Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paríž, 1887. Súboj je oficiálne zakázanou, ale stále bežnou praxou rozhodovania sporov a hájenia cti. Teda, ak ste muž. Podľa Marie-Rose Astié de Valsayre by to tak ale nemalo zostať. Odvážna a inteligentná žena sa rozhodne, že pôjde príkladom a postaví sa arogancii a nadradenosti mužov so zbraňou v ruke. Vyhľadá preto pomoc neprístupného a tvrdého majstra meča Clémenta Lacaza, ktorý práve v nerovnom súboji stratil mladého synovca. Spočiatku nepredstaviteľné spojenectvo sa pre obe rozdielne postavy stane nečakanou výzvou, v ktorej sa pretínajú záležitosti cti aj srdca. (ASFK)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (75)

Chewy 

všechny recenze uživatele

Vášní rozdmýchaná spirála duelů, kde je čest více než život. Jednoduchá a krásná dobová výprava se zábavnými a intenzivními souboji, skvělým rytmem a přirozeně zakomponovaným přesahem. Teda pokud film budeme hodnotit jako historické drama o stereotypně vykreslených mužích a vykonání pomsty v domění, že se jedná o čest. Marie-Rose Astié byla totiž opravdu zajímavá osobnost. Každopádně v jednoduchosti je krása a jako svědectví mánie duelů sloužícím ke přím o egu je film skvělý. Elegantní, 9/10, 5*. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré historické drama, které stojí primárně na soubojích a tématu ženské emancipace. Tyhle dvě věci jsou si sice poměrně vzdálené, ale tady vzájemně fungují přakvapivě dobře a v závěru dokonce dojde i na nějaké ty emoce. Velkým plusem je ztvárnění samotných soubojů, které tady umí být elegantní stejně jako drsné, upocené a vyčerpávající…80% ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Za zhlédnutí stojí tahle francouzská dobová historická novinka, kde muži si svou čest řeší vzájemnými duely na kordy či pistole a herecky vládne mistr šermu Roschdy Zem, který si tu zahrál velkého sympaťáka. Má to atraktivní vizuál, silná témata jako čest, hrdost a feminismus, zajímavé pravidla duelů a hezky natočené i intenzivní duely ( ten šerm je fakt parádní!) a v závěru na někoho můžou zafungovat i Emoce. Slušný film na netradiční téma, kde umíralo tisíce Francouzů v drsných duelech.. 7/10. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// A takhle se psaly dějiny, rukama mužů, kteří si pletli pošramocené ego se ctí. Po nových Mušketýrech se ke mně letos z Francie už podruhé dostalo naprosto strhující dobové drama, které vypráví o různých formách maskulinity, feminismu, i hrdosti, zatímco přitom stíhá vypadat skvěle, napínat intenzivními souboji na kordy, a ještě přitom něžně bavit. Navíc se závěrem, který mě emocionálně po dlouhé době zase kompletně zboural. 9/10 ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Velká pecka, která se mi hodně líbila. Na tento film se těším už skoro rok. A jsem rád, že mohu napsat, že to čekání za to stálo a film se povedl, a mělo by ho vidět, co nejvíce lidí. Film si mě získal už ve svém prologu, a mé nadšení vydrželo do závěrečných titulků. Tleskám svižné stopáži, kde režisér a scénáristé neměli potřebu film natahovat a vše podstatné hezky odvyprávěli. Režisér, scénárista a hlavní záporák Vincent Perez odvedl opravdu moc dobrý výkon na všech frontách. Jako režisér je sebevědomý a řemeslně bezchybný. Jeho scény mají spád, adrenalin a jsou výborně natočené, a samozřejmě mají tu správnou atmosféru a napětí. Se scénářem Perezovi pomáhala Karine Silla, a povedlo se jim napsat velmi působivý příběh, který má parádní dialogy a silný přesah. Moc se mi líbilo, že každý dialog je přesný a není zbytečný.  Vincent Perez jako herec odvedl moc hezký výkon a já si jeho záporáka užil, protože ho Perez zahrál velmi kvalitně. Doria Tillier je tady skvělá a má skvěle napsanou postavu. Tillier jí zahrála perfektně a je působivá v každé scéně. Velmi se mi líbil výkon Roschdy Zema, který je soustředěný, klidný a neskutečně přesný. Zem nemusí tolik mluvit, ale jeho výrazy řeknou vše podstatné. Film má krásné tempo, úderné dialogy a jako celek mi sedl a udělal mi velkou radost. Ve jménu cti je silný a povedený snímek, který se vyplatí vidět. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Ďalším dielom, ktoré slúžilo ako základ pre vytvorenie filmu s čo najpresnejšími historickými reáliami, bolo "L'Art du duel" (1885) od Adolpha Taverniera s podrobným popisom všetkých etických kódexov, protokolov a účastníkov duelov, ktorú nazývali aj biblia pre duelantov. (Arsenal83)
  • Lacaze (Roschdy Zem) je pomenovaný po prvom majstrovi šermu Vincenta Pereza, keď študoval na konzervatóriu, ale ide o fiktívnu postavu založenú na všetkých majstroch šermu, ktorých počas svojej kariéry poznal, ako aj na tých, s ktorými sa stretol počas svojho výskumu (Arsenal83)
  • Pri písaní scenára bol kľúčový nález ročenky "Annuaire du duel 1880-1889", vďaka ktorej Vincent Perez a Karine Silla preskúmali dobové články v tlači so zistením, že vo Francúzsku bol v danej dobe duel na dennej báze. Takto beletrizovali príbehy hlavných postáv filmu, z ktorých prakticky všetky sú založené na skutočných duelantoch. (Arsenal83)

Související novinky

V Karlových Varech byly předány ceny

V Karlových Varech byly předány ceny

08.07.2023

Sedmapadesátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se v sobotu večer po devíti dnech plných filmů, hudby a dalších kulturních zážitků uchýlil ke svému závěru. Ve velkém sále hotelu… (více)

Reklama

Reklama