Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

Javert 

všechny recenze uživatele

Geniálně šílené, bláznivé a vtipné. Kdo mohl něco tak zábavného vymyslet?:) Nadšený také jsem ze Sellerse v roli čínského detektiva Wanga, který s jeho krásným orientálním přízvukem a šikmýma očima neodolatelný, a z Aleca Guinnesse v roli slepého sluhy. Grandiózní! Jedna z nejlepších komedií/parodií! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Už pejsek s kočičkou zistili, že ani z najlepších ingrediencií nemusí vzniknúť vynikajúca torta. Vraždu na večeri som videl po rokoch opakovane a pôvodné štyri hviezdičky si neudržala. Z pôvodného dobrého úmyslu trčala akási kŕčovitosť a kameňákovské hromadenie hlášok vytesňovalo spojovací text. Keď k tomu pripočítam, že nie som fanúšikom anglického humoru a absurdný záver, nič lepšie ako tri hviezdičky z toho nemôže vzniknúť. I keď parafrázujúc jednu zo záverečných replík (Nechápu to. Stala se ta vražda, nebo ne? - Ano. Zabili jsme dobrý víkend.) ani naďalej nepovažujem 94 minút filmu za premrhaný čas. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad, což o to. Ani jsem netušil, že nějaký takový film existuje. Film, kde se střetnou všemožní detektivové ze všelijakých detektivních filmů jak z Ameriky tak z Velké Británie. Vcelku pěkně se na to koukalo, ale všichni ti herci se mi předvedli líp v těch jejich filmech. Takový Peter Sellers to ale přesto protáhl do takové dokonalosti, že aby to nebylo blbý, a nemusel parodovat sám sebe, zahrál ve filmu Japonce. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá parodie s neskutečnými hláškami. Pobavil mě hlavně Sellers v roli čínského inspektora Wanga, který chrlí moudra jedno za druhým, aniž by je kdo chápal. Výborně parodovaná Marplová s Poirotem, drsní detektivové typu Phila Marlowea v podání Petera Falka (a podle mě záměrně vizážně velice podobný Columbovi). I ta závěrečná pointa na pointu je poctou / parodií na slavné detektivky. Pokud bych byl větším znalcem klasických detektivek, dal bych asi pět. Jelikož nejsem, tak dávám velmi solidní čtyři (dal bych čtyři a půl, pokud by to tu bylo). Opravdu jsem se některým fórům fakt nehorázně smál (scénka se Sellersem a jeho adoptivním synem přejíždějícím most). Má to skutečně atmosféru starých tajemných detektivek a Lionel Twaine je fakt "dobrej týpek" (jeho zvonek mluví za vše). Prostě pecka, která mě rozhodně dostala. 90%. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Vrcholně skvostná komedie, u níž jsem se královsky bavil. Film jsem si vyhledal kvůli herecké přítomnosti mého literárního oblíbence T. Capoteho, abych nakonec seznal, že jeho herecký výkon je na tomto báječném filmu paradoxně to nejslabší (ono na tom ale nakonec vůbec nesejde). Och, vážně jsem se už tak dlouho nezasmál, tenhle film nemá chybu a já bych si ho nejraději pustil znovu, a to teď hned! ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Peter Sellers hrál ve filmu také taxikáře, ale scéna byla vymazána. (Kulmon)
  • Filmový debut Jamese Cromwella. (Kulmon)
  • Roli kuchařky měla původně hrát Katharine Hepburn. (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno