Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (147)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The pure in heart need no lawyers.“ A pak se obhajujte. Žalován mstou, záští a mamonem, souzen zpátečnictvím a nerozumem. Hrdost pak dláždí cestu k šibenici a dává prostor času očistit vaše jméno.. Daniel Day-Lewis se do role čestného muže hříchu tradičně položil se vším všudy, metamorfózy andělské Winony do ďábelské svině zase rozdmýchávají u diváka touhy zjistit její stupeň hořlavosti. Škoda jen režijně nepříliš zvládnuté první poloviny, ale tu vyvažuje celkové poslání o síle katedrály, protože ať už se jedná o Výbor pro neamerickou činnost či Výbor pro nekřesťanskou činnost, je vám z toho tmářství k zblití.. Nemohl jsem si nevzpomenout na první sérii Černé zmije a proces vedený lovcem čarodějnic Čáryčichačem: „Umíš otčenáš?“ - „Dovedu ho i pozpátku, když budete chtít.“ - „Ha, přiznal se!“ ()

crha 

všechny recenze uživatele

Drama u kterého jsem se místama musel smát. Srovnávat s Kladivem je podle mě namístě, zvlášť, když ho Kladivo rozcupákuje na plné čáře. Winona tady hraje největší čubku na světě, ale jejím kukadlům bych stejně odpustil všechno, jediný kdo mi vadil byl ten její kolektiv. Hrůza, hnus, k zblití, na ránu... Ale zpátky k filmu, v Salemu jsou dobří a neokoukaní herci, ale místama děj hraje moc na city a hlavně se z celého filmu dalo vytěžit mnohem víc. Třeba soudce byl měkejš, takový Boblig by s nima zatočil líp. 60% ()

Reklama

wosho 

všechny recenze uživatele

Z tak silného s námětu, který navíc přilákal i jedno z nejlepších herců všech dob , se dalo vytěžit mnohem, mnohem víc. Čarodějky ze Salemu jsou průměrným snímkem, dle hry, kterou sám autor předělal do podoby scénáře http://www.imdb.com/name/nm0007186/. A bohužel neměl také štěstí jako třeba s http://www.csfd.cz/film/4086-pravidla-mostarny/ http://www.imdb.com/name/nm0410288/. Škoda, film nechává povětšinou diváka chladným, jen herecké výkony jsou důvodem, proč u Čarodějky ze Salemu ztratit dvě hodiny své kratinké existence v nekonečnosti. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kvalitná historická kostýmová dráma podľa desivých amerických (ale dialo sa to aj u nás) udalostí. Nie sú to čisté 4*, ale nemám srdce dať Čarodejniciam zo Salemu len 3*. Viem, čo na tom lákalo perfekcionistu Day-Lewisa, ale na mňa pravdupovediac najlepší dojem zanechal bohužiaľ dodnes prakticky neznámy Rob Campbell, ktorý tu pôsobí dojmom, že sa ako jeden z mála nenechal strhnúť k davovej psychóze (aj keď na začiatku to bolo skôr naopak). Celkovo sa ale v súvislosti s týmto filmom dá bez debaty hovoriť ako o parádnej prehliadke skvele si užívajúcich hercov: Winona Ryder je neporovnateľne slabšia herečka, ako Day-Lewis, ale tu je presná (dole klobúk, že sa nebála prijať takúto rozporuplnú rolu). Naplno tu však idú i Jeffrey Jones, Bruce Davison, Joan Allen a samozrejme fantastický Paul Scofield (Quiz Show). Film trvá skoro dve hodiny a má taký rýchly spád, že už okolo 45. minúty sa udialo toľko vecí, až som premýšľal, o čom to bude druhú polovicu. Avšak scenár je aj potom dynamický a v plnej sile (hoci nie zbytočne explicitne) ukazuje strašné veci, ktoré sa vtedy diali a aký dopad mali (a na koho a prečo). ()

pinguinka 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelné! John Proctor: "Because it is my name! Because I cannot have another in my life! Because I lie and sign myself to lies! Because I am not worth the dust on the feet of them that hang! How may I live without my name? I have given you my soul; leave me my name!" ..."I say- I say- God is dead!" ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • Ze skutků Abigail Williamsové čerpal například zpěvák King Diamond, který se údajné čarodějnici věnoval dokonce ve dvou albech s názvem Abigail I. a Abigail II., nebo spisovatel Stephen King, který zmínil v knihách jak jméno Abigail, tak i městečko Salem´s Lot. (Terva)
  • V roce 1696 se všichni porotci ze salemského případu přiznali, že udělali chybu. Ironií osudu je, že se ospravedlňovali tím, že je k tomu ponoukal sám ďábel. (Petulka88)

Reklama

Reklama