Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (560)

Sawy 

všechny recenze uživatele

Zatím jednoznačně to nejlepší,co jsem od Coenů viděl.Vlastně ani nevím,čím mě tenhle film tak strašně zaujal,ale jednoduše se zařadil k mým absolutně největším srdcovkám.Geniální George Clooney tady předvádí dost možná svůj nejlepší herecký výkon,Turturro a Blake Nelson mu zdatně sekundují a John Goodman je jako vždy parádní.Skupina Blátošlapů je prostě super.95 % ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bratři Coenovi vždycky dokázali překvapit neobvykle vážnými filmy, ale přesto plnými černého humoru, což se v jejich provedení spolu s výbornou atmosférou a chvílemi až komickým průběhem většinou vyplatilo. Stejně tomu tak je i u filmu Bratříčku, kde jsi. Tři vězni na řetězech se ze vteřiny na vteřinu rozhodnou utéct z jejich vězení, odhodí krumpáče a rozhodnou se zdrhnout směr kukuřičné pole. Co je nakonec během jejich cesty za svobodou potká, nechá nejednomu divákovi rozum stát, ale fakt je, že jsem se skvěle bavil a to režisérům, producentům a spisovatelům bratrům Coenovým upřít nemohu. Nebýt tak trochu zbytečného konce, stal by se tento film pro mě rázem jednou z nejlepších komedií co jsem měl možnost vidět. Ale i tak je to velice vtipná a zajímavá podívaná, která minimálně za shlédnutí stojí. --- Ještě že tvoje máma nepřežila porod, jinak by umřela hanbou. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Zemitý country film a velice svérázná verze Homérovy Odyssey. Měl jsem trochu obavu, že hlavním magnetem bude George Clooney a zbylí budou jen do počtu. Omyl. Minimálně každý z hlavní trojky je dokonalý originál a každý má svůj příběh. George Clooney, John Turturro a Tim Blake Nelson jsou zde prostě velcí kolíci a sympaťáci. Coenovi bratři jsou renomovaní tvůrci, o tom není žádná řeč. A jejich ujetý humor je výtečný. Bezejmenný černošský stařík, gangster střílející krávy samopalem, chlapec, strážící svůj dům, zlotřilý prodavač biblí a další svérázné postavy tohoto panoptika potvzují naprosto dokonalý zážitek. A navíc jsem velký ctitel country. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Tento filmový skvost se bez pochyby zařadil mezi top světové filmy v žánru komedie, roadmovie, hudební. Ustřední trojice na útěku z vězení ve státě Mississipy, za hledáním uloženého pokladu a sebepoznáním, naráží na své strastiplné cestě nejen na přísné policejní hochy, kteří jsou jim neustále v patách, ale také různé, prostodivné postavičky a rituály, které tento příběh utváří k dokonalosti. Zapojení a dokreslení bluegrassových kytar a zpěvů do příběhu, v čele se skvělou interpretkou Allison Krauss dělá z tohoto příběhu nejen skvělou podívanou, ale také opravdový hudební zážitek. Díky pánům Coenům za jejich filmografii. Jen tak dále. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Ďalšia nominácia pre kameramana Rogera Deakinsa, a to opätovne zaznamenávam, keď už nič iné, alebo obsadenie televíznej hereckej super - hviezdy zo seriálu Pohotovosť, Georgea Clooneyho, vnímam, ako pozitívny aspekt osobnosti, ktorá sa vtedy rozvážne rozbiehala v rámci profesionálnej kariéry na vzostupe, čiže tento film bol jeho „odrazový mostík” . Tak kamera, herec ma určite zaujali, isto spomeniem aj Johna a Tima, ktorí mu vkusne asistujú, i s útekom, alebo so spievaním si na úteku. Oni de-facto nemali na výber, boli pripútaní, narozprával im rozprávky o poklade, a to len preto, aby s ním zdrhli. Vo filme skúseného rozprávača Joela Coena sa toho deje v podstate dosť, už som spomínal, že tí traja „vagabundi” vzali nohy na plecia, stretávajú namysleného gangstera, černošského gitaristu, spolu naspievajú veľký hit, v pätách majú chlpatých, či trebárs ešte rasistickú organizáciu Ku-klux-klan, ku ktorým sa pripletú úplnou náhodou, i voľby sú predo dvermi... Hlavná postava Everett má taktiež ženu aj dcérky, ktoré si o ňom napočúvali, že ho zrazil vlak... Tento uvoľnený snímok sa stáva pre mňa na jednej strane - vkusný, ústretový, ale na strane druhej - trochu neprehľadný, s niekoľkými zbytočnými scénami, a občas chaotickým strihom. Vidieť troch chlapíkov na pódiu excelentne spievať, určite stojí za to, ak jeden z nich, je nik iný, ako „mladý” Clooney + by som pripočítal dvorného kameramana Deakinsa, ktorý si vychutnáva túto road-movie, ako i postavy obsiahnuté vo filme. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • Přestože je snímek natočen na filmový materiál, jde o první hollywoodský film, který prošel kompletním digitálním color gradingem. Natáčelo se na 35mm filmovou surovinu, následně byl ale materiál digitálně naskenován, kde prošel barevnými korekcemi, a nakonec byl znovu nahrán na 35mm film a vyslán na filmových kotoučích do kin. Několik let na to se color grading stal ve filmovém světě naprostou samozřejmostí. (KlárkaS)
  • Nejznámější píseň „I Am a Man of Constant Sorrow“ byla poprvé vydána v roce 1913 nevidomým Richardem Burnettem. Později ji nazpíval mezi jinými také Bob Dylan, Jerry Garcia nebo The Stanley Brothers. (Tygrys)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama