Reklama

Reklama

Blueberry

  • Francie Blueberry (více)

Mike S. Blueberry chce pomstít vraždu své milenky, a proto vyráží za jejím vrahem. Pronásledování se mění v mystickou cestu plnou tajuplných rituálů a halucinačních vizí... Netradiční western na motivy slavného komiksu Jeana "Moebia" Girauda a Jeana-Michaela Charliera si vás podmaní svým originálním vizuálním pojetím! (oficiální text distributora)

Recenze (107)

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek snad nemohl být v mých očích očekávanější - kultovní komiksová předloha (žel bohu jsem nikdy neměl možnost číst, Moebius česky prakticky nevyšel), oblíbený Jan Kounen v pozici někoho, kdo má společně s matkou vždycky pravdu a plejáda slavných herců, z nichž velkou část řadím mezi své velmi oblíbené (Cassel, Madsen, Lewis, Morrison...). I když komiks neznám, je jasné, že Kounen si z původní předlohy musel vzít jen fragmenty a ne nadarmo titulky začínají heslem A JAN KOUNEN SESSION. Jan si z tématu udělal vlastní vizuální show, promítl do něj svůj zvýšený zájem o šamanismus a psychedelii (ve stejný rok natočil dokument Other worlds právě o těchto tématech) a naservíroval nám skvostný westernový trip. Který ovšem chvílemi může nudit a je scénáristicky velmi slabý, na což pak ve finále doplácí atmosféra, neboť divák se musí zákonitě ptát po motivaci jednotlivých postav, všímat si děr a nedostatků a ve finále samozřejmě zažehrat i na to, proč Kounen v tomto případě nezůstal u svého oblíbeného středometrážního formátu. Film navíc působí značně vytrženě z kontextu tím, že si z předlohy zřejmě bere jen co mu přijde zrovna pod ruku a nahrazuje nahodilými novinkami. Na druhou stranu vizuální a mystická stránka vrcholící "jízdou" v jeskyních a vůbec celý závěr filmu můj celkový dojem hodně pootočily směrem k nadprůměrnému dojmu a tudíž i hodnocení - nejen, že velice připomíná FONTÁNU (vizuálně a ve finále vlastně i obsahem), ale je znát, že tvůrce/i nebyli psychedeličtí panicové. Blueberry je originální western, jaký jste asi ještě neviděli, je však otázkou, zda to byla škoda, moje odpověď ve finále zní : ano, byla. PS: Je smutný, že si tímhle dílkem Kounen zřejmě zavřel hodně dveří...(čirá spekulace) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Blueberry chvílemi připomíná LSD verzi Mackennova zlata, a při finální digiscéně jsem si dokonce vzpomněl na závěr Kubrickovy 2001. Divné? U westernu dost. Film mě nicméně zaujal dobře vybranými a dobře hrajícími herci, pěknou kamerou a zvláštně magickou atmosférou vůbec... Ale na dvě hodiny to vážně nevystačilo. Dvě a půl hvězdy. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Psychedelický western, ve kterém není prvořadý příběh, ale obraz, aspoň tak to tedy vidím já. Kvůli neuvěřitelně krásným přírodním exteriérům jsem dokonce chvíli vážně uvažoval o čtyřech hvězdách. Ovšem ten rádoby opojně halucinační a mysticky iniciační konec mě nebavil, ba nudil. M.Madsen byl standardně svůj, V.Cassel toho bohužel mnoho nepředvedl, T.Morrison jako Čirikava příjemně překvapil a J.Lewis byla nesympatická a otravná jako vždy. ()

keebl 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, "psychedelický" western jsem ještě neviděl. Výtvarně podmanivá stránka filmu je to hlavní, a téměř jediné, co vás udrží film sledovat. Kovboji náležitě ošuntělí, indiáni o něco méně uvěřitelní, krásné přírodní scenérie i špinavá zákoutí a barů / bordelů / jiných interiérů - bohužel to celé často přesahuje hranici kýče (prolévání tváře halucinujícího hrdiny spolu s krajinou, v níž ještě letí orel). Děj je čitelný, v podstatě vůbec ne složitý, ale z nějakého mě nepochopitelného důvodu tak podivně rozkouskovaný - je vidět, že pan režisér jistě prvoplánovitě nechtěl, aby byl příliš čitelný a divák "musel přemýšlet", ale výsledkem je spíše zmatení, rozčarování, ztráta harmonie. Herecké výkony řekl bych poněkud formální, neurazí, nezaujmou, Casselovi to moc nevěřím, zaujme pár vedlejších roliček a částečně padouch Madsen. Konečně se dostávám k uniku tohoto snímku: mnohým narážkám na šamanismus a indiánské rituály, které vrcholí několika transpersonálními vizemi po požití různých psychedelických látek. Je pěkné, že se někdo do tohoto tématu pustil, ale - kámen úrazu - doporučoval bych tvůrcům se předem s problematikou hlouběji seznámit. Osobně se tomuto a příbuzným tématům již řádku let věnuji, něco jsem také zažil a hle, to co je nám v Blueberry předloženo, tak takhle to vážně v celkovosti nefunguje a nefungovalo. Zajímavé je počítačové ztvárnění různých vizí, témata boje s vlastními "démony" či vstupů do minulosti se pojí s rituály řady světových kultur a mystických tradic, ale rozhodně v tomto rozšířeném stavu vědomí fyzicky nezlikvidujete svého úhlavního nepřítele, který stejně jako vy leží na zemi a jeho vědomí létá v kyberprostoru. Tedy, je pěkné, že téma tvůrci nakousli, snad bylo míněno dobře s ohledem na původní komicsovou předlohu (neznám; snad naznačené rituální nedotaženosti jsou obsaženy již tam), nicméně zde tyto scény působí přes výtvarnou zdařilost příliš samoúčelně, drobný náznak by stačil.. obzvláště závěrečná scéna je nekonečná, a to i pro mě, natož pro člověka, kterému toto téma nic neříká. Případným zájemcům o tuto nesmírně bohatou i složitou (a dnes značně podneňovanou až patologizovanou) problematiku bych raději doporučil např. něco z děl Terrence McKenny nebo Stanislava Grofa, kde se dozví, o co kráčí a jak bezpečně vstoupit do říše divů:-)) ()

AppleCore

všechny recenze uživatele

Vážně nevim co si o tom myslet, film disponuje skvělou kamerou, pěknou hudbou a jednou napínavou akcí, jenže celej dojem pak kazí nepochopitelné digitální efekty, které se sice tváří jako důležitý prvek filmu, ale klidně by se bez nich obešel. Střich je v několika scénách dost zběsilej a nejednou i dost špatně vyřešenej. netroufam si hodnotit hvězdičkama, protože odpad je málo a 5 je moc a to mezi tim se k tomu zkrátka nehodí. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Film vznikl na motivy slavného komiksu Jeana Girirauda a Jeana-Michela Charliera. (Vitason)
  • Natáčelo se převážně v Mexiku v lokalitách Chihuahua, Coahuila, Tabernas, Durango nebo Zacatecas. Pár scén bylo natočeno ve Francii. (Terva)

Reklama

Reklama