Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Barton Fink je dobrý film, i když mnohým zanechá v hlavě spoustu nezodpovězených otázek. Prvních zhruba hodinka je ale poměrně nudná a září v ní hlavně skvělý John Goodman. Pak se příběh překroutí a i když se následující situace mohou zdát moc nastavované, vše přihrává do ruky Torturrovi a jeho vyjádření člověka na dně. Pro mě slabé čtyři hvězdy. ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Coenovka jak vysita, panoptikum ruznych zabavnych figurek(majitel filmoveho studia, Chet, Barton, Charlie), ktere jsou hezky vykresleny do detailu - coz je devizou Coenovcu. Film me bavil ale s blizicim se koncem jsem se zacal ztracet a ztracet ...film skoncil a ve me zustalo spousta nezodpovezenych otazek. Musi se nechat ze je tam paradni vyprava a exelentni herecke vykony + Lynchovský konec 75% ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Zrejme je to film, ktorý sa s odstupom času a potom čo sa v hlave rozleží dostáva do iného svetla. No ja preferujem filmy, ktoré sa mi páčia hneď pri sledovaní a nie až po nejakom intelektuálnom rozbore a výklade mnohých symbolov a náznakov. Tento film ma jednoducho nezasiahol. Tie dve hviezdy sú za hercov, ktorý si svoje postavy zahrali s chuťou. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je mladý, je seriózní, je dramatik a dostal scénáristickou nabídku z Hollywoodu. Jenže sedí v zapadlém hotelu, sleduje odchlipující se zažloutlé tapety, trýzní se vedrem, samotou a trápí se nad prázdným papírem v psacím stroji. Ještěže je tu bodrý obtloustlý soused, se kterým se spřátelí. Joel a Ethan Coenovi jsou pověstní tím, že diváka potěší jízlivým gagem a vzápětí přimrazí do sedačky nějakou solidně násilnou scénou. Vesměs jejich filmy působí mimo jiné coby morality, kdy zlo v nich bývá víceméně pokaždé potrestáno. Jenže postavami napáchané škody jsou krvavé a kruté, takže to diváka ani moc neuspokojí. Pamatuje si spíš nevypočitatelné momenty, vybroušený styl a černý humor. U Coenů to mám poměrně jednoznačné: buď mě docela dost nadchnou, nebo naopak zklamou. Tohle je bohužel spíš druhý případ. Ještě před polovinou mě totiž tenhle příběh tak nějak přestal zajímat. A to pak nemůže dopadnout dobře. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si opět vyplnil mezírku ve filmografii Coenovic bratrů tímto pozoruhodným ale bohužel pro mě zcela nezajímavým a nudným filmem. Nemůžu filmu upřít výbornou výpravu ani skvělé herecké výkony v čele s Johnem Turturrem a jeho bizarním účesem ale neskutečně jsem se nudil a kvůli tomu film řadím k nejslabším Coenovkám, kterých je naštěstí minimum. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (25)

  • Ve filmu je několik odkazů poukazujících na to, že hotel Earle je ve skutečnosti peklo: Když se recepční hraný Buscemim poprvé objeví ve filmu, vychází odkudsi ze sklepa a otvírá přitom poklop, jakoby se vracel z podzemí. Během Bartonovy cesty výtahem můžeme slyšet slovo "6" celkem třikrát. (MrCreosote)
  • Během psaní scénáře k Millerově křižovatce utrpěli bratři Coenové - stejně jako Barton Fink - tvůrčí blok. A rozhodli se o tom natočit film. (MrCreosote)
  • Podle slov bratrů Coenů byl hlavní inspirací pro Bartona Finka Polanského Nájemník, jenž se také odehrává převážně v jednom bytě. (MrCreosote)

Reklama

Reklama