Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Konec 80. let. Zatímco rodiče bojují o přežití v měnícím se světě, děti bojují o území. Dva čtrnáctiletí chlapci, Andrej a Marat, hledají ochranu a podporu uprostřed násilí a chudoby – a nacházejí ji na ulici. (FunDinDung)

Recenze (17)

Rebeca 

všechny recenze uživatele

"My jsme ulice!"Boj o teritorium, gangy, chuligáni, milicija i papaláši - promíchané s jakýmsi druhem jednoduché jánošíkovské spravedlnosti.Přísně ohraničená plocha  děje - sídliště s chruščovkami; bitky i pomoc slabým, "skořápky", první polibky, veterán z Afganistánu, ukradené čepice i video s páskou Robocop-a;  reálie, dodržovány do puntíku, slang i hesla ulice; víc než dobře vypointované - postavy uvěřitelné, jejich příběhy i charaktery nepodléhají zveličování.To vše tam je, ve svižném tempu bez povrchnosti a s výbornou režii, kamerou i scénářem, inspirovaným skutečnými událostmi z doby perestrojky; kvalitní výkony herců i ne-herců; podbarveno ruským hudebním disco-proudem. Vzorová ukázka, jak by měl být natočen seriál s retropříběhem. Naprosto strhující závěr. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Doposiaľ jednoznačne najlepšia seriálová záležitosť, ktorú som tohto roku vzhliadol. Drsné, Ruské prostredie a život "bez" pravidiel, no zato v zásadách, ktoré píše samotná ulica. Je to príbehovo pekne zamotané, od piatej epizódy sa prakticky jedná o scenáristický skvost. A Ja len na záver dodám, kam sa na toto hrabe ideologicko-propagandistický Netflix s tými svojim sračkami, ktoré poslednú dekádu niekoľkých mesiacov produkuje, ktorými akurát tak vymýva mozog mysľou neprítomným, ktorí vďaka "trblietkam" v popredí, "cez stromy nevidia les". Fantasticky, realisticky kruto podaný námet, ktorý v rámci žánru ponúka to najlepšie. Vrelo odporúčam. ()

Reklama

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Ouch, Rusové realistično prostě umí nejlépe. A toto je tak syrově pravé, joj, ani děj nazaostává a vy jste nejenom vtaženi, ale také se těšíte na další epizody. Ano, jsou to jen pěstičky a řešení všeho je "nabombit", ale prostě...toto se povedlo. Gangsterska o dětech z Ruska? Why not... Sic tedy v úplném závěru došel dech, dá se odpustit. Postavy skutečně nejsou černobílé, ale sic jde o totální hovada, máme s nimi jisté sympatie a prožíváme jejich psychické problémy společně. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Mám teprve po dvou dílech, ale i tak už mi přijde jakobych v tomhle osmdesátkovým prostředí trčel roky a roky. Tohle je odpověď na ruskou duši, ruskou odchylku od evropského standartu, její kulturu, drsný život na okraji ulice, kde soudržnost a čest dělá vše, no a nesmí se vám rozklepat kolena, nesmíte projevit slabost. Už teď mám pocit, že je to suverénně nejlepší ruský seriál, minimálně tohoto žánru, kterému se žádná legendární Brigáda nerovná a soundtrack vám v bude v hlavě znít ještě dlouho po dokoukání. Sám jsem trochu kašpar, protože sám se neperu, ale nějak jsem chtěl mít příběhu blíž, a tak jsem si párkrát udeřil pěstí do stěny až mám klouby do krve, tak jako Marat a další. Tímto gestem ale s podobnostmi končím a jsem rád, že my jsme měli to, co oni si museli vydobýt na ulici, zázemí, rodinu a fungující společnost. Skvělý náhled do jedné ruské kapitoly.https://www.youtube.com/watch?v=tE_7HeBZgYE https://www.youtube.com/watch?v=SGwTMlFwC0Q ()

999.9 

všechny recenze uživatele

Tajemný a fascinující termín čušpan pochází ze Siblagu. Původně označoval nově příchozího, zpravidla doposud netrestaného vězně, který se tak logicky a zákonitě zařadil na nejnižší stupeň muklovské hierarchie, se všemi nepříjemnostmi z toho vyplývajícími. Slovo později nepatrně zevšeobecnělo a ocejchovalo jedince nezařazeného, nikam a k nikomu nepatřícího, což byl v nemilosrdném společenském prostředí SSSR problém větší než velký. Seriál přinesl termínu značnou popularitu a na trhu se rychle objevila např. trička s nápisy Чушпан, Hе чушпан, atd. ()

Zajímavosti (6)

  • Seriál se odehrává v Kazani, nicméně byl natočen ve městě Jaroslavl. Prezident Tatarstánu Rustam Minnichanov natáčení v Kazani výslovně zakázal. (ČSFD)
  • Zelené auto pronásledující Ajgul (Anna Peresild) je Lada Samara (VAZ) model 2109, nazývána v zemích bývalého SSSR slangově „Děvjatka“. (Dendee)
  • Zbraň, která je nalezena v trezoru posilovny, je revolver Nagant model 1895. (Dendee)

Reklama

Reklama