Reklama

Reklama

Herecké umění Borise Karloffa kulminovalo v roli, která se stala legendou stříbrného plátna. Mumie, Im-Ho-Tep, je po 3,700 letech přivedena zpátky k životu týmem Britských archeologů. Im-Ho-Tep býval veleknězem, jež se pokusil zachránit milovanou panu zaslíbenou bohům, a proto ho zaživa mumifikovali. Obživlá mumie se vydává hledat ztracenou lásku. Dnes, padesát let po svém prvním uvedení do kin, zůstává Mumie obrovským filmovým zážitkem, jedním z nejlepších hororů, které kdy Hollywood stvořil. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

MM11 

všechny recenze uživatele

Ono je to asi takhle - Boris Karloff byl vývěstní štít zářící na míle daleko a téma Egyptských pyramid a s ním spojených záhad a tajemných bytostí zase v kurzu. Proto vznikl právě tento film, oproti Frankensteinovi bytostně dobrosrdečnější, na druhou stranu zase méně děsivý. Karloff si vyjma začátku a konce masek neužil, milostná linka určovala vše ostatní a člověku v hlavě zůstane jen několik parádně řešených záběrů. Děs nečekejte, ovšem Karloff je ďábel. Narozdíl od remaku mimochodem inteligentní.... ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Jestliže se divák těší na horor o mumii, bude v případě snímku Mummy zklamán hned dvojnásobně. Výskyt mumie je totiž omezen na pouhý úvodní dvouminutový štěk a jeho údajná hororovost patrně stále čeká na objevení v labyrintu tajných chodeb některé z egyptských pyramid. Scénář se vyznačuje velkou prostoduchostí a prakticky neobsahuje žádnou uspokojivou zápletku. Po většinu stopáže sledujeme nezáživnou konverzaci nezajímavých postav, kterou čas od času naruší Imhotep skrze svůj hypnotický monotonní hlas, kterým již tak znuděného diváka pravděpodobně zcela uspí. Jakožto zdejší hororový expert tak uděluji tomuto neatmosferickému braku čistý odpad! ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

První půle lepší té druhé. Entrée Borise Karloffa je znamenité. On byl nesmírně charismatický typ, věděli to i filmaři, proto detailní záběr jeho tváře – ten samý – je zde několikrát zopakován, i s těmi blyštivými zlověstnými oči, nádhera se na to dívat (musel jsem si ten zlý pohled uložit jako wallpaper na PC :o) Druhá půle je strašně uspěchaná a strašně zkratkovitá, jakoby se tvůrci snažili to nacpat na co nejkratší stopáž. Jedna z hlavních postav tady zemře, ale nic z toho nevyplývá, nikoho to evidentně moc netrápí. Věci se tu dějí příliš překotně a Edward Van Sloan hraje Dr. Mullera hrozně špatně. Ačkoliv staré filmy miluju, jenom proto jim nebudu nadržovat. Celé je to dost naivní, vedle takového Frankensteina to ve srovnání moc neobstojí. Na druhé straně, dlouhý němý flashback je působivý, a je tu prostě ten Karloff, ten to drží nad vodou, machr, pravá ikona. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Ak si myslíte, že príde Múmia Imhotepa v podaní Borisa Karloffa, tak to sa pripravte na to, že určite NIE, ak aj áno, tak v úvode, a to len na pár sekúnd- Iná káva je Arnold Wosloo v REMAKU STEPHENA SOMMERSA z roku 1999, ktorý som mimochodom videl i v kine, a to už je nejaká doba a stále si spomeniem na jeho veľkolepé podanie, na geniálny výkon, spektakulárna vec, ktorá vypálila Karloffovi rybník!!!!!! Originál ako stará KLASIKA UNIVERSALU je taká nudná strata času, že si poviete, že to trvá hodinu a 13 minút, i cez to je to neuveriteľné zabíjanie času, kde sa len dookola kecá a kecá, bez akejkoľvek akcie, nechápem ako som sa na to mohol ukecať, pritom MILUJEM KLASIKU JIMA WHALEA Neviditeľný Muž, tak dámy a páni, to je jeden skutočný SKVOST medzi staručkými horormi Universalu!!!! PS: Niektoré staré klasické filmy sú dnes na smiech, neviem, ale vyzerajú tak smiešne, že presne Múmia je ten prípad! ()

ambron 

všechny recenze uživatele

Kamenný výraz, hypnotické oči, strnulý postoj.... a láska pretrvávajúca stáročia. Freund zvečnil tento klasický hrôzostrašný príbeh o večnej láske dôstojne a aj keď v tejto dobe dokáže vystrašiť len málokoho, filmu nemožno uprieť znepokojivú atmosféru vyšperkovanú desivo presným výkonom Karloffa. Hororová klasika, ktorá pretrvá stáročia ako láska Imhotepa. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Původní název scénáře zněl "Cagliostro" podle francouzského proroka/šarlatána, který tvrdil, že žije několik století. Poté byl scénář přepsán, aby byl vytěžen zisk z popularity všeho spojeného s Egyptem, od doby objevu hrobky krále Tutanchamona, a film přejmenován na "Im-Ho-Tep", a krátce před vydáním byl změněn název na MUMIE. (liquido26)
  • Mumie je jediným klasickým monstrem společnosti Universal, které nemá literární předobraz. Části filmu jsou paralelní s filmem Dracula (1931). Křesťanský kříž je nahrazen symbolem zvaným "ankh" (egyptský znak pro "život"). (liquido26)
  • Make-up Borise Karloffa vytvořil maskér Jack Pierce podle Ramsese III. (liquido26)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Reklama

Reklama