Reklama

Reklama

Přejezd Cassandra

  • Československo Přejezd Kassandra (více)

Obsahy(1)

Skvěle obsazený katastrofický thriller plný napětí o tom, jak teroristé při přestřelce ve výzkumném ústavu rozbijí baňky s plicním morem a ukryjí se pak v mezinárodním expresu. Ten je izolován a má být odvezen do karanténního tábora... Mezinárodní zdravotnickou organizaci v Ženevě přepadnou teroristé. Postřelený strážný stačí zalarmovat ostrahu, jeden z teroristů však unikne. U druhého doktorka Stradnerová diagnostikuje vysoce nakažlivý plicní mor, kterým se nakazil v přepadené laboratoři. Pacient zanedlouho zemře. Terorista, kterému se podařilo uprchnout, se schová v transkontinentálním expresu směřujícím do Stockholmu – i on je s největší pravděpodobností nakažený. Případ vyšetřuje plukovník Mackenzie. Při kontrole seznamu pasažérů expresu zjistí, že ve vlaku se nachází též známý neurolog Jonathan Chamberlain. Plukovník se s ním zkontaktuje a pověří ho, aby zjistil, zda se terorista opravdu nachází v tomto vlaku. Jonathan se svou exmanželkou Jenny objeví teroristu ukrytého v zavazadlovém prostoru. Zdá se, že nákaza u něj už značně pokročila a protože se předtím pohyboval mezi cestujícími, u mnohých z nich se také začínají projevovat příznaky plicního moru. Situace je kritická. Mackenzie dostane příkaz odklonit vlak přes přejezd Cassandra do Polska, kde má skončit v karanténě. To by ale pro většinu postižených znamenalo smrt… (TV Prima)

(více)

Recenze (177)

misterz 

všechny recenze uživatele

Napínavé a do poslednej chvíle strhujúce, vo veľkej miere aj vďaka výborným hereckým výkonom. Nedá mi nespomenúť hlavne R. Harrisa, u ktorého určite ide o jeden z jeho najlepších hereckých výkonov vôbec. Páčilo sa mi aj to, ako snímok perfektne reflektuje dobu a zmýšľanie mocných, žiaľ na úkor tých slabších. V tomto smere bol koniec zdrcujúci, vôbec som nečakal niečo také. Záver by som však možno ešte trocha rozviedol, celkom by ma zaujímalo, ako by to bolo ďalej, ale aj bez toho ide o výbornú a nezabudnuteľnú záležitosť. Jeden z najlepších thrillerov 70. rokov. 85/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď sa to tak vezme, Prejazd Kassandra je milostná dráma o tom, ako sa vrátiť už po tretíkrát k žene vášho života. Ale nie, ide o solídny katastrofický film, ktorý bohužiaľ už dnes nefunguje vo všetkých úrovniach tak, ako by sa patrilo na nadčasové dielo. Postavy sú dobre napísané, hrajú ich skvelí herci, takže je sa na čo pozerať. Dramaturgia ale kríva, dlhší čas sa nič nedeje, pre zaplnenie stopáže sú sem umelo implantované akčnejšie scény (nemyslím tie katastrofické) a začína sa hrať na zvraty. Ani Martin Sheen nebol obsadený najšťastnejšie, respektíve jeho mladík s tajomstvom má jeden z najhoších účesov, aké som kedy na filmovom plátne videl a rozhodne to nezachránili ani jeho slnečné okuliare. Najzaujímavejšie dilemy sa riešia mimo vlak v ústredí, kde si jeden starší vojak uvedomuje, že metódy, aké musí nasledovať, nie sú príliš populárne a musia ostať medzi štyrmi stenami. Prejazd Kassandra je na rozdiel napríklad od Skleneného pekla film, ktorý mi stačilo vidieť iba raz. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Klasicky priklad filmu, ktory ma sice hviezdne obsadenie ako skvelu Sofiu oren a dobreho Burta Lancastera, ale behom casu priserne rychlo zostarol a dnes uz posobi nepatricne ale hlavne zostarnuto. Atmosfera ma ale nieco do seba a obcas sa aj napinavejsi okamih najde. No ale stale len priemer, George P. Cosmatos sa teda niajko nepredviedol : 60 % ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený, ale ne moc dobře zahraný železniční Outbreak, co se náhle změní na United 93. Jak už to v katastrofických filmech z tohoto období bývá, nechybí důraz na postavy a jejich minipříběhy, nicméně koroze času se projeví stejně jako na tom archaickém mostu od Eiffela. Že se tvůrci ani neobtěžovali skrývat měnící se lokomotivy nebo počet vagónů je jen špičkou ledovce logických děr a chyb, ale stolní světelná on-line vizualizace pro Lancastera ve velínu, to byla jiná. Kdyby ten potróblé lampas na ni místo žgryndů hodil čučku, tak by třeba zmerčil, že do Polska vedó glajze kolem Brniska.. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Železnici mám rád, fascinuje mě. Mimo jiné to, jak člověk ve vlaku nemůže ovlivnit jízdu, ale musí se podřídit vnějším činitelům a pravidlům. Z toho důvodu působí přehazování výhybek a odklánění expresu z Ženevy do Stockholmu až démonicky, stejně tak zapečeťování vagonů v Norimberku. Filmu se dá vytknout řada věcí, z faktografického hlediska třeba to, že se vlak ocitne v Polsku podezřele rychle a úplně chybí Československo (takovou botu bych čekal spíš od Američanů, ne od Němců), ale celkově působí Přejezd Kassandra velmi sympaticky. (769., 24. XI. 2012) ()

Galerie (93)

Zajímavosti (9)

  • Vojáci doprovázející vlak do Polska byli vyzbrojeni italskými samopaly zn. Beretta M12. (JohnSmith)
  • Rychlík ze Ženevy táhne elektrická lokomotiva Re 420 (Re 4/4), vyráběná v letech 1965–1985. (Robbi)
  • Snímek byl v Československu promítán během Letního filmového festivalu pracujících, ale po necelých dvou měsících z kin zmizel. Důvodem měl být průjezd vlaku z nařízení NATO přes území ČSSR do Polska, což bylo ze strany členů paktu Varšavské smlouvy nemyslitelné. (Robbi)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama