Reklama

Reklama

Rok Draka

  • USA Year of the Dragon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve válce s čínskou mafií není dobré zůstat sám... Policejní kapitán Stanley White (Mickey Rourke) patří mezi nejzkušenější a nejspolehlivější newyorské muže zákona. V době, kdy je jmenován policejním velitelem pro Čínskou čtvrť, dojde v Brooklynu k vraždě starosty Čínské čtvrti Wonga. V tamní mafii převezme moc Wongův ambiciózní zeť Joey Tai (John Lone). Ten navenek vystupuje jako lidumilný ochránce chudých čínsko-amerických rodin, avšak ve skutečnosti obchoduje s heroinem. Je to on, kdo dal Wonga odstranit. White, původem Polák, je bývalým vojákem z vietnamské války. Vrátil se z ní s fanatickou snahou o obranu Ameriky a s bezbřehou nenávistí proti všem Asiatům. Zavedení pořádku v Čínské čtvrti se pro něj stává osobní věcí. Navzdory varování svých nadřízených White poruší dohodu mezi newyorskou policií a čínskou mafií. Pustí se do boje nejen s pouličními gangy, ale i se samotným Taiem. Jeho hlavní zbraní je přitom sveřepá zarputilost, se kterou je schopný jít za cílem i přes mrtvoly. A těch v této válce nebude málo… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Chýb by sa v scenári našlo pomerne dosť; Stanley sa zaoberá hneď dvoma ženami, pričom jedna by stačila. Nevieme potom, čo si máme o ňom myslieť, pričom ako playboy nepôsobí. Podobne je to aj s hlavným antagonistom. Niekedy sa chová ako najväčší hajzel na svete, inokedy prejavuje ľútosť a máme dojem, akoby Cimino chcel, aby sme ho považovali za sympaťáka. Režisér občas nevie, kedy prestrihnúť na ďalšiu scénu a do dvoch hodín by sa tento dej určite zmestil. Ale je tu tá osemdesiatková krimi atmosféra, ktorú máme my pamätníci tak nesmierne radi a Rok draka si budeme niektorí dávať ako kombo spoločne s Čiernym dažďom po večeroch, kedy budeme mať tú správnu náladu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„A great man is one who in manhood still keeps the heart of a child.“ Rourke v podobné roli jako v Parkerově Angel Heart. Šovinistický, rasistický sobec, kolem kterého umírají lidé, jen ubylo kostelů, větráků a muřích noh a z horoucích pekel se zlo přesunulo na zemský povrch směrem na východ.. Cimino tradičně vláčný, místy patřičně brutální a se zaujetím v etnických obřadech a slavnostech. Poctivá osmdesátková krimi a vůbec první role bouchačky Desert Eagle na filmovém plátně. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Cynický polda ve světě s vlastními zákony. Michael Cimino pět let po umělecké smrti přeci jenom přišel s novou látkou. Poté, co byly jeho projekty po komerční katastrofě v podobě Nebeské brány zrušeny nebo on nahrazen jinými tvůrci, vzniknul thriller, kterak veterán z války ve Vietnamu s hlubokou nenávistí vůči Asiatům vyšetřuje vraždu a narůstající napětí právě v newyorské Čínské čtvrti. Od začátku jsem měl problém s několika postavami, o sympatiích se dá hovořit jen velmi vlažně, s vyhraněným egoistou v čele. Jeho vyšetřovací metody jsou problematické, jeho chování (i v soukromí) otravné. Neříkám ovšem, že by byl Mickey Rourke špatný. Ale jeho postava zlomeného poldy mi vadila. Potěší atmosféra Čínské čtvrti, která dýchá životem i místními pravidly, která udávají rodinné klany a triády, potěší několik velmi solidně natočených přestřelek a násilných scén. Naopak řada dialogů je výrazně delších, než bych si představoval, řada scén je nudných a nevýrazných. Celkově žádné překvapení, nic navíc. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Year of the Dragon má jednu jedinú chybu. A tou sú posledné dve minúty. Okrem nich sa jedná o fantastický neo noir. Je vidno, že Cimino a Stone zamýšľali spraviť riadnu rezanicu. Hlavný hrdina má síce prívlastok pozitívny ale je to v zásade strašný retard. Túži nasrať všetkých. Aj tých, čo mu môžu pomôcť. Šliape na kurie oká ľuďom, ktorým by sa mal vyhýbať a zneužíva dobrotu a morálnu čistotu, tých pár ľudí, čo sú mu blízky a chcú pri ňom stáť. Jeho nevyriešené psychické traumy z Vietnamu tu ale majú opodstatnenie. Ako vojak proti systému bojuje proti triádam o ktorých existencií nikto nevie, alebo nechce vedieť. Rourke vo fantastickej úlohe. Sadla mu rovnako ako tá z Angel Heart. Rok draka je špinavý, vizuálny uhrančivý, surový, krvavý a žánrovo vyšperkovaný. Každý jedna scéna, postava, situácia má úvod, jadro, záver. Neustále sa tam niečo deje a dejové zvraty vychádzajú z logickej kauzálnosti a zvysoka kašľú na happyend. Ako vravím, nebyť posledných dvoch minút jednalo by sa o bezchybný film. Aspoň pre mňa. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Ciminova poctivá režie a vynikající Stoneův scénář, který rozrývá dění za oponou čínské čtvrti. Spousta výborných nápadů (manželka, přestřelka na mostě) a žádné servítky. Pomalejší tempo trochu zamrzí, mohla to být prvotřídní záležitost. Takhle je to jenom hodně fajn žánrovka s mladým (ještě nezpustlým) Mickey Rourkem. V týhle zemi lidi nemají paměť. Nikdo si nic nepamatuje. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (21)

  • Jako služební zbraň používá Stanley White (Mickey Rourke) Colt Detective Special 1st Generation - .38special. Proti vrahům a v konečné přestřelce použije zbraň Magnum Research Desert Eagle Mark I - .357 Magnum. (HectorHagman)

Reklama

Reklama