Reklama

Reklama

Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat. (Cinemart)

(více)

Videa (25)

Trailer 3

Recenze (781)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Scénografia je skvostná. Dobové oblečenie, skutočný dom a mizanscéna zaprataná detailmi sú síce dotvárané digitálnymi efektami, ale v rozumnej miere. Niet čo vytknúť, len nasávať a užívať si výlet do prostredia akoby vystrihnutého z minulosti. Vizuálne krásny film, skôr romantický ako hororový. Nejde to ani presne definovať, je to klasický mix fantasy, hororu, romantiky a drámy. Každý si tam príde na svoje, dokonca aj ja. Každá žánrová pasáž je skvele urobená, najviac by som však vyzdvihol, koľkokrát zmieňovanú romancu. Po filmárskej stránke nie je čo vytknúť, takto si predstavujem dnešné temné rozprávky. Herecké trio tiež nemohlo byť lepšie. Praví hororoví nadšenci isto ocenia odlišný del Torov prístup ku žánru a najmä fakt, že nejde o prvoplánový horor, akých máme ročne v kinách tucty. Crimson Peak má minimum hororových prvkov a dopĺňa ich fantasy prvkami, čo z neho robí neštandardný zážitok. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Červená knihovna s blonďatou pipkou, která je tak blbá, že mi je její osud naprosto lhostejný. Del Toro mě zklamal na plné čáře, jelikož takový blábol jsem od něj nečekal. Těžce předvídatelné bez překvapení. Film NENÍ strašidelný, digitální bubáci i gore nevyděsí a o gothickém horroru nemůže být vůbec řeč - ten vypadá opravdu jinak. Nové století je zatím neschopné vyplodit slušnou duchařinu a jsem rád, že jsem za tohle nevyhodil peníze v kině. Jedna hvězda za výpravu, exteriéry a zejména interiéry, druhá za hudbu. Hiddlestonovi bude zřejmě souzeno hrát padouchy navždy. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Pacific Rim představil destruující akci, která se rychle okouká, emoce, které jsou nefunkční a dialogy, které zase plytké, Hobitem si to pak u mě Guillermo del Toro rozhodně nevylízal (ač se podílel jen na scénáři). Nyní přichází s kusem, který se chtěl vydrápat alespoň tam, kam fantazijní Faunův labyrint. Nevyšlo to. Tenhle Mexičan udělal další chybný krok (netuším, proč si vybral tak přízemní, konzervativní a neoriginální látku), respektive je absolutně věrný žánrovým klasikám. Takže buď přistoupíme na gotickou romanci, nebo půjdeme o dům dál. Jedna naivka tu totiž na konci 19. století zjistí, že její milý tají něco děsivého. Jenže ve viktoriánském sídle stojí proti odhalení tajemství duchové i manželova sestra. Del Tora nad vodou drží cit pro výtvarnou extravaganci, sráží ho naopak spousta utahaných scén a předlouhá stopáž. Chápu, že nechtěl být poplatný mladému znuděnému diváctvu, jenže když mi toho kromě výpravy, několika nápadů a charismatického Toma Hiddlestona s tajemstvím moc nezůstalo, je něco špatně. Na jeho pravidla hry jsem tak ani já nepřistoupil. Moje smůla. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

U mňa spokojnosť. Mnoho sklamaných užívateľov asi čakalo čistokrvný horor, ale toto veľmi pripomína hlavne atmosférou DelTorov Faunov Labyrint. Film je veľmi dobre a hviezdne obsadený a je fakt, že sme J. Chastain v takejto roli ešte nevideli. Del Torov rukopis je poznať a dokáže spoľahlivo vybudovať atmosféru. Väčšina hororov nestavia na nijako zvlášť vystavaných príbehoch a tu práve hraje príbeh dôležitý part, preto možno nebol úmysel ani čas na lacné ľakačky a triky, ktoré sme už aj tak x-krát videli v iných filmoch. Del Toro je komplexný a chytrý režisér a Crimson Peakom si hanbu neurobil. 70%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Edith je prostoreká mladá dáma z bohatej rodiny, ktorá omnoho viac ako po písaní kníh, túži po nekonečnej láske. Jej túžba sa naplní potom, ako spozná mladého, ambiciózneho gentlemana, sira Thomasa. Po smrti rešpektovaného otca Edith nasleduje svojho partnera do rodinného sídla na Crimson Peak, kde dúfa v založenie novej rodiny. Od prvého momentu po vstupe do domu ju však začínajú prenasledovať rôzne vízie s ktorými mala skúsenosti už v detstve. Jedného večera sa jej totiž zjavil duch matky, ktorý ju varoval, aby nikdy nevstupovala na Purpurový Vrch, teda Crimson Peak. Už čoskoro si mladá žena uvedomí, že varovanie zosnulej matky malo omnoho väčšiu váhu ako sa pôvodne domnievala. Musím sa priznať že som sa s hlavnou hrdinkou vžil takmer ihneď, ako prvý krát prehovorila. Zrejme to bolo jej povahovými črtami, ktorými sme si pomerne dosť podobný. "Crimson Peak" nie je typickou ducharinou v pravom slova zmysle. Obsahuje pomerne slušne spracované, snaživé atmosferické pasáže, no duch je v tomto príbehu viac menej na vedľajšej koľaji, než hlavným atribútom, ako napríklad pri "Žena v čiernom". Veľmi sa mi páčilo do akého obdobia bola samotná story zaradená, pričom keď k tomu prirátam to takmer dokonalé vizuálne spracovanie v kombinácií s kostýmami či kulisami starého hradu, nemôžem sa nijak mimoriadne sťažovať. Vystrašený na smrť som síce nebol, ale ako celok tento film na mňa pôsobil veľmi príjemne. Veľmi silné tri ☆ - 65% ()

Galerie (51)

Zajímavosti (44)

  • Guillermo Del Toro tvrdí, že ve filmu jsou často zobrazeny jeho skutečné zkušenosti s duchy, se kterými se potýkala celá jeho rodina. Např. scéna na začátku filmu, kde navštíví Edith (Mia Wasikowska) v posteli duch její matky, se prý přesně takhle udála i jeho matce, kdy ji navštívil duch jeho babičky. (ČSFD)
  • Filmový dům na Purpurovém vrchu byl postaven pouze pro tento film a musel být po konci natáčení zbořen, jelikož stál ve studiu a překážel nadcházejícím pracím. (hansel97)

Související novinky

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

18.03.2016

Guillermo del Toro nám nadělil dva díly Hellboye nebo Pacific Rim, teď se ale hodlá na dobro vrátit k menším projektům. Alespoň to tvrdil loni v říjnu, když propagoval svůj horor Purpurový vrch, a… (více)

Uvidíme Pacific Rim 2?

Uvidíme Pacific Rim 2?

18.09.2015

Nad pokračování sci-fi rubačky Pacific Rim - Útok na Zemi, se pomalu stahují mračna. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy: Zlatá armáda) ho připravuje na 3. srpna 2017, teď to ale vypadá, že se datum… (více)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama