Reklama

Reklama

Bohatý továrník Pavel Haken (H. Haas) je zapřisáhlým starým mládencem, který s pomocí věrného sluhy Václava (V. Trégl) úspěšně uniká nástrahám vdavekchtivých žen z lepší společnosti. Jediné chvíle klidu tráví Pavel ve víkendové vilce, kterou si nechal postavit daleko od lidí. Jenže právě tam, přímo na Pavlově pozemku, se pod stany utáboří celý houf jeho nápadnic, které k tomu dostaly svolení od továrníkovy matky. K jejich zděšení si Haken porozumí s prostořekou Andulou Mráčkovou (V. Ferbasová), která vypomáhá v táborové kuchyni. Uražené slečny se nakonec s Andulou vsadí, že ani ona Hakena nezíská… (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Moje predsavzatie pozrieť si väčšinu filmov z domácej produkcie, ktoré miestna komunita zaradila do prvej tisícky, nezačalo najlepšie. Andula vyhrála predstavuje typický prvorepublikový film, v ktorom chýba výrazná herecká osobnosť. Hugo Haas s jeho "prkenným" prejavom a neprirodzene deklamovanými vtipmi ju nemohol predstavovať. Obávam sa, že ani pri ďalších pokusoch neobjavím nejaký skrytý filmový poklad, na ktorý som doteraz nenaďabil. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Příběh jak vystřižený z Červené knihovny, ale film je docela zábavný. Navíc je dnes již historickým dokumentem o životě v oné době, mimo jiné třeba o tom, jaké účesy nosily tehdejší dívky. Bohužel z koupající se pětadvacetileté Ferbasové byly vidět jen kotníky a část lýtek. Věčná škoda, že půvaby této provorepublikové krasavice, tyto nesporné kulturní hodnoty, dnes nenávratně ztracené, nebyly filmovým uměním zdokumentovány ve větším rozsahu a zachovány pro budoucí generace. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Tyhlety červené knihovny (to fakt psala Scheinpflugová?), do nichž nemohl Hugo Haas vnést nic ze svého smyslu pro humor a musel se tvářit, jak je nadšený z baculaté Ferbasové, když kolem něho běhala spousta holek daleko lepší postavičky, mne moc neberou. Tři hvězdy dávám za úvodní část, která má určité haasovské rysy i komiku, ale to odhalení strašné sázky, rok bez sebe a závěr v obchodě, to bylo čiré zoufalství. Navíc ten dívčí tábor v lese, začátky trampingu, to se sem moc nehodilo, i když se z toho snažili tvůrci vybruslit touhou po chatě mimo městský život. Od Ferbasové se mi líbila jediná scénka, ta, kde vypočítává, jak na táboře vaří, uklízí a myje nádobí a vedoucí jí řekne, ať si užívá prázdninový život. Navíc Andula skutečně se měla omluvit za ty zmatky, ale neudělá to ani jednou, a za blba je chlap. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Spolehlivá klasika, která si v ničem nezadá s mnohem protěžovanějšími předválečnými „pamětníky“. Svižná, plná skvěle napsaných dialogů a slovních přestřelek, se skvělým a ďábelsky hláškujícím Hugo Haasem coby štvancem vdavekchtivých slepic, dokonale přihrávajícím Václavem Tréglem a šarmantní Růženou Šlemrovou, která s oběma zdatně drží krok. Dojem nekazí dokonce ani Ferbaska, kolísající mezi okouzlující živelnou komikou a úsměvnou ochotnickou prkenností. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tak abyste věděla, já s ním promluvím, a kdyby mě i 10x vyhodil…“ - „To je docela možné, co potom?“ - „No, já ještě nevím…tak bych vás třeba unes.“ - „Jé, vy byste mě unes?“ - „No ovšem, kolik vážíte?“ Pavel Haken je boháč, který díky falešným telefonátům prchá ze spárů slečen, nutí matce šlehačku, hraje sám se sebou šachy, vášnivě chytá ryb…u, pěstuje si směšný knír a nabízí ženám různé věci …třeba bobkový list! Haas je tu perfektní. Má navíc dobré spoluhráče, ať už věrného Trégla, noblesní Šlemrovou („Václave, odkliďte tady to smetí.“), prostořekého Neumanna…či chvílemi i zábavnou Ferbasovou (silnější momenty převládají). A nevím, co je ještě práce Scheinpflugové a naopak už Cikána s Haasem, ale ty vtipné, hravé dialogy je radost poslouchat. Škoda, že tempo kolísá a ke konci filmu trochu dochází dech. Přesto spokojenost a solidní 4* navrch. „Já to vemu rovnou od elektriky, doprava, doleva, rovně a už sem tady.“ - „A jako vždycky o půl hodiny později!“ - „Jako vždycky prosím ne…byly doby, že sem chodila až i o hodinu.“ ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Jeden z prvních filmů, ve kterém se nějaká herečka objevila nahá. Zde se Věra Ferbasová (Andula) při koupání vyskytla úplně nahá. V té době to byl velmi odvážný počin, neboť společnost byla velmi konzervatiní... (Redyx1)
  • Film bol natáčaný v Kamenici na Sázave. (dyfur)

Reklama

Reklama