Reklama

Reklama

Americký thriller Collateral (2004) se odehrává v Los Angeles, kde náhoda svede během jedné deštivé noci dohromady černošského taxikáře Maxe (Jamie Foxx) a nájemného vraha Vincenta (Tom Cruise). Přemýšlivý Max už jezdí taxíkem dvanáct let a sní o vlastní firmě s limuzínami. Jeho elegantní zákazník Vincent si ho najme na celou noc, a tak se pro Maxe nastávající hodiny změní v peklo. Cynický zabiják musí během několika hodin zabít na objednávku narkomafie pět lidí. Do svého úkolu se pustí s profesionální chladnokrevností, i když má v patách policii, FBI a nakonec i své zákazníky. Bezmocný taxikář se stává nedobrovolným řidičem a průvodcem člověka, který rád filozofuje, dokáže i ve vypjatých situacích vtipkovat a lidský život pro něho znamená pramálo… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (958)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Než se černoch proměnil v akčního hrdinu a Tom Cruise v Terminátora, byl to fajn thriller skoro jako ze staré školy. Dlouho přes polovinu možná i na čtyři hvězdičky, pak to šlo rychle do háje. Že mi Mannův styl výrazně nesedí, vím už od (nesledovatelného) Miami Vice, ale tomuhle jsem chtěl dát už dlouho šanci. Bohužel, díky nečekanému obratu ve stupidní akční radoby napínák v poslední čtvrtině, to nedopadlo. V podstatě ztráta času. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Max je vodičom taxíku, ktorý sníva svoj veľký sen. Mať vlastnú, luxusnú autodopravu. Jedného dňa zoberie na "palubu" elegantného gentlemana, ktorý si jeho služby prenajme na celú noc. Napriek tomu, že je to proti predpisom, Max vďaka zvýšenému prísľubu finančnej odmeny, ponuku príma. Maxa čaká noc na ktorú len tak ľahko nezabudne. Vďaka hereckému obsadeniu, originálne zamotanému príbehu, veľmi slušný, no zároveň ťažko uveriteľný thriller. Nemyslím si totiž, že by nájomný vrah zrovna takto komplikovane riešil svoje objednávky. Tak isto správanie taxikára miestami postrádalo logiku. Záver čiastočne vynahrádza negatívne dojmy zo snímku, čo ma núti prihodiť o jednu ★ navyše. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Michael Mann holt umí, jeho decentně i precizně zrežírovaný Collateral rozhodně není běžný thriller, kecá se v něm více než dost a to je jen dobře, když to má úroveň. Ať mi nikdo netvrdí, že úvod byl příliš vlažný, neboť já si ty dialogy skvělě užíval (viz "How many cabbies get you into an argument to save you money? There were two of us. I had to kill the other one. I don't like competition."). Tom Cruise také zabodoval, roli chladného, profesionálního zabijáka zvládl na jedničku a jeho prošedivělý, ale stále šarmantní look mu dodává na stylu i originalitě (a rozhodně by nemohl být zaměněn za Van Damma)... Gradování je výtečné a celé to působí relativně komorním a uvěřitelným dojmem, jen ten závěr se trochu vymyká. 9/10 ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Hodně atmosférická záležitost připomene svým pojetím Nelítostný souboj a hudbou Insidera (mimochodem, hudba je NAPROSTO vynikající). Snímek se ani na minutu nezastaví a oba herci v hlavní úloze podávají, ač v jiných charakterech, než na jaké jsme u nich zvyklí, přesvědčivé výkony a jsou si důstojnými protihráči. Konečných 20 minut je sice krapítko klišé, ale i tak neskutečně napínavé. Vzhledem k tomu, jak je film perfektně natočený a jak moc se ve mně zapsala scéna s vlkem, nemohu jít pod pět hvězdiček... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Nemíním na tomhle filmu hledat nějaké nedokonalosti. Po velmi sympatickém začátku seznamování Maxe s advokátkou přijde neuvěřitelný rozjezd, skvělá akce, napětí, vynikající rozhovory a Maxova proměna je naprosto úžasná. Tom Cruise byl výborný zabiják a nakonec i trochu sympatická postava (Max potřeboval slyšet krutou pravdu o svém životě), Jamie Foxx se do role Maxe ohromně hodil.Je to jedna z nejsympatičtějších filmových postav. Nemám žádné výtky, bylo to prostě dobré. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (48)

  • Tom Cruise (Vincent) se podrobil speciálnímu tréninku se zbraněmi, stejně tak režisér Michael Mann. To proto aby věděli, jak dostat z akčních sekvencí maximum. (HellFire)
  • Tom Cruise měl původně dostat roli Maxe (Jamie Foxx), ale po přečtení scénaře chtěl raději hrát Vincenta, i když se původně pro tuto roli počítalo s někým z jeho starších kolegů. (Timak)
  • K osvětlení obličejů ve vozidle taxi využil režisér Michael Mann jako první elektroluminiscenční panely ELD. (korect)

Související novinky

Michael Mann natočí svůj vysněný film

Michael Mann natočí svůj vysněný film

09.02.2022

79letý režisér Nelítostného souboje, Miami Vice nebo Collateralu Michael Mann konečně dostane šanci natočit svůj vysněný projekt. Režisér po letech příprav sehnal obsazení a finance pro natočení… (více)

Denzel si hledá bezpečné bydlení

Denzel si hledá bezpečné bydlení

11.07.2010

V akčním thrilleru Safe House studia Universal si totiž zahraje vězně a zároveň korunního svědka, který je pod ochranou CIA. V rámci programu pro ochranu svědků je uklizen někam do Jižní Ameriky.… (více)

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

22.03.2007

Fanoušci brutálních počítačových řezničin mají po nedávném ohlášení filmové adaptace Metal Gear Solid opět důvod jásat. Nebo také ne. Přijde na to, jak studio New Line Cinema pojme velkoplátnovou… (více)

Reklama

Reklama