Reklama

Reklama

VOD (1)

Splašený vlak se řítí rychlostí 100 mil za hodinu a vám budou vstávat vlasy hrůzou! Uvidíte jedinečné, na Oscara nominované výkony Jona Voighta a Erica Robertse. Akce, napětí a nečekané vyvrcholení na vás čeká v thrilleru Splašený vlak. Manny (Jon Voight) - drsný trestanec v odlehlé věznici na Aljašce - podnikne se svým spoluvězněm Buckem (Eric Roberts) odvážný útěk. Dostanou se do nákladního vlaku a plnou parou míří za svobodou. Jenže strojvůdce uprostřed jízdy zemře na srdeční příhodu a muži zůstanou sami ve vlaku blížícím se šílenou rychlostí k jisté katastrofě. Pak ale objeví třetího pasažéra, krásnou železničářku (Rebecca De Mornay), která je stejně tak zoufalá - jako rozhodnutá přežít - jako oni! (MGM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Přečtete si komentář kolegy spable, zamyslete se, a v žádném případě si ten film nepouštějte v dabingu, o kterém píše. Voight nadabovaný stále vytíženějším Petrem Olivou (kdeže jsou parádní časy jeho Bodieho) by snad ještě ušel, Pavel Rýnský v roli ředitele věznice, Libor Terš ve většině menších rolí (vypraveč, dvě třetiny hlasů ve vysílačkách mluví také on, pak dva tři lidi fyzicky na plátně přítomné) a hlavně Tůma nebo spíš Mahdal v roli Erica Robertse - to je smutný pohřební pochod někdejšího skvostu naší kinematografie. Zvolte si jiný, nebo raději anglický zvuk. Protože právě pro otřesný zážitek z dabingu plného patetických plků (od části, kdy se sejdou v lokomotivě s Rebeccou de Mornay) nemůžu jít s hodnocením výše, a film považuju za průměrný až lehce podprůměrný. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Když před pár dny běžela v rádiu písnička Runaway Train od Soul Asylum, říkal jsem si, jak by bylo vhod, kdybych si zopakoval dobrodružný film toho stejného jména. Film, při jehož sledování budete bytostně cítit všechny ty omrzliny a železem drcené prsty, přeměňuje běžnou premisu o útěku z vězení v originální „survival movie“ se splašeným obrněným vlakem a pamětihodným maniakálním hereckým výkonem Jona Voighta v hlavní roli. Eric Roberts a Rebecca De Mornay mu zde jen zdatně sekundují. S netradiční režií schopného Andreje Končalovského a původním scénářem od Akiry Kurosawy tento snímek působí v produkci studia Cannon Films jako zjevení. Stylová a mrazivá akce, která zalézá pod nehty. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Spojené státy Americké, osmdesátá léta dvacátého století. V té době zde vznikalo spoustu akčních filmů a různých thrillerů, které by se daly co se týče úrovně rozdělit do tří skupin. První skupinou jsou naprosté braky, které okamžitě zapadly v propadlišti filmových dějin. Druhé jsou filmy, které u nás před lety kolovaly na videokazetách a které jsou až na výjimky populární spíše ze zcela nostalgických důvodů. A třetí skupinou jsou skutečné perly žánru, některé se staly klasikou a na některé se neprávem zapomnělo. A právě do této kategorie patří "Splašený vlak". Drsný thriller (místy brutálnější než Tarantino !!!) s naprosto perfektním scénářem (no taky když ho napsal Akira Kurosawa), režií a hereckými výkony. Jon Voight v roli ultradrsana Mannyho je naprosto famózní a sekundují mu také vynikající Eric Roberts ve své nejlepší roli (a jediné oscarové nominaci) a tehdy začínající Rebecca De Mornay, která nebyla v těch černých vlasech téměř k poznání. První půlhodina je celkem tuctová, ale pak se film pořádně rozjede a ke konci Vás nenechá vydechnout. Andrej Končalovskij pořádně zatlačil na pilu a natočil svůj možná nejlepší film. Takže pokud jste tento film ještě neviděli, sežeňte si ho. Budete mít pořádný napínavý zážitek. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý analógový drsný chlapský film. Už úvod v base a následný útek z nej má parádnu atmosféru. Drsnými xichtami a to aj skutočných exväzňov (Bunker, debutujúci Trejo) sa to tu len hemží. Filmu ale dominuje za žiadnu cenu nezlomný Jon Voight, ktorý síce po rokoch na samotke už nemá ďaleko k divej zveri, ale stále si udržiava určitú ľudskosť. Parťákom proti Voightovej vôli tu je ešte neskutočne snaživý a skvelý Roberts v tej jeho vtedajšej škatuľke, keď balancoval medzi frajerom a zbabelcom. No a ako bonbónik, aby to nebola čisto pánska jazda tu je dobrosrdečná Rebecca De Mornayová, ktorá v zlomovej chvíli dokáže vzbudiť medzi drsnými chlapmi trochu emócii. Čo sa týka akcie, tak tu je len jedna menšia zrážka dvoch vlakov (ale stále je to stokrát pôsobivejšie ako digivýbuchy galalxií), ale napriek tomu si film po celý čas udržuje napínavú atmosféru a spolu s postavami cítite na každom kroku nebezpečie a strašnú zimu. Finále je riadne horkosladké. Voightov hrdina našiel svoje vykúpenie a pomstu zároveň. Proste starý dobrý film pre chlapov. 8/10. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se nadmíru vyvedlo. Hlavní postavy máte střídavě rádi, střídavě je nesnášíte (ano, mluvím hlavně o zabijáku Johnu Voightovi). Než na akci se film soustředí na psychologii postav Mannyho, Bucka a ředitele věznice. Zimu jsem cítil až v obýváku, zoufalství uprchlíků až v krku a nenávist mezi Mannym a ředitelem ve svém srdci. Takové filmy už se prostě dnes netočí. Bohužel. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (29)

  • Jon Voight si nechal upravit nos, aby byl jeho výraz dostatěčně „vinný“, nosil falešné zuby a jeho nápadem byl Mannyho knír. (ČSFD)
  • Během přípravy na roli Mannyho strávil John Voight nějaký čas s vězni ve vězení San Quentin. S některými pak udržoval léta kontakty. (džanik)
  • Vlak se skládá ze 4 čtyřnápravových diesel-elektrických lokomotiv výrobce Electro-Motive Division (EMD), patřícímu pod koncern General Motors. Lokomotivy EMD mají přeplňované dvoutaktní dieslové šestnáctiválcové motory. Starší GP7 a F7 mají motory přeplňované zastaralým Rootsovým dmychadlem, tyto lokomotivy disponují nejvyšším výkonem 1 500 koňských sil, novější GP40 má 3 000 koní a motor přeplňovaný turbodmychadlem. (tulakfelix)

Reklama

Reklama