Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželé Jeff a Amy Talorovi jedou přes Nevadskou poušť do San Diega. U odlehlé benzínové pumpy si jejich luxusního džípu všimne řidič Earl, se kterým má Jeff drobný konflikt. Když mají o něco později poruchu na voze, nabídne jim pomoc řidič kamionu Red Barr, který slíbí, že Amy odveze k telefonu v blízkém motelu. Když pak zjistí, že závadu někdo způsobil úmyslně, spěchá za manželkou. Ta však zmizela. V motelu, odkud měla volat pomoc, ji nikdo neviděl. Jeff dohoní kamion, Barr však Jeffovi i zastavené policejní hlídce tvrdí, že jeho ani jeho ženu nezná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (219)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Na cestě krajinou, která by se líbila tak mému velbloudovi, se v autě k lepším zítřkům veze manželský pár. V takové situaci je porucha na autě něco, co nezbytně musí nastat a tím téměř končí uvěřitelné okamžiky filmu. Nebudu upozorňovat na každý spoiler zvlášť, dál to prostě nečtěte, pokud spoilery neradi. Jsme v oblasti, kde se už pěkných pár lidí ztratilo, sice projíždějící cizinci, ale nikoho z nich nikdo nepostrádal, ani se žádnou zvláštní náhodou nenašel kousek těla. No taky nejsme v kriminálce Nevadská poušť nebo Sběratelích kostí. Chlapík, co hledá ztracenou manželku, je podezřelý nejen ožungrům v hospodě, ale i místním šerifům. Hrdina tedy ztracenou manželku hledá sám a na to, že má jinak civilní povolání, je pozoruhodné, jak snadno doluje z paměti stopařské schopnosti a předvádí výtečnou kondici. Jo jo, co se v skautu naučíš, po překročení hranice středního věku v Nevadské poušti najdeš. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Návod, ako z ho*na upliesť dlhánsky a čertovsky ostro plieskajúci bič. Tucet hercov na čele s mierne vyhasnutou, ale s plným nasadením hrajúcou hviezdou, zopár áut a jeden zaprášený zapadákov kdesi na americkom stredozápade. K tomu zručne napísaný scenár o obyčajnom chlapíkovi v neobyčajnej sračke a jeden šikovný režisér, ktorý z toho vydoluje toľko napätia, že keď som to voľakedy videl v kine, skoro som si obhrýzol nechty až po lakte. Po rokoch som na to znovu mrkol v TV a čakal som, že už to bude vypáchnuté. Ani náhodou. Stále to perfektne funguje. 70. roky mali Duel, 80. roky prišli so Stopárom a roky deväťdesiate uzavreli túto napínavú automobilovo-púštnu trilógiu Únosom. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý thriller s Kurtom Russellom v hlavnej úlohe. Má dosť dobrý príbeh o manželskom páre, ktorému sa počas spoločnej cesty púšťou pokazí auto a tak prijmú pomoc náhodného kamionistu, aby manželku zaviezol k najbližšiemu odpočívadlu. Lenže muž ju na odpočívadle nenájde a dokonca kamionista predstiera, že ich nikdy nevidel a tak sa snaží zistiť pravdu. A čoskoro sa dozvie, že sa jedná o únos, pričom únoscovia chcú výkupné a tak musí urobiť všetko preto, aby svoju ženu zachránil. Spracovanie je na tom dobre, síce by som ocenil nejakú výnimočnosť v akomkoľvek ohľade, skôr som mal po celý čas pocit, že tu vôbec nikto nemal vyššie ambície, než splnenie žánrového štandardu, ale ani v tomto prevedení to nesklame. Už od začiatku som mal z toho celkom dobré pocity a tie mi zostali až do konca, dej je po celý čas dostatočne zaujímavý a dá sa tešiť na to, čo príde ďalej, navyše má slušnú dynamiku, takže som sa ani na okamih nenudil a hlavne v záverečnej časti ponúkne aj pár ešte trochu lepších sekvencií, takže sa to pomerne vydarilo. Čo sa týka akcie, určite ma mrzí, že tento film nemá vôbec nič spoločného s plnohodnotným akčným žánrom, pričom priestor tu preto bol, neustále sa drží len v medziach thrilleru, ale inak som celkom spokojný. Nájde sa tu pár slušných naháňačiek a pár krátkych doplnkových akcií, pričom je to dobre natočené a miestami aj trochu napínavé, takže v rámci svojej kategórie si nemôžem moc sťažovať. Herecké obsadenie je na tom dobre, Kurt Russell tu podáva až prekvapivo civilný výkon, ale bavil ma, nesklame ani postava manželky a síce by to chcelo aspoň jedného skutočného záporáka, ktorý si vie aj získať rešpekt, ale aj títo sú celkom obstojní. Réžia a technická stránka sú celkom dobré, vizuálna stránka je v poriadku, sadlo mi prostredie a občas trochu funguje aj napätie, pre potreby filmu to stačí. Keby bol Únos viac ladený akčným žánrom, dal by som aj lepšie hodnotenie, ale aj tak u mňa rozhodne prevládajú kladné pocity, bavilo ma to, slušný thriller na jedno, dve pozretia. 67% ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Že je celá pointa filmu neoriginální a divná, to bych ještě bral. Přece jenom jde o film, kde se dá leccos přehnat. Ale tradiční závěrečné zvrhnutí z průměru až téměř k odpadu, to je snad v amerických filmových školách předmět číslo jedna. Prostě Únos si frčí vesele okolo svých tří hvězdiček bez jakýchkoliv problémů a najednou bum, facka jak prase, a jsme už jenom na jedné hvězdě. Tím pádem je výsledek neoslnivý. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Jeff Taylor (Kurt Russell) a Amy Taylor (Kathleen Quinlan) projíždějí krajinou, ale kvůli závadě na automobilu musí zastavit. Podaří se jim stopnout kamion a Amy se nechává odvézt k nejbližšímu telefonu, aby zavolala odtahovou službu. Mezitím se Jeffovi podaří jejich Jeep Grand Cherokee rozjet, ale po jeho ženě jako by se slehla zem... V téhle době o sebe při automobilových honičkách ještě skřípaly plechy a skladatel Basil Poledouris odvedl také svoji práci. Nechybí kvalitní záporaci J. T. Walsh a M.C. Gainey. Jonathan Mostow pouze nerežíroval, ale stojí také za příběhem a scénářem. Sven-Ole Thorsen v titulcích uvedený jako Sven-Ole Thorson dělal na filmu jako kaskdér. HODNOCENÍ 70% ()

Galerie (42)

Zajímavosti (9)

  • Auto, které ve filmu vlastní a řídí Jeff Talor (Kurt Russell), je Jeep Grand Cherokee (1996). (kostak)
  • Jeffové (Kurt Russell) červené auto má poznávaciu značku Massachusetts 365 QUH. (ČSFD)
  • Videohra, ktorú hrá Redov (J.T. Walsh) syn, ktorého hrá Vincent Berry, je "Ultimate Doom". (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama