Reklama

Reklama

Tanec s vlky

  • USA Dances with Wolves (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Poručík Dunbar, těžce zraněný v bitvě s konfederační armádou, je dekorován jako hrdina a poslán na vlastní žádost do opuštěné pevnosti na západní hranici. Spřátelí se s osamělým vlkem a pokouší se navázat kontakt s poblíž žijícím kmenem Siouxů. Přízeň obezřetných indiánů si získá informací o blížícím se stádu bizonů. Jazykové problémy mu pomáhá překonat ovdovělá Zaťatá pěst, kterou jako dítě bílých osadníků Indiáni unesli. Dunbar, přejmenovaný Siouxi Tančí s vlky, začne žít v indiánské osadě. Líbí se mu jejich způsob života, v němž nachází smysl další existence. Když se chystá jeho svatba se Zaťatou pěstí, je Dunbar zajat oddílem kavalerie, který s ním zachází jako se zrádcem. Siouxové ho osvobodí a zabijí většinu vojáků, ale Dunbar raději se Zaťatou pěstí kmen opouští, aby nepřivolal pomstu kavaleristů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (868)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Tento film má na mňa podobný efekt ako Shawshank: zakaždým, keď ho znovu vidím, zdá sa mi viac a viac dokonalý. Teraz som si ho po rokoch opäť pozrel vo widescreene na DVD a chrochtal som blahom. Kevin Costner pokojne môže až do smrti točiť samých Poštárov, ale aj tak ho budem považovať za geniálneho filmára, a to práve vďaka tomuto filmu, ktorý je nielen jedným z vrcholov westernového žánru, je to aj jeden z najlepších (pretože najľudskejších) filmov vôbec a určite je to najlepší a najkrajší film o Indiánoch. Skvostné dielo. Bravúrna réžia (v tých troch hodinách niet zbytočnej jedinej minúty, skvele je kombinovaná dramatickosť a odľahčené tóny, osobné tóny s veľkofilmovou spektakulárnosťou, romantika s napätím), úchvatnáááá kamera, nezabudnuteľná hudba a vynikajúci herci (Pierre Brice odpustí, ale najsympatickejším Indiánom filmovej histórie je bez debaty Kopúci Vták v podaní Grahama Greena). Príbeh sa nevyhol istému zjednodušovaniu (belosi sú tu takmer bez výhrady svine a psychopati, takisto Pawneeovia sú iba čisté zlo), ale aj tak je to scenáristická extratrieda). ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na nadprůměrný film, ale zároveň měl obavy z délky filmu. Teď už můžu říct, že zcela zbytečně, protože jsem se nenudil ani minutku. To, co předvedl Costner jako režisér a herec v 1 osobě, bylo bravurní a je fakt, že se mu to asi už nikdy nepodaří znovu (viz Krajina střelců). Dále je tu opravdu krásná hudba, výborná kamera, dramatický, ale i romantický silný příběh a trochu smutný, avšak hezký a vcelku dojemný konec. Já nevím, ale prostě mě nenapadají výtky. 5*, bravo Kevine. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Do detailu vybroušený film. Po sestříhané verzi jsem se odhodlal i k režisérskému sestřihu, který vše ještě prohlubuje a "zaobluje hrany". Je to jednoznačně životní film Kevina Costnera, který již pravděpodobně nikdy nepřekoná a ani se o to nebude příliš snažit, což bude jedině dobře. Citlivý lidský příběh, který je opravdu moc krásný a může zaskočit pouze délkou. Škoda, že své režisérské kvality a čich na filmy Kevin následně nevyužil v něčem lepším, než je Vodní svět a Postman... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Není pochyb o tom, že Tanec s vlky je Costnerovo vrcholné dílo, co do režie (zde je až zarážející ona propast mezi Tancem s vlky a jeho dalšími filmy), tak herectví. Kevin Costner odvedl obrovský kus dobré práce, když s vyjmečným citem natočil tento 3 hodinový epos, ukazující divoký západ z úplně opačného hlediska. Zpočátku jemný, milý a přirozený, s příchodem vojáků kontrastně hořký a na konci silně emocionální - tak by se dal charakterizovat průběh. Po celou dobu je však Tanec s Vlky až nepříjemně pravdivý, protože pro indiány v době kolonizace opravdu nebylo nidke žádné místo... Přesto díky občasné zdlouhavosti/nudě se nemohu zbavit pocitu, že od tak velké klasiky a jednoho z předních filmů CSFD jsem čekal malinko víc. 8/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Kevin Costner oplýval v roce 1990 vážně genialitou, když dokázal natočit a hlavně zahrát něco takovéhleho. Costnerův nejlepší film. John Barry složil jeden z nejlepších soundtracků všech dob a i scénář se povedl na jedničku. Všechny Oscary zasloužené a konec dojemný. Epická freska, která definovala moderní western. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (71)

  • Při lovu bizonů jsou v jednom záběru vidět dráty elektrického vedení. (džanik)
  • Podlaha ve Fort Sedgwick se dala kvůli natáčení o několik stop snížit. (džanik)
  • Helmice, kterou drží Deset medvědů (Floyd Red Crow Westerman), zatímco mluví o mužích, kteří přišli v dobách jeho praotců, je typickou helmicí, kterou nosili konkvistadoři – španělští vojáci a průzkumníci. (džanik)

Související novinky

Kevin Costner chystá desetihodinový western

Kevin Costner chystá desetihodinový western

02.01.2017

Když Kevin Costner poprvé usedl za kameru, bylo z toho 7 Oscarů, včetně toho za režii. Ano, řeč je o legendárním Tanci s vlky, na který však Costner nikdy úspěšně nenavázal. Vodní svět byl obří… (více)

Tak, a je to tady. Remake Vinnetoua!

Tak, a je to tady. Remake Vinnetoua!

13.08.2011

Poté, co se Christophe Gans pustil do nové verze Fantomase, jsme tak nějak tušili, že se na plátna kin vrátí i další evropské klasiky. Německá produkční společnost Constantine Films (od Resident Evil… (více)

Sam Mendes na Divokém západě

Sam Mendes na Divokém západě

10.12.2009

U tohoto tvůrce už nás „nečekané“ žánrové volby nemůžou překvapit. Proč by si nemohl zkusit třeba western? Obzvlášť, když se schyluje k návratu kovbojek na filmová plátna (komiksový Jonah Hex,… (více)

Tanec s piráty

Tanec s piráty

20.03.2009

Kevin Costner se chystá opět režírovat. A protože jeho Krajina střelců byla ukázkou víc jak solidní řemeslné práce, není důvod jeho nový film nevyhlížet se zájmem. Obzvlášť, když mu scénář pomáhal… (více)

Reklama

Reklama