Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (853)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi vzhledem k tématu přišel strašně zastydlý. Veškerá zvěrstva se děla jakoby mimo kameru, pokud už byla výjimečně zabraná nějaká vražda, bylo to jakoby někde v dálce, takže celá genocida na mě pak padla s daleko menší silou, než tomu bylo například v jiném zpracování stejné tématiky Někdy v dubnu, pamatuji si, že tam i mně už z těch záběrů nebylo dobře a to nejsem úplně ten typ, co by zavíral oči při náznaku násilí na obrazovce. Jasně, je to bez citového vydírání, ale je to zároveň nezobrazení skutečných scén, které mají v této události své nezastupitelné místo. Je ovšem chvályhodné, že díky nižšímu ratingu se tak snímek může dostat i mezi mladší diváky a ti poznají, o co v konfliktu zhruba šlo. Co už se mi ale nepozdávalo vůbec byl nesnadno uvěřitelný charakter hlavní postavy, který byl vyobrazen bez jediné negativní vlastnosti. Pokud už porušil zákon, například úplatkem, nutně to bylo pro něčí záchranu či pomoc. Spoiler - To, co mi dále vadilo, byl samotný konec. Nepřišlo mi úplně vhodné, aby v tomto typu filmu byl tak jednoznačný happyend, působilo to na mě hodně divně. Film jakoby mi říkal: "Umřelo milion lidí, ale tahle rodina se zachránila, je to v pořádku". ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Snímky jako Hotel Rwanda (a podobně třeba Schindlerův seznam, i když to srovnávání není nejšťastnější) nejdou hodnotit pouze jako filmy a vlastně se těžce hodnotí vůbec. Člověk se zkrátka nemůže oprostit od toho, že jde o události, které se opravdu staly, a hodnotit jen jednotlivé složky filmu nebo film sám o sobě. Ale kdybych se o to měl pokusit, vyšel by i tak Hotel Rwanda jako nadprůměrný snímek, který nezneužívá tématu k citovému vydírání a snaží se udržet odstup a líčit postavy i události co možná nejpřirozeněji. A za to si tvůrci zaslouží uznání... ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Hotel Rwanda není jen film, je to kus (kruté a nesmyslné) historie a překonává v mém osobním žebříčku, co do zobrazení reality tragický, Schindlerův Seznam (mám na mysli osobu a dění kolem Herr Schindlera, ze kterého se mi dělá zle, byť ani Hotel Rwanda není úplně věrný skutečnosti, pokud jde o jeho hlavní personu). Don Cheadle a také Nick Nolte předvádějí skvělé výkony, některé scény vás dokážou naprosto zdrtit a zařídí, že se budete stydět za to, že jste "západní" běloch. Prázdninově pohodová atmosféra prvních minut je skutečně lahůdkově převrácena v mrazivé inferno vražedného šílenství hord ukřivděných Hutu. Přináší také některé nepříjemné otázky k přemýšlení a především zcela oprávněně kope OSN do... moment, podle toho jak OSN jedná, by se spíš zdálo, že žádné nemá. 80% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Hotel Rwanda tak moc nechce být lacinným emocionálním vyděračem, či filmem, který stojí jen na naturalistických záběrech, až má naopak těhle aspektů nedostatek - jednoduše málo tlačí na pilu! Proniknutí do atmosféry a emocionální zásah mohl být větší... Dále vyprávění výhradně očima jedné postavy trochu podráží nohy komplexnímu zachycení skutečné události, ale naštěstí nijak výrazně, politická výpověď je velice seriózní a mrazivě trefná. Z tohoto úhlu je Hotel Rwanda nesmírně kvalitní podívanou. Působivou také, ale stále si myslím, že režisér si mohl troufnout i víc (není divu, že na Oscara byl nominován jen scénář a herci). Celkové vyznění se sice na Schindlerův seznam podobá, ale jeho úrovně nedosahuje. 7/10 ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, co ukazuje, jak málo někde znamená lidský život - vůbec nic. Nic... Zvěrstva, o kterých se u nás moc neví a moc nemluví, která se zdají tak vzdálená... Přesně, jako to říká postava J. Phoenixe. "Lidi si možná řeknou: To je hrůza. A budou pokračovat ve večeři." To mi na tom všem přišlo nejhorší. Don Cheadle podává neuvěřitelně dobrý výkon, toho Oscara za to dostat měl, stejně jako všechny další postavy. Ačkoliv to není až tak explicitní, jako jsme už zvyklí, je to neskutečně syrové a děsivé a dojemné. 100%. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (26)

  • Napsat první koncept scénáře trvalo celý rok. (Zdroj: ČSFD)
  • Kniha "Obyčejný muž", popisující hrůzné zážitky z genocidy i obyčejný život Paula Rusesabaginy než k ní došlo, vyšla až celé dva roky po uvedení snímku do kin. (Candice)
  • Scenárista Keir Pearson během psaní předlohy filmu zavolal na rwandskou ambasádu v USA. Žena, která zvedla telefon, byla skutečná přeživší z hotelu Milles Collines. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama