Reklama

Reklama

Rok Draka

  • USA Year of the Dragon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve válce s čínskou mafií není dobré zůstat sám... Policejní kapitán Stanley White (Mickey Rourke) patří mezi nejzkušenější a nejspolehlivější newyorské muže zákona. V době, kdy je jmenován policejním velitelem pro Čínskou čtvrť, dojde v Brooklynu k vraždě starosty Čínské čtvrti Wonga. V tamní mafii převezme moc Wongův ambiciózní zeť Joey Tai (John Lone). Ten navenek vystupuje jako lidumilný ochránce chudých čínsko-amerických rodin, avšak ve skutečnosti obchoduje s heroinem. Je to on, kdo dal Wonga odstranit. White, původem Polák, je bývalým vojákem z vietnamské války. Vrátil se z ní s fanatickou snahou o obranu Ameriky a s bezbřehou nenávistí proti všem Asiatům. Zavedení pořádku v Čínské čtvrti se pro něj stává osobní věcí. Navzdory varování svých nadřízených White poruší dohodu mezi newyorskou policií a čínskou mafií. Pustí se do boje nejen s pouličními gangy, ale i se samotným Taiem. Jeho hlavní zbraní je přitom sveřepá zarputilost, se kterou je schopný jít za cílem i přes mrtvoly. A těch v této válce nebude málo… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Martin741 

všechny recenze uživatele

No, takze rozhodne nezdielam nadsenie miestnych 4 hviezdickovych mentalov ohladom tohoto "super genialneho" filmu. Reziser Michael Cimino sa spamataval asi 5 rokov z neuspechu Heaven´s Gate, a roku 1985 prisiel dalsi prepadak, a to Year of the Dragon. Mickey Rourke nevie hrat, dejova linia je umela az strach a akcne sceny, brutalita a drsne vyjavy su pomaly az samoucelne. Ne, ne, Cimino sa ZaplatKali nikdy nepriblizil velikanom svetoveho filmu /John Ford, Howard Hawks, William Wyler/, a ja tvrdim, ze som tomu rad. 20 % ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Cimino se čtyři roky zotavoval z komerční katastrofy a diváckého nepřijetí ambiciózni ´Nebeské brány´, aby pak opět přišel s tím, za co ho mám tak rád – za kus poctivé filmařiny, s „ciminovsky“ precizní výpravou, kde Čínská čtvrť se stovkami komparzistů pulzuje životem stejně uvěřitelně, jako je zde zobrazené explicitní násilí pouličních gangů, kde se rozstřílenými těly a jednou uříznutou hlavou nešetří. Mickey Rourke coby prošedivělý nekompromisní komisař Stanley White je perfektní a kašlu na dobové kritiky, které právě této postavě vyčítaly otevřený neskrývaný rasismus, způsobený traumatem z vojenské služby ve válce ve Vietnamu a následně tak neprávem podsouvaly Ciminovi nesnášenlivost k menšinám v americké společnosti. Možná i proto film tak nějak prošuměl bez větší divácké odezvy v kinech, Cimino zahořkl a k naší divácké smůle je tak ´Rok Draka´ jeho poslední velký film. (- sledována blu-ray projekce). ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Za možnost vidět podobný film bych v osmdesátkách dal život. 1) Dnes už ne._____ 2) Líbili se mi pěkný 33letý Hongkongčan John Leone (nový výkonný šéf Triády) a samozřejmě charismatický rovněž 33letý Mickey Rourke (policejní velitel pro Čínskou čtvrť White)._____ 3) Oceňuji realistický konec. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Cynický polda ve světě s vlastními zákony. Michael Cimino pět let po umělecké smrti přeci jenom přišel s novou látkou. Poté, co byly jeho projekty po komerční katastrofě v podobě Nebeské brány zrušeny nebo on nahrazen jinými tvůrci, vzniknul thriller, kterak veterán z války ve Vietnamu s hlubokou nenávistí vůči Asiatům vyšetřuje vraždu a narůstající napětí právě v newyorské Čínské čtvrti. Od začátku jsem měl problém s několika postavami, o sympatiích se dá hovořit jen velmi vlažně, s vyhraněným egoistou v čele. Jeho vyšetřovací metody jsou problematické, jeho chování (i v soukromí) otravné. Neříkám ovšem, že by byl Mickey Rourke špatný. Ale jeho postava zlomeného poldy mi vadila. Potěší atmosféra Čínské čtvrti, která dýchá životem i místními pravidly, která udávají rodinné klany a triády, potěší několik velmi solidně natočených přestřelek a násilných scén. Naopak řada dialogů je výrazně delších, než bych si představoval, řada scén je nudných a nevýrazných. Celkově žádné překvapení, nic navíc. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Drsná nekompromisní kriminálka -z vizuelně vděčného prostředí čínské čtvrti- u které vážně nevěřím v přítomnost kdovíjak kvalitní předlohy. Co ale bez debat funguje je scénář Olivera Stonea, jak správně nahláškovaný, tak hlavně dávající hloubku Rourkeho charakteru (rozhodně víc než jen jednorozměrný rasistický polda).  A režie to už je kapitola sama pro sebe. I v akčním žánru se Ciminův opulentně velikášský styl nezapře, všechny ty davové scény jsou dechberoucí. Velká škoda, že si tak osobně bral každou kritiku a nenatočil toho víc. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (21)

  • Cimino a Stone trávili veľa času v Chinatowne so skutočnými čínskymi gangmi, ako napríklad Ghost Shadows. (Real Tom Hardy)
  • Producent Dino De Laurentiis sľúbil Ciminovi, že ak sa zmestí do rozpočtu a splní časový plán, daruje mu Mercedes, na ktorom jazdila postava Joeyho Taia (John Lone). Cimino síce meškal 4 dni, no rozpočet neprekročil a Mercedes nakoniec dostal. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama