Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Olga (Jiřina Bohdalová) je devadesátiletá vitální důchodkyně, která žije v postarším domku společně se svojí dcerou, učitelkou Hanou (Lenka Vlasáková). Jejich vzájemný vztah je poněkud napjatý a nejspíš poznamenaný nejedním šrámem z minulosti. Olga přežila hrůzy gulagu a dnes o tom píše knížky a vypráví na besedách. Své posluchače dokáže přesvědčit i zaujmout, díky čemuž se o ni začínají zajímat taky novináři. Mezi nimi je i reportérka Dastychová (Pavla Beretová), která, zdá se, ví o Olze v danou chvílí víc než kdokoliv jiný v této zemi. A chystá se s tím jít ven. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Dokonalá lež někdy pomáhá pochopit pravdu! Tak by se dal stručně shrnout námět filmu Jiřího Stracha s exelentním hereckým výkonem Jiřiny Bohdalové, která ve svém věku předvádí  vynikající herecký výkon. Její Olga v jejím podání je opravdu postavou, které věříte opravdu vše a na jejím výkonu stojí toto celé komorní drama o jedné velké lži. V roli dcery velmi zdárně sekunduje Lenka Vlasáková. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Co dokáže Bohdalka v třiadevadesáti zahrát, nad tím zůstává rozum stát. Pochvala všem zúčastněným, ačkoliv jsem měl při sledování filmu takový nepříjemný pocit, myslím, že to byl záměr pana režiséra. Herecké mistrovství velké herečky. Zajímalo by mě, jestli se charakterově změnila v posledních desítkách let. Za jejích mladých let to byla vyhlášená megera, nepříjemná protivná a zlá paní, a jelikož jezdívala se zájezdy do menších divadel, nebyl takový problém se s ní setkat a tuto informaci si ověřit :-) ()

Reklama

borec999 

všechny recenze uživatele

Televízna dráma, ktorá stojí a padá na hereckých výkonoch Bohdalky a Lenky Vlasákovej, ktoré prakticky nezlezú z obrazu a sú v 90% scén. A našťastie ich vzťah matky a dcéry + postavy a dialógy sú uveriteľné, dobre napísané a obe herečky podali kvalitný výkon. Obzvlášť Bohdalová v jej veku, klobúk dole, je to pani herečka. Viem si predstaviť, že záverečný twist mohol byť dramatickejší, že to mohlo byť viac emotívne, vyhrotené, ale v konečnom dôsledku mne osobne to stačilo na jemne nadpriemerný zážitok i v takej podobe ako som to dostal. Strach mal podobne ako pri Kleci aj tu čuch na zaujímavý, reálny príbeh. 70% ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(7/10). Jiří Strach patří k mým nejoblíbenějším tuzemským režisérům, takže jsem si jeho nový TV projekt nemohl nechat ujít. Ukázky vypadaly velice slibně a kontroverzní premisa tomu přidávala příjemnou elektrizující auru tajemna. Jiřinu Bohdalovou považuji za legendu českého herectví a ačkoliv hrubě nesouhlasím s okruhem lidí, kolem kterého se pohybuje, tak jsem musel po filmu uznale pokynout, že se jedná rozhodně o hereckou bohyni. V devadesáti třech letech zahrát takto komplexní roli je velké umění. Hlavně celý film stojí hlavně na jejich bedrech a její filmové dcery Lenky Vlasákové. Co musím na filmu taktéž vyzdvihnout, tak to bude určitě hudba, o kterou se postaral Michael Kocáb. Svatá je na české poměry nadprůměrný film a pro režiséra další zářez na jeho pažbě kvalit. Líbí se mi jeho nejednoznačnost co se týče mravní stránky a jsem si naprosto jistý, že zejména českou společnost bude tento snímek rozdělovat na dva tábory. "Chtělas pravdu? Tak si ji vyžer. Celou!" ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Možná bych se na Svatou Jiřinu nepodíval, ale protože moji oblíbení uživatelé se v hodnocení rozdělili na dva tábory, tak jsem se na ten kontroverzní film musel podívat, abych je rozsoudil :). Musím uznat, že pověst dobrého režiséra, kterou slyším z různých stran, si Jiří Strach nejspíš zaslouží. Jiřina Bohdalová je asi také dobrá herečka, protože jsem si všimnul, že v každém filmu zahraje přesně to, co po ní chce scénář a režisér. Takže její výkony ve filmech jsou přesně tak dobré, jak je dobrý scénář a režie. Podobnou zkušenost mám například u herce Karla Rodena. V tomto snímku je režie výborná, scénář už tolik ne. Je pro mě ukázkou, jak může jeden monolog rozbít dobře rozehrané drama. Tím je poslední řeč novinářky, kterou pronáší před koncem filmu. Obhajuje lež, že je dobrá, pokud má dobrý úmysl a zdánlivě dobré plody. Moje životní zkušenost je opačná. Nedávno mi dva lidé lhali s dobrým úmyslem, jedna blízká osoba a jedna, se kterou jsem zařizoval výstavu svých obrazů, ta se naštěstí včas zrušila. Když vám totiž někdo komu důvěřujete lže, protože sleduje dobré úmysly a vy na to přijdete, je to pro vás víc zraňující, než kdyby to byl nějaký lump se zlodějskými úmysly. Postava novinářky je zde prezentována jako kladná a morální žena, takže její významný monolog, který ukončuje její příběhovou linku vyznívá jako poselství filmu a názor scénáristy. Já s tímto názorem nesouhlasím. Lež s dobrým úmyslem je horší než lež od lumpa. Výborně zrežírované drama na skvělé téma, ale aby bylo i dobře zakončené, chtělo by to scénáristu s osobní zkušeností o dané látce. Tady to působí jako jeho názor od stolu na danou věc, který nesdílím a nepřijde mi ze života. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Věra Sosnová, jejímž příběhem byl snímek inspirován, byla, na rozdíl od postavy hrané Jiřinou Bohdalovou, konfrontována historiky a na odškodnění či vyznamenání nikdy nedosáhla. (Olík)
  • Film je inspirován životním příběhem Věry Sosnarové, která roky objížděla Česko s přednáškami o svém těžkém životě v sovětském gulagu. Vydala o tom také knihu „Krvavé jahody“, nicméně historikové doložili, že v gulagu nikdy nebyla jako vězeňkyně, ale spolu s matkou tam pracovala. Jiřina Bohdalová (Olga) s Jiřím Strachem v roce 2023 Věru Sosnarovou navštívili a ona jim tři hodiny líčila svůj příběh. Jiřina Bohdalová jí pak občas dokonce zavolala. Bohužel se Věra květnové premiéry nedožila. Zemřela 6. února 2024 ve věku 92 let. (Kaspi.vm)

Reklama

Reklama