Reklama

Reklama

Rok Draka

  • USA Year of the Dragon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve válce s čínskou mafií není dobré zůstat sám... Policejní kapitán Stanley White (Mickey Rourke) patří mezi nejzkušenější a nejspolehlivější newyorské muže zákona. V době, kdy je jmenován policejním velitelem pro Čínskou čtvrť, dojde v Brooklynu k vraždě starosty Čínské čtvrti Wonga. V tamní mafii převezme moc Wongův ambiciózní zeť Joey Tai (John Lone). Ten navenek vystupuje jako lidumilný ochránce chudých čínsko-amerických rodin, avšak ve skutečnosti obchoduje s heroinem. Je to on, kdo dal Wonga odstranit. White, původem Polák, je bývalým vojákem z vietnamské války. Vrátil se z ní s fanatickou snahou o obranu Ameriky a s bezbřehou nenávistí proti všem Asiatům. Zavedení pořádku v Čínské čtvrti se pro něj stává osobní věcí. Navzdory varování svých nadřízených White poruší dohodu mezi newyorskou policií a čínskou mafií. Pustí se do boje nejen s pouličními gangy, ale i se samotným Taiem. Jeho hlavní zbraní je přitom sveřepá zarputilost, se kterou je schopný jít za cílem i přes mrtvoly. A těch v této válce nebude málo… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Čínská čtvrť na expert herní mód. Nekompromisní, drsná hard-boiled kriminálka, v níž Mickey Rourke coby nově nasazený policejní kapitán v newyorském Chinatownu dělá pořádek mezi místní mafií a násilnickými gangy, nabízí to nejkoncentrovanější z Michaela Cimina a velmi strhující a stylizovanou podívanou, která musí bodnout každému fanouškovi tohoto žánru. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Rourke výtečně!!! Ach Mickey, proč se proboha nedržel víc takovýchto žánrů? Rok Draka má sice první polovinu pomalejší tempo, jenže ono výrazně naznačuje, že když si někdo zahrává s čínskou mafií, tak druhá půlka filmu musí být zákonitě suprovej masakr... Přesně tak se stalo. Velký zvířata začali pomalu vymírat, kolegové Stanleyho taktéž. Zašlo to tak daleko, že se vraždili i členové rodin. Prostě taková kmotrovina až to bolí. Samolibej, nafoukanej narcis Mickey si za tento kousek zaslouží macatý čtyři hvězdy! 80% ()

Reklama

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Kapitán Stanley White je v podání Mickeyho Rourkea typicky drsný vyšetřovatel. V čem film dle mého názoru vyniká je nevlídná a nepřátelská atmosféra čínské čtvrti. Ta vzniká právě vykreslením na dostatečné stopáži snímku a proto bych těch 134 minut rozhodně neviděl jako negativum. Zaujme i do krajnosti dovedená koncepce, že za Stanleyho to "schytávají" všichni kolem něj, zatímco on je takřka "neprůstřelný". ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Řekl bych poněkud podhodnocený film a pro mě velmi příjemné překvapení. U spousty filmů mám poblém s logikou odvíjejícího se děje, s motivací postav a žánrovým balastem, který by v tomto případě znamenal bláznivé akční orgie a nadměrnou brutalitu. Ne, že by se ve filmu nevyskytovala akce, prudké přestřelky, rvačky a vůbec násilí nejrůznějšího druhu, ale je dávkované přesně tak, jak myslím, že by mělo v daném prostředí a v dané situaci fungovat. Mickey Rourke se do role zarputilého nekompromisního policisty typově dokonale hodí a jeho postava je podobná Genu Hackmanovi ve Francouzské spojce. Všechny postavy jednají více méně tak, jak jim přikazují okolnosti a jejich cíle a jak bych se asi v jejich situaci choval já. Vzhledem k zasazení do čínské čtvrti je to i poněkud exotická podívaná, ale určitě ne samoúčelná. Celkový dojem: 80 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Cynický polda ve světě s vlastními zákony. Michael Cimino pět let po umělecké smrti přeci jenom přišel s novou látkou. Poté, co byly jeho projekty po komerční katastrofě v podobě Nebeské brány zrušeny nebo on nahrazen jinými tvůrci, vzniknul thriller, kterak veterán z války ve Vietnamu s hlubokou nenávistí vůči Asiatům vyšetřuje vraždu a narůstající napětí právě v newyorské Čínské čtvrti. Od začátku jsem měl problém s několika postavami, o sympatiích se dá hovořit jen velmi vlažně, s vyhraněným egoistou v čele. Jeho vyšetřovací metody jsou problematické, jeho chování (i v soukromí) otravné. Neříkám ovšem, že by byl Mickey Rourke špatný. Ale jeho postava zlomeného poldy mi vadila. Potěší atmosféra Čínské čtvrti, která dýchá životem i místními pravidly, která udávají rodinné klany a triády, potěší několik velmi solidně natočených přestřelek a násilných scén. Naopak řada dialogů je výrazně delších, než bych si představoval, řada scén je nudných a nevýrazných. Celkově žádné překvapení, nic navíc. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (21)

  • Když se Stenly (Mickey Rourke) po provalené nevěře hadá doma se ženou v kuchyni, je možné zpozorovat ve skle ve dveřích odraz muže držícího ve vzduchu mikrofon. (J.A.K.)
  • Oliver Stone za prácu na scenári dostal minimálny plat, pretože mu bolo sľúbené, že producent Dino De Laurentiis mu zafinancuje jeho projekt Čata (1986). Ten si to však potom rozmyslel a Stone musel hľadať financovanie inde. Je to ironické, nakoľko Čata vyhrala Oscara a zarobila vyše 135 miliónov amerických dolárov, zatiaľ čo tento film bol komerčný neúspech. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno