Reklama

Reklama

Havran

Trailer

V tomto spletitém příběhu ďábelského čarodějnictví se uprostřed záblesků humoru roztáčejí kola hororu. Klasika režiséra Rogera Cormana byla inspirována gotickou básní Edgara Allana Poea. Trojici čarodějů bojujících o magickou nadvládu zde hrají Vincent Price, Peter Lorre a Boris Karloff. Dr. Erasmus Craven (Price) je mág z patnáctého století, který odešel po smrti své ženy Lenore do ústraní. Jednou v noci jej poctí svou návštěvou mluvící havran, kterým je ve skutečnosti bývalý čaroděj dr. Adolphus Bedlo (Lorre). V ptáka ho proměnil kouzelnický mistr dr. Scarabus (Karloff) za to, že se ho Bedlo odvážil napadnout. Craven vrátí Bedlovi lidskou podobu a vděčný muž mu za to prozradí, že na Scarabově hradě spatřil ženu nápadně podobnou Lenore. Oba se společně s Cravenovou dcerou a Bedlovým synem vydají na hrad, kde záhy zjistí, že na ně Lenore a Scarabus ušili boudu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

... aneb jak to bylo dál. Celé úskalí této skopičiny tkví právě v tom, že to není nic víc než prostě jen blbůstka na jedno použití, byť zábavná a nenudící. Celé to stojí pouze na Borisi Karloffovi a především Vincentu Priceovi. Právě jim může Corman hnáty líbat. Bez nich by to šlo ke dnu raz dva. Ovšem jsou tu a tak si i tato verze Havran, z kterého aby se jinak Poe v hrobě obracel, zaslouží své místo pod sluncem. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Specifický subžánr, vytvořený těmito poeovskými adaptacemi, dosahuje v HAVRANOVI určitě svého vrcholu. Ze stejnojmenné básně je pro adaptaci asi nejvíce použitelné proslulé NEVERMORE; z tohoto více než skromného základu dokázali scénárista i režisér vykřesat více než maximum. Vzniklé dílo je žánrově průsečíkové a jeho potenciální "lehkost" je tímto faktem více než relativizována. Zdá se, že specifický žánr neziskových "malodolarových filmů" je v americké kinematografii po desetiletí zdrojem nadčasových hodnot. Zdrojem, který je v mnoha ohledech plnohodnotnou alternativou hollywoodské záplavy. Zdrojem, který má stále co říci. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Prvních deset minut geniálně cituje Poea a věrně to adaptuje báseň. A pak se to samozřejmě zvrtne a celé je to jenom o tom, jak se tři filmoví velikáni a hororoví veteráni (a mladý Jack Nicholson) báječně baví... Vincent Price opět rozdává své nekonečné charisma, Peter Lorre má asi nejlepší roli (i když jako Havran je mnohem, mnohem lepší a to hlavně na začátku) a Boris Karloff... je prostě Boris Karloff. Jasně, ten příběh je fakt děsná tupost, ale jako zábava to funguje překvapivě dobře (ani já do tohohle filmu nevkládal žádné velké naděje) a závěrečný, epický geniální magic fight Price a Karloffa tomu nasadil dokonalou korunu. I když to ze začátku funguje stejně dobře, jako ostatní „vážné“ adaptace trojice Poe-Price-Corman, musíte k tomu od začátku přistupovat jako ke komedii, protože ve výsledku je to vlastně taková Komedie plná hrůz o tom, který ze tří šíleně mocných čarodějů je ten nejmocnější. Možná už neuvidím, nikdy víc, ale konečně jsem to viděl a rozhodně nelituju. Paráda, pro mě skutečně líbivá věc. 75%. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Už když se postava, kterou hraje V.Price, opakovaně praští do hlavy o teleskop, začíná být zřejmé, že nepůjde o typickou hororovou cormanovku. Parodický záměr prozradí i dialogy a vrcholem je J.Nicholson, který neustále stylově lomí rukama, případně schovává obličej do dlaní. S Poeovou básní to samozřejmě nemá společného nic, kromě několika veršů a havrana (krkavce) na hlavě jakési busty. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Vincent Price býval ohromný sympaťák, který dokázal svým charismatem prodat i sebepitomější repliku a 26-leté ucho Jack Nicholson byl .... no prostě ještě ucho, byť v jedné scéně ukáže i svoji pověstnou ďábelskou jiskru. Corman tady vehementně znásilňuje Poeovu povídku, pojal to spíše jako grotesku (duel čarodějů v závěru je ohromně zábavný a zdaleka to nejlepší na celém filmu) a rozvedl jí do úsměvné blbiny, to vše v béčkových mantinelech, které nikdy nebyl schopen opustit. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (5)

  • Během čarování používá Dr. Bedlo různé latinské citáty: Veni, vidi, vici (Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem), De mortuis nil nisi bonum (Nemluv špatně o mrtvých), Cave Canem (Pozor pes), Si vis pacem parabellum (Pokud chceš mír, připrav se na válku), Ceterum censio Carthaginem esse delendam (Mimo jiné věřím, že Kartágo musí být zničeno). (liquido26)
  • Peter Lorre a Jack Nicholson rádi při natáčení improvizovali, což rozčilovalo Borise Karloffa, který byl zvyklý pracovat přesně podle scénáře. (liquido26)
  • Jack Nicholson vždycky chválil všechny své herecké kolegy, až na jednoho - havrana. Havran prý na všechny kálel, ale obzvláště na něho. (liquido26)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama