Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Politický thriller, který nahlíží do dravého a zkorumpovaného prostředí světového ropného průmyslu, se několika souběžnými dějovými liniemi snaží poukázat na důsledky honby za bohatstvím a mocí. Dostaneme se v něm jak do pracoven washingtonských makléřů, tak mezi muže, kteří dřou na ropných polích v Perském zálivu. Zápletka filmu se rozvíjí na pozadí snahy mladého, charismatického a reformního prince Nasira, představitele nejmenované země v Zálivu, který se snaží vyvázat z dlouhodobě nevýhodných smluv s americkými firmami a vládou, jež sledují jen své zájmy. Nasir, který se má stát dědicem trůnu, přiřkl práva na další těžbu zemního plynu, jež byla dosud v držení texaského energetického gigantu Connex, větší a výhodnější nabídce ze strany Číny. Tento krok je pro Connex a americké obchodní zájmy v této oblasti bolestivou ránou pod pás... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (307)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Snaha o politický Traffic bohužel nevyšla. Přestože hudba je dobrá, herci jsou skvělí, kulisy perfektně realistické, ano to všechno funguje. Jen škoda že se to dostalo k tolik průměrnému režisérovi. Látku z níž by udělal Sodenbergh mistrovské dílo potopil Gaghan neuvěřitelným způsobem. Nejenže nenašel odvahu trochu ubrat na dějových liniích, ale něco jako tempo a dobrá montáž mu nic neříkají. Každá z linií dostává tak málo prostoru, že nedokáže diváka vtáhnout do děje. Všechno je to takové chladné a odtažité a tím pádem i méně srozumitelné. Škoda toho nevyužitého potenciálu, protože nějaké dějové linky mají opravdu neuvěřitelné grády. Jinak Clooney je dobrý, ale na Oscara to myslím není. Celkově se nám dostává z cela chladná antipolitická "agitka". ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce kritiky hovorili o Syriane ako strhujúcom politickom thrileri...Áno politika tam bola, ale slovo strhujúci chtiac-nechtiac musím zameniť za nudný a prekombinovaný, prípadne zbytočne zložito podaný. Príbeh dopláca na množstvo detailov, ktorými chcel Gaghan ešte lepšie priblížiť špinavý backround obchodu s ropou...Keď si to porovnám s takým Trafficom alebo ešte lepšie s fantastickým Lord of War, ktoré ukázali pozadie špinavého obchodu z tej "ľudskejšej stránky", je pre mňa Syriana sklamaním. Herecký potenciál ostal tiež nevyužitý...Clooney je dobrý herec, ale prečo dostal nomináciu na Oskara za toto fakt neviem. Damon nemá prakticky žiadny priestor na sebarealizáciu a skvelý Cooper hrá vo filme tak 3 minúty čistého času...Čo odceňujem sú nápadité a rôznorodé exteriéry a podarený záver filmu. Škoda, keby sa tohto námetu chopil napr. taký Andrew Niccol, výsledok by bol asi o dosť lepší...Takto ostal potencál, ktorý v sebe Syriana nesporne mala, nevyužitý... ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nějak mě tento film nelákal, ale nakonec jsem se rozhodl, že se na něj podívám...už kvůli tomu že tam hraje G. Clooney. Jako politický thriller je to velice zdařilé a pro někoho kdo má rád film kde se jenom kecá je to jasná volba, ale já jsem se u toho nesnesitelně nudil. Ty tři hvězdičky dávám proto, že se ve filmu objevuje řada názorů na ropnou kampaň v Arábii od samotných pracujících a řekl bych, že i zdařile a občas se zde objeví pár silnějších scén. Jinak pro mě naprosto nezáživný film, ale přesto zajímavý a poučný svým způsobem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Príliš zaujímavé (CIA, terorizmus, ropa, zákulisné machinácie) na to, aby sme to odpísali nemiestnou vetou „nudný politický triler“. Väčšina strhujúcich scén súvisí s Clooneym (hrozba Plummerovi, trhanie nechtov, kolóna áut), ale i Matt Damon má pár svetlých chvíľ – a všetky súvisia s jeho synom. Kino Považan NMnV 2006 ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Tříšť jednotlivých obrazů a epizod… Tak nějak by se daly popsat dvě hodiny „Syriany“. Ale i přes vysoké nároky na divákovu pozornost, zoufání si, že se ve všech těch jménech a postavách, o kterých se často jen mluví, minimálně v první polovině filmu ztrácím, i přes chvílemi pomalé tempo a celkovou odtažitost, je tenhle film skutečně zajímavý. Načrtnuté charaktery dostávají hloubku jen v několika málo případech (Bob Barnes, Bryan Woodman, princ Nasir, mladík), zbytek osob vypadá jako by se do film propadnul přímo z aktuálního zpravodajství CNN. Atmosféra se z odtaženého „sledování zpráv a zákulisních intrik“ mění ve skutečné osobní a až fyzické vcucnutí přímo do děje opět jen v několika scénách, přesto zůstává vyváženě neutrální a tímto svým postojem zvláštně podmanivá. „Syriana“ se netočí kolem zjednodušeného konfliktu dvou stran, černé a bílé, naopak představuje sestavu mnoha pěšáků a vládců s různými motivacemi a prostředky. Nestraní ani jednomu z protagonistů, skoro až dokumentárním stylem pouze konstatuje, že takhle nějak to ve světě chodí - nedává odpovědi, pouze klade otázky. Je už pouze na nás, jestli na její hru přistoupíme a necháme se vyprovokovat k provětrání mozkových drah nebo zůstaneme pasivními konzumenty… Já sám se těším, až „Syrianu“ uvidím podruhé, jsem si totiž jistý, že jsem nepochytil veškeré souvislosti. Ale možná právě v tom je kouzlo „Syriany“. Však kdo, a to i z lidí hluboko zasvěcených, ví všechno? ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • Herečka Michelle Monaghan ztvárnila původně důležitou postavu ve filmu, ale po nepříznivých ohlasech z testovacích představení, když se publiku nelíbila vysoká minutáž filmu, herečku a její dějovou linii vyškrtli. Podobně dopadla Monaghan také ve snímku Constantine (2005). (imro)
  • Stejně tak vystříhli Gretu Scacchi, která ztvárnila Bobovu manželku. Proto se o ní ve filmu jen hovoří. (imro)
  • Keď sa točila scéna mučenia, George Clooney bol ťažko zranený, keď utrpel poranenie hlavy. Aj keď vedel, že má bolesti, lekári mnoho týždňov neboli schopní diagnostikovať presný charakter zranenia. Až kým neurológ, brat Lisy Kudrow zistil, že Clooney mal únik mozgového moku a dostal náležitú liečbu. Údajne bolesť bola taká intenzívna, že Clooney premýšľal o samovražde. (busev)

Související novinky

Clooneyho drogová střední

Clooneyho drogová střední

16.07.2014

Možná jste zaznamenali, že už má George Clooney dva Oscary. Prvního získal za vedlejší roli v Syrianě, druhého mu potom vynesla produkce Affleckova Arga. To původně čerpalo z populárního článku… (více)

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

25.08.2012

Mediální vody se začínají zahřívat, ba přímo vařit kolem nového filmu Stephena Gaghana (foto), tvůrce neprávem opomíjené Syriany. Kriminální thriller Candy Store, ke kterému si Gaghan napsal scénář a… (více)

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

12.11.2011

Znělo to zpočátku hodně nepravděpodobně, ale zdá se, že k tomu opravdu dojde: Will Smith a jeho potomek č. 1 si spolu zahrají v postapokalyptické sci-fi M. Night Shyamalana One Thousand A. E. Stopne… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Reklama

Reklama