíci, brzy zjistí, že se Porter vrátil... a chce se mstít. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (695)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

No more Mr. Nice Guy. Bombastický neo-noir s nezapomenutelným a trefným obsazením, skvělými hláškami a skvěle vykonstruovaným závěrem (Jeden z mála případů, kdy zásah studia filmu spíše prospěl, což dokážu říct po zhlédnutí Helgelandovy režisérské verze Payback: Straight Up. Ta mi zkrátka připadala bohužel slabší...) Odplata mě nikdy neomrzí! Je to jeden z těch filmů, ke kterým se člověk milerád vrací. Plná palba! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Starý zvyky mají tuhej kořínek. Když se jich včas nezbavíte, je s vámi konec!….. Příběh ctí zákony POMSTY. Vyhledat – zneškodnit. Ruční práce s pravidlem ,,NESER TAM KDE JÍŠ“. Místo jednoho protivníka rázem čtyři. To už musíte mít dobrej plán! A kdo ví? Třeba dostane svý prachy zpátky! Chytrý příběh se zajímavou zápletkou, kterému vévodí ,,starý lišák“ M.Gibson. Člověk rád sleduje, jak ,,začíná bejt slavnej“! Za zmínku stojí i domina Lucy Liu. PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE *** NAPĚTÍ *** Co jsme viděli (určitě) potom! VÝKUPNÉ! Aneb jak Mel Gibson ,,rozmnožil“ sedmdesát táců!!! ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Porter je ranař, kterýmu jde o 140..teda 70.000 $ a hodlá kvůli tomu odrovnat každýho, kdo se mu v tom pokusí zabránit. Hm, bohužel mám menší problém s tímhle filmem, protože několikrát během jeho sledování jsem si říkal, že tohle už někde bylo. Odplata totiž není moc originální a jediným prvkem, který ji odlišuje od tuctu podobných filmů je kukuč Mela Gibsona a pár dobrých nápadů, které však hned spláchnou některé dost ubohé scény (bohužel skoro každá s Lucy Liu). Co se týče stylu humoru, ten mě bohužel docela minul (např. scéna, ve které Gibsonovi "dělají z chodidla roast beef", mě prostě nerozesmála). Konec taky není moc překvapivý, takže hodnotím lepším průměrem. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Megamor!!! Gibbson je tady drsnější než kdykoliv jindy a nebezpečně mu to sedne. S nikým se nesere, před nikým nemá respekt (díky čemuž i pořád dostává do držky) a postupně likviduje jednoho bosse za druhým, jako by se nic nestalo. Všechno má navíc moc dobře vymyšlené a občas se i divíte, že mu to tak dobře vychází. Už to samo o sobě by na dobré hodnocní stačilo, jenže ono to ještě není všechno a autoři vám jako šlehačku na dort servírují zatuchlou noirovou atmosféru a spoustu perfektních vedlejších postav v čele se slizounem Reznickem, dominou Lucy Liu nebo duem zkorumpovaných koblihových poldů, kteří si myslí, že s Gibbsonem můžou vyjebat. Nemůžou... Ale teď už uhněte, jdu si sehnat tu verzi s alternativním koncem! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Noirově laděným kriminálkám drsnost sluší. Na cestě za pomstou tak Gibson jako tvrďák s ocelovým pohledem miluje krásnou prostitutku, hledá zrádce a potkává - eh - sadistickou dominu v čele asijského gangu. Nepamatuju se, kdy jsem naposledy použil to slovo, ale Odplata je cool film, má perfektní chladný look a několik scén je ve své nekompromisnosti úžasných, ale bohužel je všechno pořád jenom drsné a za celou dobu jsem se nedočkal většího zvratu, který by mě nějak zasáhl. Helgeland jede na stylovou formu, ale podstata mu celou dobu o fous uniká. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (22)

  • V původní verzi je šéfem organizace pan Bronson (Kris Kristofferson), v režisérském sestřihu je to paní Bronsonová. (giallo)
  • Když se Porter (Mel Gibson) baví s barmanem, dá na bar peníze. Když pak položí na bar telefon, peníze tam už nejsou. (don corleone)

Související novinky

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

26.04.2011

Slavný autor noirových kriminálek Donald Westlake napsal celkem 24 románů, v nichž vystupuje profesionální zločinec Parker (žádné křestní jméno). Je to jakýsi novodobý Robin Hood, který zásadně bere… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama