Reklama

Reklama

Moucha

  • USA The Fly (více)
Trailer

Obsahy(1)

Seth Brundle je mladý ambiciózní vědec, který se zabývá teleportováním lidí na dálku prostřednictvím takzvaných telepodů. Jako správný vědec zkouší své objevy sám na sobě. Vše jde dobře až do okamžiku, kdy jeho pozornosti unikne jen jediná maličkost: do telepodu se společně s ním dostane moucha a při procesu teleportování dojde ke smíchání DNA obou účastníků pokusu. A tak začíná pomalý proces Sethovy proměny v mouchu. Seth hledá usilovně protilék, bude mít však na to dostatek času? (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (658)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Kriste pane! Stvůro! Jeden z nejzásadnějších hororů nejen 80. let, ale i světové kinematografie obecně a Cronenbergův čistokrevný nářez. Syrová podívaná, kterou doporučuji, ovšem jen silnějším povahám se zdravým žaludkem (pamatuji, že jsem film kdysi pustil mamce k žehlení jako kulisu a po půl hodině mě s tím vyhodila :-)). Některé scény jsou vážně nechutné, ale také děsivé a strašidelné, plné dokonalých maskérských orgií. David Cronenberg se ve Scanners a Videodrome postupně rozjížděl, aby se zde mohl naplno vyřádit a vměstnal do filmu celou řadu těch nejhrůznějších masek a zvláštních efektů, které si dovedete představit. Pozoruhodná tělesná proměna hlavního hrdiny odkazuje v té době na nechtěně populární nemoc AIDS, takže film má i hloubku a poutá kvalitním příběhem. Hudební skladatel Howard Shore se zde pěkně vyřádil a povedené je i prohození rolí hrdina/záporák v podání dvojice Goldblum/Getz. Stručně a jednoduše - Moucha patří i po letech k tomu nejlepšímu, co sci-fi horor nabízí a co je důležité, dokáže bavit i na několikáté zhlédnutí. P.S. Na DVD je výborně vytvořené interaktivní menu s poletující mouchou a zvuky nadzemky. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Po zásluze kultovní dílo a povinnost pro všechny hororové fandy. Cronenberg je hračička, vyhrál si s každým detailem a zásluhou jeho precizní režie nesledujeme hlavního hrdinu jen jako ústřední šachovou figurku v bezvýchodném postavení, ale spíše jím přímo jsme a jeho postupnou proměnu v odporné monstrum pociťujeme i na vlastním těle. U odolnějších diváků zůstane asi jen u mrazení v zádech, méně zdatným se může při pohledu na loupajícího se a slintajícího Jeffa Goldbluma i mírně zvednout kýbl. Tak jako tak, Moucha je zážitkem, na jaký se jen tak nezapomíná- ne pro každého, ale přesto zážitek :) 85% ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Cronenbergova Moucha není remakem stejnojmenného filmu z roku 1958, ale oba tyto filmy jsou adaptací jedné povídky. Oba jsou to skvělé bijáky, ale fungují na úplně jiném principu. Zatímco snímek s Vincentem Pricem je spíše dramatickým varováním před pokusy na lidech, Cronenberga zajímá hlavně psychologická a fyziologická proměna člověka v mouchu. V osmdesátém šestém byly k dispozici samozřejmě nesrovnatelně lepší triky, ale ty by byly k ničemu bez výtečných hereckých výkonů Goldbluma a Davisové. Moucha má rozhodně mainstreamové parametry, ale svými šokujícími scénami vyvolává i nyní nepříjemné pocity v žaludku. Strhující a odvážný film. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Dokonalá psychologická studie teleportací posedlého vědce, který už není obyčejným člověkem. Cronenberg stvořil kultovní dílo, ve kterém hraje prim nejen depresivní atmosféra blížícího se konce hlavního hrdiny, ale především kupa skvělých efektů. Známe to všichni: rostoucí chloupky, odpadávající zuby a nehty, přijímaní potravy pomocí kyselin... přesně za tohle si Chris Walas vysloužil Oscara. A Jeff Goldblum si zde střihnul svou životní roli. Co víc dodat? Jo a krom toho, že Moucha je mou srdcovkou, tak pokud si dobře vzpomínám, spolu s Carpenterovou Věcí je vlastně i nejpovedenějším remakem v hororovém žánru. Tečka. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Cesta vědce za osudovým poznáním, které se zvrhne v brutální přeměnu a finální destrukci sebe sama (náplň většiny Cronenbergových filmů). Oprávněně oscarem oceněné speciální efekty, které jsou zde myslím jedněmi z nejlepších v dějinách hororu, jsou opravdu nechutné a tak jedinečné, že se na ně nedá jen tak zapomenout. Rád se k tomu filmu vracím, i když je tak depresivní. Odporné občas bývá přitažlivé. Tohle je ten případ. ()

Galerie (205)

Zajímavosti (38)

  • V čase 23:23 dává Seth (Jeff Goldblum) do teleportu větší část steaku a o chvíli později zkouší Veronica (Geena Davis) právě tento steak se slovy: „Dobrý, jen by to chtělo koření.“ Talíře přitom zůstaly původní, došlo jen k výměně masa. (DJMaroko)
  • Producent filmu Mel Brooks prišiel na premiéru s dámskou čelenkou, na ktorej boli pripevnené chlpaté uší, ako dôkaz jeho vlastnej premeny. (classic)
  • Slavný komediální režisér a herec Mel Brooks nechtěl, aby lidé věděli, že byl jedním z producentů, protože si myslel, že by pak film nebrali vážně. (HellFire)

Související novinky

Naomi + Cassel + Cronenberg

Naomi + Cassel + Cronenberg

31.08.2006

Když mladá ruská emigrantka, jež dostala v USA jedinou pracovní příležitost ve formě nejstaršího řemesla, zemře při porodu, vydá se po stopách její nepříliš veselé minulosti zdravotní sestřička Naomi… (více)

Reklama

Reklama