Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roztržitý, ale geniální profesor Alexander Hartdegen ztratí při loupežném přepadení svou velkou lásku Emmu. Aby odvrátil její smrt, rozhodne se sestrojit stroj času, vrátit se do minulosti a této tragické události předejít. Osud jeho dívky se mu však změnit nepodaří. Ptá se tedy, zdali je to vůbec možné, a představuje si, že někde v budoucnosti by na to mohl najít odpověď. Roky 2035 a 2037 mu jeho otázku také neobjasní, a tak se posouvá nešťastnou náhodou o celých osm set tisíc let dopředu. Na Zemi je všechno jinak, Měsíc se rozpadl a planetu teď obývají dvě naprosto odlišné rasy - mírumilovní Eloiové a záhadní krutí Morlokové. A existuje zde ještě někdo, kdo je všechny ovládá... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (450)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Od Stroje času jsem nic neočekával. Ale výsledek, který jsem shlédnul mě nemile překvapil. Filmu totiž chybí jedna velmi důležitá věc. A tou je srdce. Srdce režisréra Simona Wellse, který tvrdí, že je pravnukem autora předlohy G. H. Wellse. Film je dělán bez jakéhokoliv zaujetí pro látku, bez citu pro naaranžování scén a tím pádem z něj mám pocit jako bych právě shlédnul nějaký chladný kalkul, který si rychle vypočítali producenti a nechali tento projekt spíchnout. Přitom začátek se rozjede velmi slibně, když Alexandr absolvuje svou první cestu časem. Místo toho aby tvůrci rozehráli partii člověka, který se snaží svůj vynález prozkoumávat a zkoušet jeho možnosti, tak mu scénář nějakým prapodivným způsobem nařídil, že se se strojem okažitě sžije dohromady a bere jeho možnosti jako něco absolutně samozřejmého. Samotná vize budoucnosti zaujme možná tak rokem 2037, kdy se na zem řítí Měsíc. Ale i tato scéna, kdy se dala rozehrát dokonalá apokalypsa byla utnuta nechutným střihem a film se posunul někdy do roku 800 000. Jak vypadá? Stačí se vátit do doby kamenné a dopadneme stejně. Z hereckého "pitvoření" Guye Pearce, které předvádí na začátku, kdy se snaží zahrát trochu roztržitého vědce, se mi poroztáhly rty do úsměvu, ale tím nechci říct, že by drsňácký ksichtík, když si hraje na zachránce světa byl o něco lepší. Stroj času se sice tváří jako velkolepá podívaná, ale při menším zamyšlení musí každému dojít, že se jedná pouze o film, který je vyroben "na zakázku" popcornového průmyslu. Chudák G. H. Wells, ten se asi obrací v hrobě. Nemůžu s ním však soucítit, protože jsem jeho knihu nečetl. ()

mis-ko 

všechny recenze uživatele

Už v minulosti sa filmoví tvorcovia mohli presvedčiť o "hereckých kvalitách" speváckych superstars (Britney a Mariah nech sú vaovaním) ktoré, žiaľ, nekorešpondenujú s ich ambíciami. Ani v súčasnosti si však nedajú povedať a angažujú ďalšie "objavy", ako je napríklad Samantha Mumba. A akoby to nestačilo, do filmu prepašovala aj svojho (zrejme) bračeka. Že si obaja počas celého filmu vystačia s jedným výrazom tváre asi ani netreba spomínať. K tomu slabučký výkon Jeremy Ironsa a výsledok nezachránia už žiadne triky. Tie sú v konečnom dôsledku to jediné, na čo sa dá pozerať. bieda... ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

V některých ohledech identické s předlohou H. G. Wellse, v daleko více bodech ale zase dost zásadně odlišné. Ale to vem čert, protože tenhle Stroj času mě vzal zpátky do doby, kdy jsem jako dítě podobná výpravná dobrodružná sci-fi toliko zbožňoval. Touhle atmosférou na mě film dýchal od začátku do konce. Sympatické herecké výkony, parádní kreativní nápady podpořené zajímavým vizuálem, který je z velké části tvořen poctivými praktickými efekty, a neobyčejné nadupaný velkolepý soundtrack, jenž se mi s jistotou usadí na playlistu na dlouhá léta, dělají z jinak poměrně béčkově působícího kousku snímek, který se velmi lehko vryje pod kůži. Je tedy strašná škoda, že poslední třetina působí tak ohromně zkratkovitě. Jako kdyby někdo do produkce intenzivně kecal a muselo narychlo stříhat/škrtat/přetáčet tak, že z Jeremyho Ironse a jeho imo původně zamýšlené daleko hlubší postavy mnoho nezbylo. S tím, že ani élové a ani moloci vůbec neodpovídají těm, které jsem poznal v předloze, jsem se docela rychle smířil, ale kurňa, že se o jejich světě ve finále dozvídám takhle málo, to se mi odpouští fakt těžko. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jak jen tuhle záležitost zhodnotit...Vysokorozpočtový snímek vzniklý jako cílevědomý kalkul studia a režiséra. Investované prachy jsou znát na vizuální stránce, řada triků je zajímavých i s odstupem času, jenže scénář je hloupoučký až urážlivým způsobem. Pro tenhle druh produkce nemám nejmenší pochopení, dělá mému oblíbenému žánru jenom ostudu. Scény z budoucnosti působí jako odstrašující případ tvůrčí demence. Celkový dojem 25 %. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

The Time Machine je to krásne natočený, má úžasné vizuálne efekty a Guy Pearce sa snaží čo mu sily stačia, ale obsahovo je skoro takou bejkovinou ako Wild Wild West. Chvalabohu je ale podstatne kratší a skončí skôr, než vás stihne naštvať. S prižmúrením oka, v slabej chvíli diváckej naivity a skromnosti, za 3*. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (16)

  • Když Alexander (Guy Pearce) ve snaze zachránit přívěšek s fotografií své ženy vystrčí ruku mimo ochranné pole stroje, o kousek mu na ruce povyrostou nehty. (vojtaruzek)
  • Morlockův řev je ve skutečnosti řev býka. (akisha)
  • Kostým Morloka vážil 10 kg a navrhoval ho Stan Winston, který za svoji práci měl již čtyři Oskary. (Ravi)

Reklama

Reklama