Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Jak blízko smrti se musíme ocitnout, abychom se naučili žít? Příběh rodiny, jejíž členové se navzájem berou jako samozřejmost, ale nemohou se víc mýlit. Vážná nemoc nejmladšího z nich se paradoxně stane příležitostí pro všechny. Příležitostí, jak být dobrou matkou, otcem, dítětem. Jak si najít holku a jak o ni nepřijít. Jak zkrotit ego a nemyslet jen na sebe... Filip je ambiciózním studentem neurochirurgie, který má vše před sebou. Ovšem místo toho, aby získal prestižní post na klinice, stane se jejím pacientem. V pětadvaceti letech je mu zjištěna rakovina. Nemoc mu umožní najít lásku, stejně jako vážit si vlastní rodiny, jejíž členové si každý zvlášť i společně projdou velkou životní zkouškou. Seriál, který se témat, o nichž se víc mlčí, než mluví, chopil s humorem a empatií. Seriál, který není sedativem, ale lékem. Možná ne na rakovinu, ale na život rozhodně. Na konci každé epizody sdílejí skuteční onkologičtí pacienti pocity, které je provázely jednotlivými fázemi onemocnění. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Ham.and.eggs 

všechny recenze uživatele

Extrémně důležitej projekt. Zhoubný nádor je příčinou každého čtvrtého úmrtí, ale pořád se navzájem tváříme, jako že takový věci neexistujou, netýkaj se nás, nebo jsou jen součástí nějaký historky o někom jiném. Hovno, přátelé. Tereza Brodská exceluje, F. Březina s A. Malou umě plní zadání. V podstatě jedna ku jedný vůči originálu Smysl pro tumor, ale hodně povedený... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že se opět objevil zdařilý počin České televize. Je pravdou, že, aniž by se vysloveně utápěl v dramatické vatě čas od času se některé díly dostávaly do poněkud i více lehčích poloh. Na druhou stranu se trojí či čtverá dějová linie (rodiče, Filipovo studijní zázemí, příběh soupacienta propojený s nalezením partnerky, lékařské prostředí) osvědčila a vznikl sevřený a přesvědčivý dramatický tvar. Kvalitní herecké obsazení, jež početnému diváctvu představilo další herecké naděje současné české Thálie - Filipa Březinu a Alžbětu Malou, bylo dalším nepopiratelným přínosem. Zbývá závěrečná otázka: opravdu v takových případech musí v popředí úspěšná podnikatelská rodina? Většina Čechů žije v panelácích, nájemních bytech anebo pracně placených hypotékách pokud nejsou rovnou na ulici. Pravdou je, že venkově převládá domkařská populace. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dramatických seriálů ČT za poslední roky! Fakticky jsem rád, že někdo probořil ledy týkající se onkologické tématiky ve filmografii. Česká tvorba do dnešního dne spíše na tomto poli klouzala po povrchu (když už), ale nikdy to nerozpracovala do takové hloubky, jako to nabídl Smysl pro tumor. Za to palec nahoru pro režisérku Kopáčkovou a celý tým za ní. Jasně, jedná se o adaptaci originálního belgického seriálu, ale i tak si to zaslouží obdiv. A proč se Smysl pro tumor tak vydařil? Velice se mi líbila ta civilnost celé zápletky, opravdu příběh jako z obyčejného života. Takový příliv emocí z různých kategorií, to jsem nečekal. Herecky naprosto excelentní podívaná, Březina s Malou v ústředních rolích by si za svůj výkon mohli odnést Českého lva (a vůbec bych se tomu nedivil). Ale i ostatní zářili (třeba takový herecký matador Bartoška). A ten dojezd se mnou zamával jako máloco z tuzemské tvorby. Mít to lepší rozjezd, dal bych pětihvězdu. Ale i tak silná čtyřka. Uvidíme, jestli nám česká kinematografie přinese něco lepšího. Bude to mít náročné. Za mě dávám 8,5/10 ()

rigby 

všechny recenze uživatele

I když se nejedná o originální dílo, předlohu jsem neviděl, a tak jsem si českou předělávku hodně užíval. Možná se chvílemi hraje hodně na city, spousta věcí je zjednodušena, ale poselství zůstává. Ano, každý díl mě vzal za srdce a na každý jsem se hodně těšil. Natočeno je to výborně, režisér i kameraman se chvílemi až překonávají. Navíc podobná témata už tady moc nevznikají, takže oceňuji s malým váháním plným počtem. 5- ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Není pravidlem, že Česká televize vytasí s novým vlastním seriálem, který by se povedl, aniž by šlo alespoň z části o kriminálku. Ale najdou se výjimky a jednou takovou je právě i Smysl pro tumor, jenž naopak je první skutečnou konkurencí pro ještě nedávného Chlapa, když oba ukazují, že se dají v českém prostředí natočit kvalitní lékařské seriály.. Kromě toho spojuje je tyhle projekty i skutečnost, že nejsou původní a televize si práva na ně musela koupit, aby natočili lokalizované v zahraničí úspěšné scénáře.. Smysl pro tumor je o rakovině, rodině, ale především o lásce. Moderní seriál, ze kterého srší nápaditost, dynamický a statický střih jdoucí ruku v ruce se skvělých soundtrackem, když ale prim hraje ústřední námět. Osudy hlavního hrdiny Filipa, který má všechno nalajnované. Dokázal se vytáhnout z rodiny podnikatelů na lékařskou školu, prestižní místo v nemocnici, a k tomu ho chce snad každá holka.. Tu se ale ze dne na den všechno změní, akorát když se z běžného krvácení z nosu vyklube nádor na mozku. Život jak ho Filip zná končí, nastává období léčby a dlouhých nocí strávených v nemocnici, kde ho navíc bude prudit postarší pacient truchlící s tím, jak mladého má u sebe nocležníka.. Jenže co když právě tumor spustí v životě kromě toho nejhoršího i to nejlepší a Filip svým neštěstím dokáže semknout celou rodinu a sám objevit v životě místo.. Úvod nebyl tak jistej, ale v závěru jsem se zamilován do Alžběty Malé, omámen přízemním charizmatem Pavla Řezníčka skoro nechtěl s postavami loučit. Smysl pro tumor není až taková komedie, ale jak si dokáže pohrávat s přítomnou melancholií, vyvíjet jednotlivé charaktery a proplétat ranní nevolnosti z chemoterapie s vznikajícím romantickým vztahem dvou mladých lidí, to byla nádhera. Nakonec je šance, že když se řekne nemocniční seriál, mně se hned nevybaví jistá novácká nekonečnost.. 75% ()

Galerie (137)

Zajímavosti (26)

  • Pro záběry z nemocničního prostředí si štáb vybral Fakultní nemocnici Hradec Králové, natáčení za běžného provozu tam zabralo 23 dní. Filmaři měli k dispozici sály neurochirurgické kliniky, prostory gastroenterologického oddělení, pracoviště hematologické a radiologické kliniky i prostory urgentní medicíny i laboratoře. (Česká televize)
  • Na konci pizody probíhá křest Filipova (Filip Březina) synovce v Katedrále svatého Ducha. Roli křtitele si zde zahrál skutečný kněz, arciděkan zmíněného chrámu František Hladký. (Thanoris)
  • Česká televize je první, která uvedla svoji verzi úspěšného a oceňovaného belgického seriálu. (Česká televize)

Reklama

Reklama