Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (201)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Sam Neill je 2. nejlepší Merlin (ten mladší samozřejmě, ten starouš žebrající o money byla přímo ukázková hrubka, i když posloužila krásnému závěru). Miranda Richardson je chudák, její role by byla bývala dobrá, kdyby nemusela tak trapně sípat, což jí nešlo z pusy a dost se to bilo s jejím jinak přesvědčivým hereckým výkonem. Tento snímek je opět velmi velmi dlouhý, což je spíše na škodu, naštěstí tu je skvělá hudba Trevora Jonese, přesně nadávkovaná pohádkovými motivy, akcí, středověkými melodiemi a úžasnými nostalgickými pasážemi (např. závěrečné setkání!!!). Velmi potěšila i rolička Rutgera Hauera. ()

BloodyVamp 

všechny recenze uživatele

Na televizní hallmarkovské poměry slušná výprava (triky a magická, vynikající hudba z pera Trevora Jonese), plastický scénář, slušné herecké výkony (válcuje charizmatický Sam Neill a zlá Miranda Richardson, potěší také rolička Rutgera Hauera). Nepotěší pomalejší tempo a klišoidní závěr. Přesto velice slušný počin. ()

Reklama

Erinye 

všechny recenze uživatele

Pro mě jedna z nejzdařilejších adaptací o době krále Artuše. I přesto, že to bylo točeno pro TV, tak známými herci se to tu jen hemží, a co se přírodních scenérií a kulis týče, vše je přímo v dárkovém balení, rozhodně bych se tam jela s chutí podívat. Celý film je kouzelný a kouzel plný. Objevují se tu snad všechny známé postavy, včetně Merlina v podání Sama Neila, který je na celém filmu tím nejlepším. Jednoduše tvůrcům se do 2 dílů podařilo vtěsnat, snad vše, co je o této době známo (mám na mysli legendy), Merlinův boj s královnou Mab, objevuje se zde i Lancelot a jeho láska ke krásné Genevievre. Hodnotím jako velice vydařený televizní film, i když bych řekla, že by se s přehledem mohl promítat i v kinech. ()

Sigurd 

všechny recenze uživatele

Merlin je asi po Excaliburu nejlepší zpracování artušovského eposu. (nepočítaje Monty Pythonti jsou samozřejmě úplně nejlepší! :-) A to prosím mluvíme o televizním filmu! Některé neduhy se mu nevyhnuly (na bitvách se přeci jen nedostatek peněz trochu promítl), ale je natočen s láskou k předloze a nechybí mu originální náhled. Merlin vypráví příběh svého dlouhého života. Života protkaného s osudy mnoha jiných postav známých z legendy. Života stráveného ve světě, který už nikdy neměl být jako dřív. Film, ač hodně pohádkový, se snaží o realismus pokud jde o kostýmy a výpravu. Příjemnou součástí je pak záplava počítačových a kamerových triků. Jistě dnes (2006) už jsou některé poněkud zastaralé, ale přesto mají své kouzlo a ve své době byly docela inovátorské. Herecké výkony vesměs zdařilé. A Trevor Jones (Excalibur) se opět postaral o krásnou hudbu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Hallmark na vrchole (viď. Gulliverove cesty s Tedom Dansonom): obrovská minutáž, veľkolepý kasting (okrem toho, ktorý hral mladého Merlina), plno akcie, obrovská (na tú dobu) výprava, plno trikov. Merlin nie je dokonalý. S odstupom desaťročí je paradoxne práve oná výpravnosť úsmevná (davová scéna vyzerá tak, že sa max. päť desiatok divne oblečených chlapov rúti dole pokoseným kopcom a niektorí zjavne majú problém nepodľahnúť zemskej gravitácii). No stále je to môj obľúbený Hallmark. Samozrejme v čele so sympaťákom Neillom. Táto verzia sa prekvapivo netočí okolo Artuša, ale okolo doteraz v legendách skôr opomíjeného čarodejníka. Je to najmä príbeh lásky. Ponúka pozoruhodný spôsob porazenia zla. A tá atmosféra! Režisér vytvoril pozoruhodnú kombináciu realistickej  doby temna (špina, pach, pochmúrne počasie) a rozprávky (mágia, čary, sem-tam humor). Ako keby kedysi naozaj boli časy, kedy ľudia žili v zovretí prírody, výkyvy počasia pokladali za božské znamenia a v temných horách žili tajomné bytosti. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Lynn Kressel soutěžil o cenu Artois v kategorii nejlepší casting. (Terva)
  • Ann Hollowood získala cenu Emmy v kategorii nejlepší kostýmy. (Terva)

Reklama

Reklama