Reklama

Reklama

Dobrodruh, frajer a silniční šoumen přezdívaný „Bandita“ uzavře sázku, že převeze náklad neprocleného piva z 800 mil vzdáleného místa do 28 hodin. Pomáhá mu v tom parťák Cledes. Vše ale zkomplikuje mladá nevěsta, která právě utekla od obřadu a jede s Banditou v autě. Proto je honí její budoucí tchán, neúnavný šerif z Texasu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Starej dobrej americkej jih už není, co býval. Prohání se jim tam černý trans Američan a hoši s děravými prostěradly nikde.. Přitroublé předvádění se pro prachy, slávu a srandu, ve kterém klidně mohli jíst fazole Bud Spencer s Terencem Hillem. Stejně jako u Konvoje jsem měl z té komunity fanfarónů sypajících vidlácká moudra osypky. Soutěž mezi Reynoldsem a Sally Field, komu džíny těsněji obepnou prdel, skončila nerozhodně. Soutěž o největšího žvýkajícího lumena, jenž je z profilu stejně úžasný jako z boku, vyhrál bezkonkurečně první jmenovaný. Byl by v tom zcela nevinně, ale kdybych ke konci potkal Ivana Mládka, vytrhnu mu nástroj a rozmlátím o hlavu.. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Objektivně je to na 4*, ale z nostalgie mírně nadhodnotím. Jsou tam drobné nedotaženosti a zhruba po hodině to ztratí dech, také konec jsem čekal bombastičtější. Ale celkově je to neskutečně, ale neskutečně pohodový film. Skvělé hlášky, bonmoty, a mezi Reynoldsem a Sally Field to fakt jiskří a jejich slovní výměny jsou skvěle vymyšlené i podané. Poldové jsou tady za blbce (a komu by to vadilo?) a když si vezmu ty nápady, kterak se auta mohou honit a co je na silnici a dálnici může potkat, říkám si, že by mnozí tvůrci akčních filmů odtud mohli brát mustr. Příjemně pohladilo po duši i po letech a příjemně naladilo. A myslím, že tvůrcům o nic jiného ani nešlo a povedlo se jim to skvěle. Btw, motorkáře taky moc nemusím. ;-)  EDIT 2/2024: Viděno znovu a bavilo stále pořád stejně. A ty hlášky, ty hlášky! ()

Reklama

RoyBatty444 

všechny recenze uživatele

Tá správna oddychovka pre všetkých, ktorým nevadí jednouchá zábava a vedia sa pobaviť na tom ako chlpatý dostávajú na frak. Jeden konkrétny Sheriff Buford T. Justice, ktorého stvárňuje Jackie Gleason zábavu tak správne nakopne a až do konca nepustí. Ein ausgekochtes Schlitzohr. IMCarDb ()

Logout 

všechny recenze uživatele

Druhý nejúspěšnější film roku 1977 v USA po legendárních Star Wars. Tento fakt zde často budí údiv, jenže to máte tak: Je to úplně stejná pohádka jako Hvězdné války, jen se neodehrává kdysi dávno v předaleké galaxii, ale v tehdejším "teď a tady" - ve světě, v němž ropná krize vynutila dálniční omezení rychlosti na 55 mph a nezávislí kamioňáci placení od ujeté míle zápasili o přežití. Proto se domlouvali pomocí CB vysílaček (tehdy zrovna na vrcholu své popularity, už jsem to psal i u filmu Konvoj - vysílaly tehdy miliony američanů včetně první dámy) - dávali si echo o tom, kde se měří ("Kojak with a Kodak") a organizovali konvoje v nichž ten první ("front door") a poslední ("back door") dával pozor neblíží-li se policajti ("smokies", "bears") a společně se snažili tu dobu nějak přežít. Hollywood zareagoval a mezi lety 1975 a 1980 se tato tématika objevila v řadě filmů a každý se samozřejmě rád šel podívat, jak se snaží s nadsázkou stejné věci přežít hrdinové na stříbrném plátně. Star Wars svoji nadčasovost neztratily, kamioňácké vysílačkové filmy už dnes zaujmou jen ty, kdo historii znají. U mě jasných 5*. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

S Burtem jsem viděl hodně málo filmů a ještě méně dobrých. Tomuhle dílku se nedá upřít zábavnost a konečně chápu jeho zbožňování v "cornbeltu," na středozápadě a v podobných lokalitách. Óda na buranství, auta, honičky, drobné podvody a zlodějny plná hloupých strážců zákona, prohnilých motorkářů a voňavých hamburgerů zde zakořenila opravdu hluboko. Soundtrack je naprosto nesnesitelný, cca 4 country písničky jedou furt dokola, příběh složitý jak z dětského leporela a postavy zhruba stejně komplikované. Humor na úrovni nevulgární grotesky a režie slušně rutinní (projeví se v romantické etudě, když Burt konečně vystoupí z auta:-) Jenže honičky slušně odsýpají, vše je takové příjemně naivní a poselství celého filmu je: ropná krize skončila, všichni za volant! Bandita je borec, jenž vše dokáže a s ničím si neláme hlavu, takže výlet přes pár států, unesená nevěsta, kamion plný piva a celý rajón policistů za prdelí ho prostě nemůžou rozhodit... 60% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (22)

  • Režisér a scenárista filmu Hal Needham v Hollywoode začínal ako kaskadér. Aj kvôli tomu mal problém presvedčiť producentov, aby do projektu investovali. Ľady sa pohli až vo chvíli, keď sa o hlavnú úlohu začal zaujímať Needhamov dobrý kamarát Burt Reynolds. (m.a.t.o.)
  • V čase, keď Hal Needham ešte len písal scenár, obsadil do úlohy Banditu Jerryho Reeda. Neskôr si však scenár prečítal Burt Reynolds a trval na tom, že Banditu chce hrať on. Needham mu vyhovel a Reeda preobsadil do úlohy Cledusa. (m.a.t.o.)
  • Cledus (Jerry Reed) jazdí na ťahači Kenworth W900, ročník 1974. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama